Olăroiu: „De cazul «Valiza» s-a auzit și în Arabia!”
Să vorbim și despre cluburile românești. Rămâne în picioare recordul de cinci puncte atins de Steaua în grupele Ligii cu dvs. pe bancă. Vă pare bine?
Nu! Cum să-mi pară bine?! M-aș fi bucurat dacă Steaua sau CFR doborau recordul. Ar fi fost excelent pentru fotbalul nostru.
Cum de clujenii au făcut mai multe puncte în grupă decât Steaua?
Pentru că CFR a avut mult entuziasm, dorință de afirmare și elan. Steaua, în schimb, nu a avut entuziasm, și asta s-a văzut.
Sunt mulți jucători în Ghencea care au rămas de pe vremea dumneavoastră, credeți că…
Da, e posibil să fi intervenit uzura. Sunt mulți jucători la Steaua care și-au dorit enorm să evolueze în Ligă, au ajuns acolo, chiar de mai multe ori, iar acum nu mai au entuziasmul de acum câțiva ani. Bine, eu vorbesc ca un om care vede lucrurile de afară. Cei de acolo știu mai bine ce se întâmplă.
De cazul „Valiza” s-a auzit și în Arabia Saudită?
Din păcate, da! Și spun asta fiindcă informațiile au ajuns distorsionate aici, ca peste tot în lume. În presa internațională s-a scris despre corupție și întrucât e greu să asociezi corupția cu stimularea unei echipe ca să joace bine, străinii au perceput că, de fapt, s-au dat niște bani ca o echipă să nu-și apere corect șansele. Așa că, încă o dată, ne-am stricat imaginea în lume, pentru că la asta ne pricepem cel mai bine. Oricum, acest caz „Valiza” a fost creat cu un scop precis…
Care anume?
Era nevoie de o „bombă” care să atragă atenția publicului, în timp ce alții, după alegeri, au împărțit ciolanul comunității europene. De asta, am transformat o tentativă de premiere într-un caz de corupție și am aruncat fel de fel de nume și stenograme care să aibă un impact mediatic mare. Dacă cineva crede că după cazul „Valiza”, corupția va fi eradicată în România, se înșală amarnic. Asta pentru simplul motiv că, în România, corupția cea mai mare nu e în fotbal.
Unii jucători își făceau poze pe gazon la meciurile din cupele europene
Olăroiu știe care este problema echipelor românești în Europa. „Plecăm la drum ca victime sigure. Nu e ușor ca, după ce ani întregi ne-am considerat vânați, acum, brusc, să devenim vânători. Am văzut jucători români care, atunci când ajungeau pe arene mari din Europa, la antrenamentul oficial își făceau poze pe gazon! Asta trădează mentalitatea unui om învins dinainte. Apoi, pentru a reuși în Champions League, nouă ne mai lipsește forța fizică.