Italia este o țară care și-a iubit sportivii, fotbaliștii în special. Tot sora de gintă latină mai are o slăbiciune pentru catolicism, cu toate că Renașteresa s-a născut tot acolo, în Peninsula Italică. Au mai fost și războaiele, așa că se profilează tabloul și criteriile după care au fost botezate arenele pe care joacă sau au jucat unii dintre cei mai mari fotbaliști din istoria acestui sport.
Desigur, mai sunt două criterii, le consemnăm și pe acestea, dar ele sunt absolut normale. Mai precis, sunt stadioane care poartă numele orașului sau regiunii și altele care poartă numele de Olimpico. Normal, atâta timp cât Italia a găzduit atât Olimpiada de vară, cât și pe cea de iarnă, iar stabilimentele pe care s-au desfășurat atât ceremoniile de deschidere, cât și cele de închidere, au primit botezul uriașei competiții care se desfășoară o dată la patru ani.
De la Meazza la Massimino
Campionul mondial interbelic, marele președinte al Cataniei, rămas celebru pentru dictonul "Sunt unii care pot și alții care nu pot. Eu sunt printre cei care pot" până la grenada austriacă vinovată de moartea lui Ferraris. Acestea sunt coordonatele principale ale celor care au rămas în istorie prin faptele lor, dar adevărul este că sunt destui, inclusiv italieni, care nu știu cine au fost acele personaje. Să facem o mică analiză a situației din Italia…
Gazzetta dello Sport explică "Scuze, intervenim de pe Granillo", "Dăm legătura la Bentegodi", "Trimisul nostru se află pe Luigi Ferraris": de câte ori nu s-a întâmplat să fie auzite aceste cuvinte în timpul transmisiilor radio sau televizate. Să vedem cum se pune problema în Serie A. Din cele 16 stadioane ale primei ligi, două sunt olimpice, iar alte două sunt "sfinte", San Paolo și Sant’Elia. Mai există Friuli din Udine, clar în onoarea regiunii omonime, Via del Mare din Lecce (e vorba de un port, totuși…), dar există și un nume ridicol, în opinia noastră: L’Atleti Azzurri d’Italia, arena din Bergamo.
Restul reprezintă nume ale unor persoane din trecut. Mai întâi, stadioanele din Siena și din Firenze, care poartă numele unui lider sportiv al anilor ’70, Artemio Franchi. La fel, Giuseppe Meazza, dublu campion al lumii cu naționala Italiei condusă de Vittorio Pozzo. A cunoscut gloria la Inter, dar a jucat puțin și pentru AC Milan. Stadionul din Milano, "San Siro", este denumit astfel după cartierul unde se află, celălalt nume, care amintește de "Pepin", a fost adăugat după moartea sa, în 1979.
Președinții Renato dall’Ara avea o inimă roș-albastră, care bătea pentru Bologna. Din păcate, acea inimă mare a cedat din cauza emoțiilor, cu doar trei zile înaintea barajului pentru titlu, dublă disputată între Bologna și Inter Milano, în 1964. La fel, stadionul din Catania poartă numele fanaticului președinte care a condus clubul timp de 25 de ani, Angelo Massimino, un om care a iubit Catania mai mult decât pe propria sa familie, cum singur spunea. Oreste Granillo a fost președintele Regginei și, ulterior, primarul Reggio Calabria. La fel, Renzo Barbera, a condus pe Palermo timp de zece ani și este și astăzi considerat un exemplu de fair-play și de bun simț în acea lume care este departe de a fi ideală.
Eroul
"Capitan Ferraris" este numele stadionului din Genova care omagiază personalitatea celui care a fost Luigi Ferraris, "un uriaș cu suflet mare și barba blondă", după cum îl denumea presa vremii, a jucat la Genoa timp de patru ani înaintea izbucnirii primului război mondial. Înrolat în armată și trimis pe front, a fost ucis de o grenadă austriacă aruncată la întâmplare. Curios, și în acest caz, la fel ca în cazul Giuseppe Meazza, arena este cunoscută mai mult după numele cartierului în care este situată. Adică, Marassi.
Binefăcătorul
Un caz aparte îl reprezintă Marc’Antonio Bentegodi, un personaj misterios care a trăit între 1818 și 1873, perioadă în care fotbalul apăruse, extrem de timid, doar în Anglia. Putred de bogat, și-a donat averea "orașului îndrăgostiților", cu mențiunea că dorește ca banii să ajute la dezvoltarea sporturilor și la construirea de spitale. O parte din acești bani, reinvestiți în mod inteligent, au fost folosiți inclusiv, peste niște ani buni, la construcția primului stadion din Verona. În 1963 comunitatea i-a adus un omagiu acestui Mecena și, în onoarea sa, arena locală a fost denumită Bentegodi.
Â
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER