Procesul lui Uli Hoeness. Oficialul lui Bayern a recunoscut că a mai ascuns 15 milioane de euro în Elveția. „Are șanse mici să scape fără închisoare”
Uli Hoeness, președintele lui Bayern Munchen, riscă până la zece ani de închisoare în procesul care începe azi la Munchen. Fostul internațional german este acuzat de evaziune fiscală, infracțiune care se pedepsește
-
Hoeness se află în conducerea lui Bayern din 1979, din momentul în care s-a retras din cariera de jucător
-
Presa germană a scris că Hoeness ar fi ascuns în conturile din Elveția circa 500 de milioane de euro
- Rechizitoriul a fost confidențial până azi, la ora debutului procesului. 49 de jurnaliști vor fi prezenți în sala de judecată
UPDATE Uli Hoeness și-a recunoscut faptele în cadrul procesului de astăzi. „Recunosc evaziunea fiscală. Regret profund comportamentul meu”, a spus Hoeness în debutul procesului care va dura patru zile.
Mai mult de atât, oficialul lui Bayern a completat că evaziunea fiscală nu este în valoare de 3,5 milioane de euro, ci de 18,5 milioane. Restul de 15 milioane de euro, de care procurorii nu au aflat până astăzi, au fost ascunți în niște conturi bancare, în Elveția.
Dacă în România, opt dintre cei mai importanți „jucători” din fotbal au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru fraudă fiscală, un proces important și care va produce, cu siguranță, un cutremur puternic în fotbalul german debutează azi. Președintele lui Bayern Munchen, Uli Hoeness (62 de ani), va apărea în fața Tribunalului din Munchen, fiind acuzat de procurori de evaziune fiscală în valoare de 3,5 milioane de euro, potrivit cotidianului „Suddeutsche Zeitung”, care a reușit să obțină date din rechizitioriul confidențial.
Potrivit legii germane, orice evaziune fiscală care depășește 50.000 de euro se pedepsește cu închisoare între 6 luni și 10 ani! Iar aproape întreaga presă din Germania consideră că Hoeness va fi condamnat la închisoare, justiția dorind să dea un exemplu în acest caz.
Hoeness ar putea să o urmărească pe Bayern în viitorul apropiat din spatele gratiilor
Avea 500 de milioane de euro în cont?
Ce s-a întâmplat însă? În aprilie 2013, ziarele germane au scris că Hoeness este anchetat de procurori pentru evaziune fiscală. Potrivit informațiilor publicate în presă, președintele lui Bayern și fostul internațional german ar fi avut conturi deschise la bănci din Elveția în care ar fi depus peste 500 de milioane de euro, fiind scutit de impozite în valoare de peste 10 milioane de euro. Aflând că este cercetat, Hoeness s-a autodenunțat în ianuarie, fiind chiar arestat de poliția germană în luna martie. Potrivit „Suddeutsche Zeitung”, președintele lui Bayern a plătit o cauțiune de 5 milioane de euro pentru a fi eliberat și a trăit pe viu tripla istorică reușită de clubul bavarez în primăvara trecută.
26.000 de persoane care au făcut evaziune fiscală în Bavaria au recunoscut delictul și au scăpat de închisoare în 2013, o creștere de patru ori față de anul 2012
Însă procurorii au reușit să descopere schema pe care Hoeness a făcut-o pentru a scăpa de impozite în Germania. În 2000, Bayern venea după o finală a Ligii Campionilor pierdută cu Manchester United, însă Hoeness știa că echipa bavarezilor are potențial. La fel și gigantul Nike, care presa pentru o înțelegere în urma căreia ar fi devenit sponsorul tehnic al echipei.
Doar că Bayern era „îmbrăcată” de adidas, concern german, încă din 1966. Și pentru a continua acest parteneriat, șeful adidas, Robert Louis-Dreyfus, i-ar fi plătit lui Hoeness aproape 2 milioane de euro, pentru ca președintele să influențeze Adunarea Generală în votul care urma să decidă o eventuală schimbare a sponsorului tehnic. Bani pe care Hoeness i-a investit pe bursă, vărsând toate profiturile într-un cont secret din Elveția, omițând să plătească taxele și impozitele pe profit.
„În acel timp, am riscat sume foarte mari, care sunt greu de înțeles pentru mine azi, pe bursă. Câteodată, sumele erau incredibile”, a recunoscut Hoeness. Imediat după ce procurorii au început ancheta, Hoeness a înaintat un document prin care a recunoscut o evaziune de 3,2 milioane de euro. Potrivit legii germane, dacă suma evazionată este achitată complet plus o dobândă de 6%, urmărirea penală ar înceta. Totuși, în cazul lui Hoeness, lucrurile nu au stat așa, iar președintele lui Bayern a ajuns la proces.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a stat lângă Hoeness la finala Ligii Campionilor de anul trecut, câștigată de Bayern în fața lui Dortmund cu scorul de 2-1
Merkel, dezamăgită de Hoeness
Bun prieten cu cancelarul german Angela Merkel, Hoeness a pierdut și sprijinul acesteia. Mai ales că cei doi au băut o cafea împreună la doar trei zile după ce reședința de vacanță a președintelui lui Bayern fusese cercetată de procurori. Atunci, Hoeness a omis să-i transmită lui Merkel această informație. „Mulți oameni sunt dezamăgiți de acțiunile lui Uli Hoeness, iar doamna Merkel face parte din această categorie”, a transmis purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffan Seibert, la câteva zile după respectiva întâlnire. Însă probabil că nici prietenia cu Merkel nu l-ar putea salva pe Hoeness de o sentință negativă. Deși va fi reprezentat de unul dintre avocații de top ai Germaniei, Hanns Feigen, care a câștigat procese dificile, Hoeness are șanse mici să scape fără o condamnare la închisoare. „Are, cu siguranță, o apărare de top. Dar asta nu va fi de ajuns pentru a-l salva. Judecătorii vor fi nemiloși dacă vor găsi neregularități”, a declarat un avocat care e la curent cu cazul lui Hoeness pentru Focus.de. Potrivit „The Guardian”, soarta lui Hoeness stă în mâinile judecătorului Rupert Heindl, care este poreclit „judecătorul nemilos” după ce în urmă cu câteva luni a condamnat un bătrân de 75 de ani la trei ani de închisoare pentru evaziune.
Hoeness a condus-o timp de aproape 35 de ani pe Bayern cu mână de fier, transformând clubul bavarez într-o forță europeană
Totuși, „Bild” susține că, având în vedere vârsta lui Hoeness, este foarte posibil ca magistrații să ofere o sentință cu suspendare, deloc neobișnuită pentru un astfel de caz. Cert este că interesul pentru procesul lui Hoeness este enorm, cele 49 de acreditări mass-media fiind epuizate în 27 de secunde. Potrivit informațiilor cotidianului „Suddeutsche Zeitung”, procesul ar urma să se întindă pe durata a patru zile, verdictul urmând să fie dat joi sau vineri.