Real și Barça, acuzate că bagă Primera în faliment!** Multe cluburi, aproape de desființare

Primera Division trece prin cel mai delicat moment de la înființarea competiției, în 1929. Șase echipe de pe prima scenă se află în incapacitate de plată, iar alte zece au datorii de sute de milioane de euro la bănci. „Multe cluburi ar putea fi retrogradate sau chiar desființate!”, avertizează Sandro Rosell, președintele Barcelonei.

Campionatul spaniol a reușit să atragă prin salarii și sume de transfer cei mai buni jucători din lume, devenind cea mai tare competiție de pe mapamond. Prețul însă nu a fost plătit, iar data scadenței este aproape! Greva fotbaliștilor din luna august nu a fost doar un episod izolat. Cele 50 de milioane de euro datorate de cluburi jucătorilor sunt însă o nimica toată pe lângă datoria către bănci acumulată în ultimii ani: 3,4 miliarde de euro! Cele mai afectate sunt nou-promovatele Betis, Rayo și Granada, care au intrat deja în incapacitate de plată, alături de Mallorca, Zaragoza și Santander.

Cele șase nici nu ar fi trebuit să înceapă sezonul, din cauza neregulilor financiare, dar cluburile au profitat de „legea falimentului”, care le permite continuarea activității sportive, pentru producerea de venituri, chiar dacă sunt grav îndatorate. LFP va schimba însă foaia din sezonul 2012-2013, iar cluburile aflate în incapacitate de plată nu vor mai putea evita sancțiunile și vor fi expuse penalizărilor și retrogradărilor. Mai mult, toate cluburile au termen până în 2014 pentru a-și pune bilanțurile financiare în ordine, în caz contrar urmând să fie date afară din Ligă.

Sandro Rosell, președintele Barcelonei, prevede un viitor sumbru în fotbalul spaniol: „Multe cluburi au probleme grave și s-ar putea desființa în curând! Situația se află sub control doar la Barcelona, Real Madrid, Bilbao și Osasuna. Oricum avem prea multe formații în prima ligă. Ar trebui să trecem la 16”. Inițiativa este susținută și de Pep Guardiola: „Competiția ar fi mai echilibrată și am avea mai mult timp pentru odihnă”.

„Real și Barcelona sunt de vină”

Un motiv pentru care cluburile mici se zbat în sărăcie este repartiția inegală a drepturilor de televizare. José María del Nido, președintele Sevillei, acuza în urmă cu două luni: „Barça și Real primesc 50 la sută din bani, iar restul echipelor se bat pentru firimiturile rămase!”.

O altă cauză a impasului financiar este aceea că majoritatea investitorilor activează în domeniul construcțiilor, unde s-a înregistrat un boom economic între 2005 și 2008. Robinetul de bani s-a închis însă între timp, din cauza prăbușirii pieței imobiliare, astfel că patronii au ajuns să apeleze la bănci pentru finanțarea cluburilor.

Berlusconi și-a anunțat demisia

Și cluburile din Italia sunt în pragul unei crize majore, în condițiile în care întreaga țară este la un pas de colaps economic. Cea mai afectată echipă ar putea fi campioana AC Milan, prin prisma iminentei demisii a patronului Sivio Berlusconi din funcția de Premier al Italiei. Acuzat că a dus țara într-o situație fără ieșire, el a anunțat că renunță la funcție după adoptarea bugetului pe anul viitor și a măsurilor de austeritate promise Uniunii Europene.

Publicat: 10 11. 2011, 09:04
Actualizat: 10 11. 2011, 09:05