Nebunie în Premier League. Drepturile TV s-au vândut pe aproape 7 miliarde de euro!
UPTATE 20:55 Sky Sports a câștigat lupta cu BT Sport pentru dreptul de a transmite meciurile din Premier League. Astfel, dintre cele șapte pachete, notate de la A la G, Sky a obținut cinci (A, C, D, E și G), în timp ce BT Sport s-a ales cu două pachete, B și F.
În urma afacerii, Premier League va încasa 5,13 miliarde de lire sterline, echivalentul a 6,8 miliarde de euro, iar un singur meci va costa în jur de 10,2 milioane de lire.
Site-ul televiziunii BBC anunță că drepturile TV ale meciurilor din Premier League pe perioada 2016-2019 se vor vinde cu aproape 6 miliarde de euro, la licitația care are loc marți la Londra. Creșterea, care ar urma să se petreacă începând din sezonul 2016-2017, ar fi cu până la 45% față de actualul contract, scadent în iunie 2016
- Toate cele 20 de echipe din Premier League s-au situat în primele 40 de echipe din lume în topul încasărilor, realizat de firma Deloitte
- Liverpool a fost echipa cu cele mai mari încasări din drepturi TV în sezonul trecut, primind 131.08 milioane de euro de la Premier League. Pe doi s-a situat campioana Manchester City (129.7 milioane), podiumul fiind completat de Chelsea (126.45 milioane)
Supremația fotbalului englez, cel puțin din punct de vedere financiar, a fost confirmată la începutul anului, când firma de audit Deloitte a publicat topul Money League, o ierarhie tradițională în ultimii 15 ani, care analizează încasările celor mai puternice echipe de fotbal din lume. În mod deloc surprinzător, 8 din primele 20 de echipe și 14 din primele 30 de formații erau din prima ligă engleză. De fapt, dintre primele 40 de echipe cu cele mai mari încasări din lume, 20 erau din Anglia! Adică prima ligă engleză era 100% reprezentată în acest top! Un lucru deloc bizar, mai ales în condițiile în care suma pe care au fost vândute drepturile TV în 2012 a fost de 1,34 miliarde de euro pe sezon, adică 4 miliarde în trei ani! Odată adăugată vânzarea drepturilor TV în alte țări, dar și a rezumatelor partidelor pentru emisiunea Match of the Day de la BBC, suma totală s-a ridicat undeva la 6 miliarde de euro pe trei ani!
Cum sunt repartizate drepturile TV în Anglia
- 50% din sumă este împărțită în mod egal către cele 20 de cluburi
- 25% din sumă este împărțită în funcție de clasamentul final
- 25% din sumă este împărțită în funcție de numărul de meciuri televizate
Duelurile extrem de interesante, precum cele dintre Chelsea și Manchester City, aduc sume imense în Premier League
Creștere de 45% față de contractul trecut
Numai că dominația Premier League va deveni și mai autoritară. Popularitatea jocurilor în care sunt implicate echipele din Anglia în țări emergente în fotbal – precum Statele Unite ale Americii, China sau Japonia – dar mai ales în Insulă, este gata să crească din nou prețurile drepturilor TV! La sume cu adevărat fabuloase. Potrivit BBC, pentru drepturile TV din perioada 2016-2019, suma ar urma să ajungă la 5,91 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă aproape 2 miliarde de euro pe an, o creștere cu 45% față de contractul care se va încheia în sezonul următor! Și care va ajuta echipele din Premier League să devină și mai puternice! Mai mult, odată cu vânzarea drepturilor TV și în străinătate, suma ar putea crește simțitor.
Cum se vând drepturile TV în Anglia
- La fel ca în România, sunt formate șapte pachete de meciuri – notate de la A la G
- Fiecare pachet corespunde meciurilor disputate la o anumită oră (exemple: sâmbăta, de la 14:45 sau de la 17:00, ori duminica, de la ora 18:00
- Nicio televiziune nu poate cumpăra toate cele șapte pachete, eliminând astfel potențialul unui monopol
Cardiff, echipă care a retrogradat în sezonul trecut, a primit cea mai mică sumă din drepturi TV în Anglia: 82 de milioane de euro!
Qatarezii vor să transmită Premier League
Cine se bate în Anglia pentru drepturile TV? Deocamdată, licitația care va avea loc marți nu are un favorit clar, însă BBC susține că Sky Sports și BT Sports, actualele deținătoare de drepturi TV pentru Anglia, sunt favorite. Însă ambițiile sunt mari. Eurosport, postul care difuzează în România prima ligă engleză, are ambiții mari, după ce a fost achiziționat de compania americană Discovery Networks. Dar și apariția unui alt jucător pe piață, BeIn Sports, canalul qatarez de sport, deținut de firma care controlează clubul francez PSG, și-ar dori să transmită partidele, drepturile TV ale Premier League fiind considerate perla coroanei de către qatarezi.
Trei meciuri din NFL au loc în Londra, pe Wembley, în fiecare sezon. Anglia e o piață interesantă pentru liga de fotbal american
NFL, aproape 5 miliarde de euro pe an
În aceste condiții, Premier League ar deveni a doua cea mai scumpă competiție din lume în privința drepturilor TV. Locul fruntaș este deținut de departe de NFL, liga nord-americană de fotbal american, care a vândut drepturile tv din sezonul recent încheiat – și câștigat de New England Patriots – pentru 4,9 miliarde de euro, către televiziunile CBS, Fox, NBC, ESPN și DirectTV. Însă în condițiile în care Premier League devine tot mai populară, iar noi jucători apar pe piață interesați să cumpere drepturile TV, rămâne de văzut dacă, și mai ales când, prima ligă engleză va depăși NFL-ul.