Un singur fotbalist român evoluează în Ligue 1. Alexandru Dobre are 22 de ani, iar Dijon a plătit în vară un milion de euro, pentru a-l transfera de la Bournemouth.
Un milion de euro pentru a aduce un român, în țara care este pe locul doi mondial la numărul de fotbaliști crescuți și exportați, după Brazilia.
Vorbește deja franceza și spune că știa multe despre Dijon și nu asocia acest nume doar cu celebrul muștar.
„Este un campionat puternic, cu un nivel ridicat de forță și viteză cu foarte mulți jucători tineri și talentați. Este un campionat greu, dar dacă muncești pe măsură devine plăcut. Întotdeauna voi avea de învățat, îmbunătățit, iar prezența mea în teren indiferent de durata ei, pentru mine este un plus de valoare care mă ajută să devin din ce în ce mai bun.
Am ajuns la Dijon în urma dorinței celor ce conduc acest club, au văzut potențial în mine, iar pe mine m-a încântat proiectul clubului și împreună am decis să colaborăm. Într-adevăr muștarul de Dijon este un produs foarte cunoscut în toată lumea, însă eu cunoșteam și clubul Dijon pentru că urmăream meciurile din prima ligă franceză” spune Dobre pentru ProSport.
Alexandru Dobre are gândirea tânărului jucător român care are acces rapid la fotbalul mare și nu trebuie să treacă pe la o echipă din România pentru a ajunge într-un campionat de top. Noua generație de fotbaliști nu mai visează neapărat să joace la FCSB, Dinamo sau Craiova.
A plecat la 18 ani de la școala de fotbal a lui Mihai Georgescu, antrenorul de copii devenit celebru după ce i-a lansat pe Raț, Chiricheș sau Maxim. După majorat a ajuns la Bournemouth. Avea să joace un singur meci la prima echipă a formației de Premier League, dar a bifat minute în liga a doua, a treia și chiar a patra din Anglia.
„Deoarece am plecat de la o vârstă fragedă din România, întotdeauna țelul meu a fost să ajung să joc la o echipă puternică din Europa. Pentru mine fotbalul englez a fost o experiență dură, dar în același timp benefică, care m-a definit din punct de vedere fotbalistic.
Momente dificile au fost, acestea m-au motivat să muncesc mai mult și să nu renunț. Am fost impresionat de tot ceea ce înseamnă un club din Premier League: facilități, metode de antrenament, cantonamente, atmosferă, suporteri, absolut totul.
Probleme au fost, dar nu vreau decât să rămân cu lucrurile pozitive din experiența avută în Anglia. Jocul în ligile inferioare, în Anglia este considerat un must do considerându-se o acumulare de experiență și o pregătire pentru a face următorul pas spre fotbalul mare. Așa este, jocurile acolo sunt foarte dure. Fotbalul englez m-a învățat ca în fiecare zi să muncesc mai mult decât ieri, să mă autodepășesc, să fiu organizat, să fiu motivat și niciodată să nu renunț” a mai declarat Alexandru Dobre.
Alex ar putea fi o soluție pentru Adrian Mutu, la Campionatul European under 21. A bifat minute în ultimele 7 partide ale lui Dijon, iar în două dintre ele a fost titular. Este eligibil pentru naționala de tineret, dar Daniel Isăilă a fost singurul selecționer care l-a convocat. Patru partide și un gol în campania precedentă pentru Euro, dar lucrurile s-au schimbat după venirea lui Rădoi și n-a mai ajuns la turneul final: „E mult spus dezamăgire, eu mă bucur că am putut contribui la acea calificare. Întotdeauna voi visa la un turneu final alături de echipa națională, indiferent de cine va fi antrenor. Respect alegerile întregului staff al echipa naționale și nu vreau să le comentez.
Scop nu există, deoarece fotbalul pentru mine este o pasiune, însă visul meu este să ajung într-o zi la una dintre cele mai puternice echipe din Europa cu care voi putea câștiga trofee la cel mai înalt nivel”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER