Regula Fair Play-ului Financiar intră în acțiune: PSG și Manchester City, primele vizate

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Cele două echipe finanțate din Orientul Mijlociu riscă să fie excluse din competițiile europene pentru încălcări flagrante ale regulilor de Fair Play Financiar impuse de UEFA. Șefii celor două echipe au fost audiați săptămâna trecută pentru a explica modul în care o parte din datorii au fost șterse

Barcelona, Real Madrid, Bayern Munchen, Chelsea și Manchester United sunt echipele care au dominat fotbalul european în ultimii ani, mulțumită investițiilor masive făcute în transferuri și în salarii. Concomitent cu performanțele, datoriile cluburilor menționate mai sus au crescut, cu excepția Bayern, la sute de milioane de euro. Iar când pe piață au apărut noi echipe susținute puternic de investitori arabi, care au bugete anuale de peste 300 de milioane de euro, UEFA a simțit nevoia să intervină. „Vom opri aceste cheltuieli haotice pentru a proteja fotbalul și pentru a asigura continuitatea sportului”, anunța Michel Platini în septembrie 2009, când forul european anunța implementarea unui proiect al cărui scop era să oprească cheltuielile nejustificat de mari ale cluburilor, pentru a nivela valoarea Ligii Campionilor și a campionatelor europene.

FĂ‚RĂ‚ PIERDERI ÎN 2020

În cinci ani, proiectul a primit un nume, a înaintat serios și este gata să facă primele victime. Pentru că, potrivit presei engleze, PSG și Manchester City sunt la un singur pas să fie găsite vinovate de încălcarea Fair Play-ului Financiar al UEFA, riscând cel puțin o amendă consistentă din partea forului de la Nyon. Însă care sunt regulile pe care le-au încălcat cele două echipe în care s-au pompat sute de milioane de euro în ultimii ani?

Concret, îngrijorați de sumele tot mai mari pe care le datorează cluburile din Europa, oficialii UEFA au stabilit un grad maxim de îndatorare, pe care cluburile trebuie să îl respecte. Potrivit forului de la Nyon, fiecare echipă care participă în cupele europene „nu are voie să cheltuiască mai mult de 5 milioane de euro în plus față de ce produce în decursul a trei sezoane”. Cu toate acestea, dacă finanțatorul echipei își permite să acopere pierderile până la un prag, setat la 45 de milioane de euro pe an pentru sezoanele 2013-2014 și 2014-2015, atunci UEFA îi va permite respectivului club să evolueze în cupele europene fără nicio problemă. Interesant este că din sezonul 2015-2016, pentru alte trei sezoane, acest prag va fi setat la 30 de milioane de euro pe an, în timp ce din 2019-2020, cluburile nu vor mai avea voie să cheltuiască mai mult decât produc.

CITY, PIERDERI DE 181 DE MILIOANE DE EURO ÎN ULTIMII DOI ANI

În aceste condiții, Manchester City are mari probleme. În ultimele două sezoane, „cetățenii” au avut pierderi totale de 181 de milioane de euro, dintre care 62,2 milioane doar în sezonul precedent. Cu toate acestea, șefii clubului de pe „Etihad” sunt încrezători că nu vor primi nici măcar un avertisment din partea UEFA, după audierile care au avut loc săptămâna trecută. Motivul? „Cetățenii” mizează pe faptul că și-au redus pierderile în sezonul trecut. Însă „The Telegraph” și „The Guardian” susțin că forul condus de Michel Platini analizează atât contractul de sponsorizare pe care firma de transport aerian Etihad îl are cu City, în valoare de 590 de milioane de euro pe 10 ani, cât și alte achiziții ale clubului din Manchester din ultimul an. Practic, City a oferit „consultanță și know-how în fotbal” în valoare de 20 de milioane de euro echipelor Melbourne Heart și New York City FC, reducând astfel suma totală datorată de club.

Cealaltă echipă atent cercetată de Comisia de Fair Play Financiar a UEFA a fost campioana Franței, PSG. Parizienii au raportat pierderi de doar 3,1 milioane de euro în sezonul 2012-2013, astfel că, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să nu aibă emoții. Însă bilanțul excelent prezentat de șefii echipei de pe „Parc des Princes” vine doar ca urmare a unei injecții de capital din partea Qatar Tourism Authority, care investește în fiecare an 200 de milioane de euro în PSG. Contractul a fost analizat pe îndelete de UEFA, care i-a chemat pe șefii campioanei Franței la audieri prin prisma sumei pe care o varsă qatarezii în fiecare an, cea mai mare primită de un club din Europa de la un sponsor în acest moment.

Ce riscă echipele care încalcă regulile de fair play financiar

  • Avertisment
  • Observație
  • Amendă financiară
  • Penalizare de puncte
  • Oprirea încasărilor din competiții organizate de UEFA
  • Interzicerea adăugării de jucători pe lista UEFA
  • Micșorarea numărului de jucători care pot intra pe lista UEFA de la 25 la maximum 20
  • Descalificarea din competiție sau interzicerea dreptului de participare
  • Retragerea performanțelor și/sau trofeelor
Publicat: 26 04. 2014, 13:11
Actualizat: 26 04. 2014, 14:06