„Nu vedem de ce e nevoie de asta!”** Ideea lui Mitică, clonată în Rusia: ce vor să facă autoritățile pentru a curăța fotbalul!

Incidentele de la partida dintre Zenit și Dinamo Moscova, atunci când jocul a fost oprit din pricina unui suporter care a aruncat cu o petardă în portarul lui Dan Petrescu, pot înăspri legea antihuligalism din Rusia.

La auzul acesti vești, toate galeriile din Rusia s-au unit sub o reprezentanță comună și au cerut demnitarilor să nu promulge modificările legislative.

„Codul civil și penal din Rusia acoperă orice act antisocial pe care îl poate face un suporter, nu vedem de ce ar fi nevoie de o legislație suplimentară. Ne dorim ca opinia noastră să fie auzită și să fie luată în seamă”,
se arată în documentul oficial trimis agenției de presă RIA Novosti, document semnat de liderii galeriilor lui Dinamo Moscova, Zenit, Tom Tomsk, Torpedo Moscova, Spartak Moscova, Kuban Krasnodar și ȚSKA.

Fanii spun că nu ar contra atât de dur propunerea de îmbunătățire a „Legii 4 rusești” dacă și condițiile oferite pe stadioane ar fi unele la nivel occidental: „Nici noi nu vrem să stăm ore întregi în frig înainte de a intra la un meci”, mai spun suporterii.

Modificările care i-au iritat pe fani

Fanii care perturbă liniștea publică pe stadioane pot primi o amendă între 3 și 5000 de ruble sau în cazuri deosebit de grave, arest pentru 15 zile. Un suporter recidivist poate primi o amendă cuprinsă între 500 și 1000 de ruble, 160 de ore de muncă în folosul comunității sau interdicția de a participa la un eveniment sportiv pe o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

Fanii care prin gesturile lor întrerup o partidă pot primi o amendă de maxim 2000 de ruble sau arest pentru 15 zile. De asemenea, într-un astfel de caz, procurorii pot cere și interdicția ca respectivul sau respectivii să nu mai poată participa la niciun eveniment sportiv pentru un an.

Dacă amenzile nu-i deranjează prea tare pe ultrașii ruși, noile prevederi care includ și posibilitatea ca fanii să stea o perioadă după gratii este considerată a fi un abuz din partea clasei politice.

Deocamdată, noul proiect de lege nu a fost aprobat, dar nici nu este supus unei dezbateri publice.

Publicat: 08 12. 2012, 19:23
Actualizat: 08 12. 2012, 19:26