PORTRET | El e inima echipei, el e sufletul echipei. Gerrard, definiția cuvintelor lider, sacrificiu și loialitate
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Disciplină, ambiție, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică și planificare – acestea sunt doar câteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sunt înnăscute sau dobândite. România are nevoie de modele de leadership, iar lumea sportului are una dintre cele mai vaste oferte. În acest context, ca o completare a activităților de zi cu zi (traininguri, seminarii, conferințe), compania Ascendis a decis să promoveze săptămânal, în paginile suplimentului ProSport, un lider sportiv renumit pentru experiența, viziunea și rezultatele sale. Astăzi, ProSport și Ascendis prezintă povestea lui Steven Gerrard, emblematicul căpitan al lui Liverpool, cel mai de succes club englez.
„A devenit cel mai influent jucător din Anglia, fără rival. Oriunde este mingea, acolo este și el. Tuturor le-ar plăcea să aibă un Gerrard în echipă” – Sir Alex Ferguson, cel mai apreciat manager din istoria lui Manchestser United, marea rivală a lui Liverpool
Liverpool este una dintre cele mai populare echipe din lume. Fie că vorbim despre sfârșitul anilor ”70 și începutul anilor ”80, atunci când „cormoranii” au dominat fotbalul european, sau despre suporterii unici care au avut de trăit drame de-a lungul istoriei, clubul din nordul Angliei rămâne unul dintre cele mai renumite de pe mapamond.
Din 1892, anul în care a fost înființat, Liverpool a fost și este un club alături de care o sumedenie de personalități și-au lăsat amprenta asupra fotbalului. Bob Paisley, Bill Shankly, Kenny Dalglish sau Ian Rush sunt doar câteva legende care au marcat istoria clubului britanic. Însă nu ne vom opri asupra niciunuia dintre aceștia, ci vom merge în prezent, unde ne vom întâlni cu un fotbalist care evoluează de peste 15 ani la clubul de pe Anfield, o adevărată întruchipare a cuvintelor lider, sacrificiu și loialitate: Steven Gerrard.
Lider
Există multe modalități prin care un lider poate conduce. În timp ce unii o fac prin încurajarea coechipierilor, alții nu-și reprimă instinctul de a-și certa colegii pentru a-i motiva. Totuși, din când în când, fotbalul produce o individualitate care conduce prin probabil cea mai importantă virtute a unui lider: prin exemplu. Pe parcursul ultimului deceniu, Gerrard a devenit un model de urmat pentru jucători de la Liverpool, de la naționala Angliei, dar și de la alte formații importante. „Sunt un mare fan al lui Stevie. Are inima unui leu și este o legendă a fotbalului modern. Deține și abilitatea de a ataca, dar și de a se apăra. Este cel mai complet fotbalist din era modernă”, spune Kaka, Balonul de Aur din 2007. Nu e greu pentru un fan să-și amintească momentele în care Gerrard și-a tras echipa după el, a readus-o în joc, și a condus-o spre succes. Fie că este vorba de golul marcat de la 25 de metri în ultimele momente ale partidei cu Olympiacos, de a doua repriză a finalei Ligii Campionilor din 2005 (atunci când Liverpool a redus un deficit de 3 goluri în fața lui Milan și a câștigat cea mai prestigioasă competiție intercluburi), de reușita salvatoare din ultimele momente ale finalei Cupei Angliei de pe Milennium Stadium, sau de hat-trick-urile reușite împotriva lui Everton și Napoli, Gerrard a fost acolo.
Gerrard celebrând câștigarea Ligii Campionilor cu Liverpool în luna mai a anului 2005
Loialitate
Într-o epocă în care banii domină în fața principiilor, de-a lungul carierei sale, Steven Gerrard le-a oferit colegilor de la Liverpool, și nu numai, un exemplu de fidelitate față de clubul care i-a oferit cele mai mari satisfacții. Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști englezi ai ultimului deceniu, Gerrard a dezvăluit motivele pentru care a refuzat ofertele venite de la cluburi precum Manchester, Real sau Chelsea.
„Lumea știe doar de momentele din 2004 și 2005, atunci când Jose Mourinho (n.r. – antrenorul lui Chelsea) s-a interesat de mine, dar au mai existat și alte câteva ocazii când cluburi importante au dorit să mă transfere. A fost flatant pentru mine să știu că, la un moment dat, Mourinho și Sir Alex Ferguson, cei mai buni manageri din Premier League, m-au dorit în echipele lor în același timp. Mourinho a revenit cu o nouă ofertă pentru mine și când a ajuns la Real. Mă uitam cum se nășteau adevărate războaie pentru fotbaliști între Real și Barcelona, dar eu nu sunt genul care să pună preț pe astfel de bătălii. Eu sunt fericit la Liverpool. Toată lumea este conștientă de numărul de ocazii pe care le-am avut de a merge la un alt club, dar știu ce înseamnă să joci pentru Liverpool ca suporter și nu voi pleca niciodată”.
Sacrificiu
În 1989, pe stadionul Hillsborough, 96 de suporteri ai lui Liverpool și-au pierdut viața și alți 766 au fost răniți, după ce zona din stadion destinată lor a fost suprapopulată, iar cei care ocupau un loc în față au fost striviți de greutatea fanilor care au forțat intrarea pe stadion. A fost cea mai neagră zi din istoria fotbalului britanic, pe Hillsborough, într-o confruntare cu Nottingham în semifinalele Cupei Angliei. La vârsta de 10 ani, Jon-Paul a fost cea mai tânără victimă a dezastrului. Micuțul fan era vărul lui Gerrard, iar actualul căpitan al lui Liverpool avea la acea vreme doar 8 ani. „Țin minte că a doua zi după incident, bunicul a venit și ne-a zis «Jon Paul a fost la meci și acum e mort!». Era groaznic să știu că o rudă a murit, dar reacția părinților săi a făcut din mine fotbalistul de acum”.
Gerrard este unic. Un salvator care de multe ori a ținut singur în mâini soarta unor meciuri. Legenda lui Liverpool are ultimul cuvânt: „Lucrurile de acasă, medaliile, obiectele care au o însemnătate în carieră, pentru mine acestea valorează mult mai mult decât niște zerouri în plus din contul bancar. Momentul în care am ridicat trofeul Ligii din postura de căpitan – aceea este o amintire cu care voi rămâne pentru totdeauna. Oamenii au o imagine tipică despre fotbaliștii din prezent: conducem mașini luxoase, avem parte de niște vieți fascinante și fără griji. Dar există și o mulțime de sacrificii, niște sacrificii mari pe care le faci mai ales pe parcursul tinereții dacă îți dorești să realizezi ceva în fotbal. În spatele a tot ceea ce pare roz acum, de-a lungul anilor am vărsat sânge și sudoare, uneori chiar și lacrimi. Însă, este un sentiment unic acela pe care îl trăiești atunci când ridici trofeul deasupra capului, și crede-mă, atunci realizezi că totul a fost pe deplin meritat”.