Leicester City, Boris Becker, Danemarca sau Grecia! Echipa lui Ranieri, printre „minunile sportului mondial”

Performanța campioanei Angliei, Leicester City, face parte dintr-un șir de succese și victorii neașteptate în sportul mondial, precum cele înregistrate de naționalele de fotbal ale Danemarcei și Greciei sau triumful lui Boris Becker la Wimbledon, la vârsta de 17 ani și 110 zile.

În 1984, ciclistul francez, Eric Caritoux, a câștigat Turul Spaniei după ce i-a surclasat pe favoriții Alberto Fernández, Reimund Dietzen și Pedro Delgado. La acel moment, nimeni nu credea că Eric Caritoux poate obține o asemenea performanță. Până la acel succes, cea mai bună clasare a lui Caritoux fusese un loc 22 în Turul Franței, poziție obținută cu cinci ani înaintea triumfului din La Vuleta.

Un an mai târziu, un necunoscut german pe nume Boris Becker (foto jos) cucerea primul său titlu de Grand Slam și intra în galeria celor mai mari jucători de tenis ai lumii. Becker triumfa pe iarba de la Wimbledon, fără să fie cap de serie, la vârsta de 17 ani și 227 de zile, record doborât în 1989 de Michael Chang, campion la Roland Garros la vârsta de 17 ani și 110 zile.

Leicester City nu este prima echipă de fotbal care a obținut o performanță uriașă din poziția de outsider. În 1992, echipa națională a fostei Iugoslavii a pierdut dreptul de a juca la Campionatul European de fotbal din Suedia din cauza problemelor politice. Danemarca a luat atunci locul Iugoslaviei. Chemați din vacanță, fotbaliștii danezi, printre care Brian Laudrup, Jensen, Vilfort sau Povlsen au făcut un turneu final perfect și au învins Germania în finală, scor 2-0, goluri Jensen și Vilfort. La nemți jucau atunci Klinsmann, Effenberg, Brehme, Riedle sau Sammer.

În 2004, la 12 ani distanță față de succesul neașteptat al Danemarcei, naționala de fotbal a Greciei, condusă de germanul Otto Rehhagel, a cucerit primul ei titlu de campioană a Europei. Grecii s-au calificat dintr-o grupă cu Portugalia, țara care a organizat turneul, Spania și Rusia, au trecut în sferturile de finală de Franța, de Cehia în semifinale și au cucerit trofeul după finala cu Portugalia, scor 1-0.

Și în golf s-au petrecut minuni. În 2009, coreeanul Yong Eun Yang a devenit primul jucător de golf din Asia care a cucerit un titlu de Grand Slam. Yang, clasat atunci pe locul 110 în ierarhia golfului mondial, a început slab turneul, însă în doar 48 de ore, a ajuns în finală, unde l-a surclasat pe celebrul Tiger Woods.

 

 

 

 

 

Publicat: 03 05. 2016, 11:58
Actualizat: 03 05. 2016, 11:59