Omul care a învins cancerul de cinci ori
Sir Bobby Robson a încetat din viață la vârsta de 76 de ani, fiind învins, în cele din urmă, în războiul pe care l-a purtat timp de 18 ani cu necruțătoarea maladie a cancerului.
Robson a fost un adevărat cavaler al sportului, titlul de Sir, primit în 2002, fiind o recunoaștere a personalității sale puternice atât ca personaj implicat în lumea fotbalului, dar mai ales a deosebitelor sale valențe umane. Povestea formidabilei sale bătălii cu cancerul a făcut ocolul lumii și a impresionat prin modul demn cu care fiul unui fost miner din County Durham a știut să îndure o suferință inimaginabilă. Cel care a câștigat cu Ipswich Town Cupa UEFA, care reprezintă cel mai iubit selecționer al Albionului după un alt legendar Sir, Alf Ramsey, care a făcut o adevărată salbă de trofee din succesele obținute în Olanda, Portugalia sau Spania, cu PSV Eidhoven, Sporting Lisabona și FC Barcelona, a cunoscut un calvar cum greu poate exista, începând cu anul 1991. Era pe banca lui PSV, la vârsta de 59 de ani, când a primit prima lovitură, cancerul de colon. Sir Bobby nici nu a clipit, Gică Popescu și colegii lui au aflat târziu, abia după ce a fost nevoit să se supună unei intervenții chirurgicale. A învins, dar boala a continuat să lucreze, perfid, pe tăcute, în interiorul unui om care unde se afla impresiona prin optimismul cu care privea viața.
L-a apreciat pe Gică Popescu
A urmat a doua victorie, la Lisabona, operația pentru înlăturarea unui tumori la cap. Cancerul și-a întins însă peste tot tentaculele. Plămânii, intestinele, din nou creierul au fost atacate de alte tumori, dar Sir Bobby a rămas același luptător care nu face pasul înapoi. Și a câștigat Cupa Cupelor cu FC Barcelona în 1996, trofeu ridicat deasupra capului de Gică Popescu, românul pe care l-a apreciat enorm și pe care l-a pregătit a doua oară în carieră după Eidhoven, făcându-i deosebita onoare de a purta pe braț banderola de căpitan în finala cu PSG. În 2007, după ce metastazele l-au împânzit, Sir Bobby avea să ofere o nouă lecție de demnitate, în locul lamentărilor: „Mai devreme, mai degrabă decât mai târziu, voi muri, dar sunt pregătit pentru asta. M-am bucurat de fiecare clipă trăită în această viață și am altele la care să mă gândesc decât moartea”.
În dimineața zilei de ieri, moartea însă s-a gândit ea la Sir Bobby și gentlemanul perfect al băncilor tehnice a plecat pentru a antrena fostele legende ale sportului rege plecate și ele din această lume.
A creat fundația care-i poartă numele
Până să fie în cele din urmă învins, după 18 ani de suferință, Sir Bobby a fost depistat cu cancer la colon, melanom, cancer la cap, cancer la plămâni, din nou tumoare pe creier și ceea ce avea să însemne sfârșitul multiple tumori pe plămâni și intestine. În 2002 a fost decorat cu titlul de cavaler al Regatului, primind apelativul Sir, al treilea Sir din fotbal, după Alf Ramsey și Alex Ferguson. A pus bazele unei fundații cu scopul de luptă împotriva cancerului, care îi poartă numele. A rămas celebru prin faptul că uita foarte ușor numele jucătorilor săi, din această cauză creând multe confuzii și momente comice.
"E greu să accepți că o astfel de persoană nu mai este cu noi. Dar este nemuritor, pentru că locuiește în fiecare din cei care i-au cunoscut personalitatea”, Jose Mourinho, antrenor Inter Milano
"A fost un om de fotbal absolut încântător, o persoană minunată, cu o pasiune și o cunoaștere a jocului cum nu am mai întâlnit în viața mea", Sir Alex Ferguson, antrenor Manchester United
Â