Congresul UEFA, care va avea loc joi la Astana, va lua în calcul afilierea echipelor Tavria Simferopol și FC Sevastopol la Federația rusă, potrivit președintelui Federației ruse de fotbal. În cazul în care UEFA va aproba această mutare, un precedent periculos ar urma să fie creat, alte echipe din Ucraina putând cere afilierea la forul de la Moscova
Din punct de vedere diplomatic, poziția Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii față de anexarea Crimeei de către Rusia este clară. Atât UE, cât și cea mai mare putere mondială din punct de vedere financiar și geopolitic au anunțat sancțiuni dure, blocând activele unora dintre apropiații lui Vladimir Putin. Dacă în plan politic, lucrurile sunt încă neclare, deși populația Crimeei a ales clar anexarea la Rusia în referendumul din 16 martie, pe plan sportiv, lucrurile devin și mai ciudate. Atât Tavria Simferopol, cât și FC Sevastopol, echipele din Crimeea care participă în prima ligă ucraineană, și-au dezvăluit intenția de a deveni membre ale Federației ruse de fotbal. Deși avocații celor două echipe au recunoscut că nu există încă un astfel de precedent în fotbalul mondial, Tavria și Sevastopol păstrează speranțe că vor reuși să se afilieze la Federația rusă, după ce președintele Nikolai Tolstih, a declarat ieri pentru agenția „RIA Novosti” că va demara discuțiile cu UEFA pentru incorporarea celor două echipe într-una dintre diviziile campionatului rus.
Congresul UEFA ar putea lua în calcul afilierea celor două cluburi din Crimeea la Congresul de la Astana
Mutarea se discută joi, la congresul UEFA de la Astana
Teoretic, șansele ca planul celor două echipe să fie dus la capăt sunt minime. Motivul îl reprezintă condiția necesară impusă de regulamentele internaționale ca Federația ucraineană, adică cea la care sunt afiliate Tavria și FC Sevastopol, să își dea acceptul pentru această mutare. Însă e clar că Federația de la Kiev nu va renunța atât de ușor la cele două cluburi. Totuși, așa cum a menționat Tolstih, Federația rusă va iniția discuția despre afilierea Tavriei și a lui Sevastopol la Congresul UEFA care va avea loc la Astana, în Kazahstan, pe 27 martie, întâlnire la care va lua parte și noul președinte al FRF, Răzvan Burleanu.
Practic însă, lucrurile stau altfel. Manuel Veth, jurnalist la site-ul „futbolgrad.com”, susține că UEFA ar putea lua în calcul anexarea celor două echipe la Federația rusă dintr-un singur motiv: contractul de sponsorizare pe care colosul Gazprom l-a semnat în urmă cu doi ani cu UEFA, a cărui valoare s-ar ridica la 51,3 milioane de euro pe an. Astfel, lobby-ul făcut de compania energetică rusă ar putea cântări decisiv! Iar în cazul în care forul european sau cel internațional ar ratifica această mutare, dreptul de veto al Federației ucrainene ar avea efect nul.
Dacă UEFA va da undă verde mutării Tavriei Simferopol în Rusia, meciul Șahtior – Tavria s-ar putea disputa în campionatul rus
Urmează și Șahtior?
O eventuală afiliere a celor două cluburi la Federația rusă ar putea avea un efect puternic și pentru relațiile dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană. Veth notează în articolul său că „termenul de diplomație a fotbalului a fost folosit deseori pentru a descrie influența pe care o are sportul asupra politicii, cel mai recent exemplu fiind cel al Turciei și Armeniei”. Însă în cazul în care FIFA sau UEFA ar da undă verde afilierii celor două echipe la Federația rusă, forurile ar fi primele internaționale care ar recunoaște, practic, anexarea Crimeei de către Rusia. Un precedent periculos, pe care rușii l-ar folosi cu siguranță pentru a câștiga recunoaștere internațională a anexării fostului ținut autonom ucrainean.
Gazprom este partenet atât al FIFA, cât și al UEFA. Potrivit site-ului „futbolgrad.com”, UEFA primește circa 51 de milioane de euro pe an de la compania rusă
Integrarea Tavriei Simferopol și a lui Sevastopol într-una dintre diviziile ruse ar crea, totodată, un precedent periculos și din punct de vedere sportiv. O eventuală decizie favorabilă din partea UEFA ar oferi argumente, spre exemplu, echipelor din Scoția care ar dori să evolueze în campionatul englez. Totodată, și echipele din Oseția de Sud sau din Abhazia, ținuturi autonome care au aparținut Georgiei, ar putea cere FIFA sau UEFA integrarea în campionatul rus. Mai mult, precedentul ar putea duce și la o scindare masivă a campionatului ucrainean.
Planuri pentru crearea unei ligi ruso-ucraineane au existat în ultimii doi ani, iar giganții din partea de Est a Ucrainei, cum ar fi Șahtior Donețk sau Dnepr Dnepropetrovsk, ar putea cere afilierea la liga rusă, pentru a evolua în campionatul rus. „O ligă unificată a echipelor din Rusia și Ucraina este un plan pe care Gazprom l-a gândit de mult, iar acum o astfel de ligă ar deveni realitate”, concluzionează Manuel Veth.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER