Manchester United se adâncește în datorii după transferurile lui Pogba, Ibrahimovici și Mkhitaryan. Paradoxal, United va avea venituri record și anul acesta. Toate sumele în detaliu
Datoriile clubului Manchester United au crescut cu 18%, suma ajugând la 395 de milioane euro. Mare parte a datoriei rezultă din cauza votului în favorea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Vice-președintele fostei campioane a Angliei, Ed Woodward a confirmat pierderile și anunță că „diavolii roșii” sunt în pericol să piardă și mai mulți bani, dacă echipa nu se va califica în UEFA Champions League sezonul viitor.
Suma crescută este inclusă în rezultatele financiare pentru primul trimestru al noului an financiar raportate de United la bursa de valori din New York. Veniturile clubului pentru perioada de trei luni, care s-a incheiat pe 30 septembrie 2016 au scăzut cu 2,8% de la 144 milioane euro la 140. Profitul operațional a scăzut cu 35% la 7,2 milioane, lucru care se datorează faptului că Man Utd nu a reușit să se califice în Liga Campionilor.
Motivul pentru care United a înregistrat raportul la bursa din New York este că echipa se află sub patronat american și anume familia Glazer.
Rezultatele anunțate joi pentru perioada de până la 30 septembrie arată că veniturile comerciale pentru acest trimestru au ajuns la 86,8 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 3,6 milioane a veniturilor față de trimestrul anterior.
Încasările din sponsorizări au scăzut și ele cu 2,2 milioane euro ajugând la 51,9, din cauza faptului că United a jucat mai puține meciuri în perioada de pregătire din vară.
Datorită noilor sume care s-au plătit pentru drepturile de televizare din Anglia, clubul din Manchester a înregistrat un plus de 1,7 milioane, ajugând la suma totală de 34, chiar dacă acastă cifră a fost afecată de neparticiparea în UCL.
Încasările din bilete au scăzut cu 9 milioane, United jucând trei meciuri mai puțin pe teren propriu față de aceiași perioadă a anului trecut. Suma totală provenită din încasări fiind de 19,6 milioane euro.
Însă suma care iese cele mai mult în evidență este cea a datoriei nete, care a crescut de la 334 milioane euro la 395. Principala cauză este deprecierea lirei sterline în favorea dolarului după Brexit, cursul de schimb USD/GBP trecând de la 1.5128 (30 septembrie 2015) la 1.2941 (30 septembrie 2016).
Ed Woodward anunță însă că în ciuda faptului că United este în pierdere tot va înregistra venituri record: „Rezultatele noastre financiare pentru primul trimestru reflectă neparticiparea noastră în Champions League, totuși suntem fericiți să anunțăm că rămânem în cărți pentru a înregistra venituri record anul viitor. Pe parcursul trimestrului am adus jucători de calitate la echipă, ceea ce arată determinarea noastră de a ne bate pentru trofee.”
Echipa de pe Old Trafford ar mai putea suferi o lovitură din punct de vedere financiar, dacă nu reușește să se califice nici pentru sezonul viitor de Ligă. De această dată sumele care vor scădea vor fi cele din contractul cu Adidas. Firma germană de echipament a introdus o clauză în contractul semnat în 2015, în care se specifică cum ar putea ca sumele primite de United să scadă. Cliff Baty, directorul financiar al clubului a declarat:
„Există o clauză în contractul cu Adidas care se aplică dacă nu ne calificăm în Chmapions League timp de doi ani la rând. Spre exemplu dacă ar trebui să primim 80 de milioane într-un an, atunci am primi cu 25 mai putin.„
Baty a mai declarat că o necalificare în „primăvara” Europa League ar însemna încă o pierdere de câteva milioane pentru Man Utd. În 2015 echipa antrenată acum de Jose Mourinho semna un contract valabil pe 10 ani cu firma germană de echipament sportiv, Adidas, înțelegere în valoare de aproximativ 900 milioane de euro.
Este de așteptat totuși ca Manchester United să depășească veniturile record înregistrate anul trecut de 601 milioane. Cifrele estimate pentru finalul anului finaciar sunt între 619-631 milioane euro.
Manchester United se află pe locul șase în campionat, după 11 etape, la opt puncte în spatele liderului Liverpool.
Articol scris de Cătălin Chivulescu