REPORTAJ | Un corner de Sărbătoare în casa fotbalului adevărat. ProSport a privit de la două bătăi de inimă distanță meciul Chelsea – West Ham. „How are you, mate?”

Premier League este unul dintre polii de interes ai fotbalului european și internațional. Sezon după sezon, prima ligă din Anglia produce spectacol și dramă, iar asistențele de pe stadion sunt comparabile doar cu cele din Bundesliga. În urmă cu aproximativ zece ani, Manchester United, Liverpool și Arsenal asistau la apariția unui nou centru de putere în Albion, odată cu venirea lui Roman Abramovich la Chelsea. La nici șase ani diferență, Manchester City a intrat oficial pe harta forțelor fotbalistice din regat după ce „petrodolarii” și-au făcut simțită prezența în tabăra „Cetățenilor”.

Boom-ul financiar a dus la importuri de marcă într-un fotbal care respiră performanță și eleganță. În plan european, perioada 2004-2012 este una incredibilă pentru echipele engleze. De șapte ori a fost consemnată prezența unei trupe din Premier League în ultimul act al Ligii Campionilor, iar în trei rânduri finala a fost adjudecată (2005- Liverpool, 2008- Manchester United, 2012- Chelsea). Mai mult decât atât, în 2008 am asistat la un duel 100% englez în epilogul celei mai importante competiții intercluburi la nivel continental. Manchester United, antrenată de Sir Alex Ferguson, a câștigat după loviturile de departajare (7-6) jocul disputat împotriva londonezilor de la Chelsea, pregătiți la acel moment de Avram Grant.


Crăciun cu drag sau Crăciun cu brad. Oficialii lui Chelsea nu uită niciun detaliu de Crăciun. Tradiția și marketingul primează. Foto: Cătălin Rusu

Primatul tradiției

Pentru iubitorii fotbalului din România, a doua zi de Crăciun nu are vreo simbolistică de natură sportivă pentru că Liga1 hibernează în perioada decembrie-februarie. Este un fenomen normal, într-o țară cu o climă ce nu permite desfășurarea unui campionat de fotbal în plină iarnă. Bineînțeles, putem să elaborăm pe tema deficiențelor reale precum infrastructura precară sau lipsa instalațiilor de încălzire a gazonului, dar asta ne-ar pune în postura de a pierde spectacolul din Occident. Și poate că performanțele mai sus menționate nu sunt întâmplătoare atât timp cât englezii dispută patru etape în mai puțin de 10 zile în plin sezon de sărbători, în care fotbaliștii români se bucură de masa tradițională de Crăciun sau de un city break într-un oraș cu rating excelent pe site-ul tripadvisor.com.

În fiecare an, pe 26 decembrie se dispută o etapă integrală din campionatul Angliei, iar a doua zi de Crăciun este cunoscută celor din Regatul Unit sub titulatura de „Boxing Day”. Cu alte cuvinte, este o altă zi liberă în care un număr limitat de localuri și restaurante au program cu publicul, băncile sunt închise, iar circulația feroviară este restricționată sau chiar oprită până la primele ore ale zilei de 27. Pentru fotbaliști precum Van Persie, Hazard sau Yaya Toure nu este timp de sărbătoare pentru că datoria îi cheamă pe gazon. Locul de unde cuceresc milioane de fani, uluiesc audiențe și propulsează fotbalul într-un format Full HD cu luminozitate pronunțată.

Anul acesta, Boxing Day a prilejuit o serie de jocuri interesante, precum Manchester United-Newcastle, West Bromwich Albion – Manchester City sau Chelsea – West Ham. ProSport vă prezintă cum au trăit londonezii partida dintre Chelsea și West Ham, unul dintre derby-urile capitalei Angliei.

Circulație paralizată pe șine

Compania Națională (National Rail) nu a produs surprize plăcute microbiștilor care doreau să călătorească de Boxing Day pentru a-și susține echipa favorită. Niciun tren nu a circulat pe 26 decembrie, iar London Paddington, stația principală arăta ca un veritabil deșert saharian. Toate oficiile și restaurantele erau închise, cu excepția magazinului companiei de telefonie mobilă Vodafone, ai cărui angajați au făcut sacrificiul de a-și petrece a doua zi de Crăciun la biroul de relații publice. Și dacă până acum credeți că cel mai relaxant mod de a ajunge în Londra ar fi fost mașina personală, vă înșelați. Cu o circulație restrânsă la metroul londonez și cu sute de turiști pe străzile celei mai populate capitale europene, Stamford Bridge (destinația finală) se îndepărta de cei care doreau cu orice preț să îi vadă pe Jose Mourinho și fotbaliștii săi.

Stadionul devenea un Everest cu atât mai mult cu cât singura linie de metrou care ar fi dus la arenă era închisă până la sfârșitul anului. Magistralele „Circle Line” și „District Line” au fost închise circulației până pe 30 decembrie. Și dacă vă întrebați ce repercusiuni a avut această măsură, aceste două linii conțin stații centrale precum Westminster, St James”s Park, Victoria, South Kensington sau Earl”s Court. Pentru a fi și mai edificatori, atracții precum Big Ben, Westminster Abbey, The London Eye sau Houses of Parliament nu au avut stații de metrou deschise publicului. Double-decker-ul sau mersul pe jos de la stații precum Waterloo sau Charing Cross au fost cele două alternative pentru miile de turiști sosiți în Anglia cu ocazia sărbătorilor.

Stația Fulham Broadway, care se află la doar 200 metri de stadionul Stamford Bridge, nu a fost deschisă, iar spre arenă au putut fi folosite doar autobuzele suprapopulate sau mașinile personale. Pub-urile din jurul acestei zone erau pline de suporteri ai „Ciocănarilor”, care cântau și se manifestau zgomotos. Cunoscuți pentru fanatismul lor, fanii lui West Ham nu au făcut excepție nici de Boxing Day, când au aprins câteva fumigene de-a lungul Finborough Road. Cu toate acestea, civilizația este la ani lumină de fenomenul ultras din România. Pentru că pe străzi treceau familii cu însemnele lui Chelsea, fără ca suporterii formației de pe Upton Park să îi huiduie, apostrofeze sau bruscheze.

100 de ani de la „The Christmas Truce”

După o călătorie de 30 de minute cu autobuzul, vizibil încetinită de circulația restricționată, ajungi la Stamford Bridge, unde îți este oferit un program de meci în schimbul a 3 lire sterline (aproximativ 16-17 RON). Clubul londonez a dedicat spații largi împlinirii a 100 de ani de la așa-numita „Pace de Crăciun” (The Christmas Truce). „Pacea de Crăciun” se referă la un eveniment aparte ce a avut loc în timpul Primului Război Mondial. Cele două alianțe au renunțat să mai tragă, iar Frontul de Vest a devenit un câmp al păcii pentru o zi. Mai mult decât atât, soldații germani și britanici s-au întâlnit pentru a face schimb de cadouri. Printre altele, cele două tabere au organizat și câteva meciuri de fotbal neoficiale. Acest eveniment a fost omagiat și de cele două formații care au dedicat un minut de liniște totală înainte de începutul jocului.

Cozile de la turnicheți erau mari, dar Occidentul pare că funcționează la parametri optimi. În doar cinci minute învingi o coadă de 100-200 de suporteri și ajungi să auzi corul suporterilor: „Merry Christmas!”, „How are you, mate?”, „You, good?” sau mai puțin creștinul salut „Merry f**king Christmas!”.

Cu doar 15 minute, stadionul pare a fi desprins din meciurile importante ale Ligii 1. Tribunele sunt pe jumătate pline, iar suporterii cântă și își adresează cele mai „călduroase” urări de Crăciun. Dar așa cum suntem obișnuiți, startul partidei găsește Stamford Bridge arhiplin, iar mirosul de bere și de hot-dog ne teleportează  și spre campaniile electorale din România. Însă, englezii savurează acest duo pentru a se bucura de fenomenul care le acaparează timpul liber. Un corner reprezintă Crăciunul pentru ei, iar orice gol poate fi asemănat cu bucuria nevinovată a copiilor care își găsesc cadoul preferat sub brad.


Înfruntarea din priviri. S-au inspirat din ochii lui Lennox Lewis, acum fotbaliștii echipelor britanice vor să-și domine adversarul încă de dinaintea începerii partidei Foto: Cătălin Rusu

Dominație albastră

Chelsea sub Jose Mourinho arată mult mai dinamică decât în alți ani. Apărătorii par să fie cu adevărat niște giganți care protejează liniile ofensive ale armadei pusă în scenă de „The Special One”. Linia defensivă are o talie și o înălțime excelentă, cu o medie de peste 1,85 m, în timp ce mijlocașii „albaștrilor” par să fie scoși din filmele cu pitici. Hazard, Oscar și Willian sunt pionii minioni, iar Diego Costa este vârful de care londonezii aveau nevoie după plecarea lui Didier Drogba din 2012. Ca să folosim un joc de cuvinte, „triunghiul ofensiv format din patru jucători” care a fost utilizat insistent de Mourinho a dus echipa de pe Fulham Broadway pe primul loc al ierarhiei Premier League.

De cealaltă parte, West Ham, ocupanta poziției a patra, trăiește din inspirația lui Andy Caroll și Stewart Downing, foști jucători ai lui Liverpool sau din talentul lui Ener Valencia sau Mark Noble. Se justifică într-un fel și desfășurarea primei reprize, un act în care Chelsea a fost singur solist și în care doar paradele excepționale ale lui Adrian au amânat deschiderea scorului. Oscar putea să aducă primul cadou de Crăciun pentru fanii de pe Bridge, dar șutul său din șase metri a aterizat în peluza ocupată de fanii ambelor formații. Diego Costa și „Santa”s little helpers”, Willian, Oscar și Hazard, au produs pagubă în apărarea adversă, iar pasele repetate din jocul lui Chelsea au generat migrene și amețeli. Dinamismul din 2014 este și rezultatul unui cuplu de mijlocași centrali, format din Fabregas și Matic, care excelează la capitolul construcție, pase precise și blocarea atacurilor adverse.

Liniște din minutul 62

Demarcările și tentativele omniprezentului Costa, ocaziile rarisime ale trupei lui Mourinho dar și un-doi-urile perfecționate de jucătorii lui Chelsea anunțau golul căpitanului. Terry a marcat în urma unui corner. Mingea deviată de Diego Costa a fost trimisă cu piciorul în poarta lui Adrian, iar tabela era dezghețată. Până la pauză, „albaștrii” au presat, au avut ocazii, iar West Ham a încercat demarcările pe Caroll, care a avut doi jandarmi profesioniști în persoana lui Cahill, respectiv Terry.

Ivanovic a arat flancul drept în numeroase rânduri, iar centrarea pentru ratarea aceluiași Costa încheia o primă repriză cu fotbal mai mult decât plăcut ochiului. Ocaziile nu s-au răzbunat, iar fostul atacant al lui Atletico și-a arătat clasa care l-a propulsat la 12 goluri în Premier League din august și până la etapa de Boxing Day. Driblingul din marginea careului său a fost letal, a întors trei fundași adverși, iar execuția la colțul lung a consemnat majorarea diferenței în minutul 62. În Londra începea să fie simțit frigul, în pofida faptului că era doar ora 14:00. Dar fanii lui Chelsea cântau, se bucurau și le transmiteau rivalilor de pe Upton Park să părăsească arena.


Un albastru infinit, vorba melodiei. Foto: Cătălin Rusu

Crăciunul „albaștrilor”

Ironiile au încetat să se mai audă spre finalul partidei, în minutul 83. Didier Drogba era aruncat în teren de Mourinho, iar Diego Costa primea „standing-ovation” din partea tribunelor. Nimeni de pe Bridge nu uită că ivorianul este cel care a contribuit decisiv la singura Ligă a Campionilor din istoria londonezilor, cea din 2012. Atunci, Didier egala în minutul 88 al finalei disputate la Munchen, împotriva gazdelor de la Bayern. La loviturile de departajare ce au urmat, fotbalistul a transformat penalty-ul decisiv și a trimis trofeul spre Tamisa. Didier nu mai dă dovadă de instinctul de killer ce l-a transformat în spaima atâtor apărări. Viteza sa de joc pare că a trecut într-o treaptă inferioară, iar asta explică de ce nu poate emite pretenții la scoaterea lui Diego Costa din primul „11”. Dar rămâne la fel de iubit, iar ca dovadă stă banner-ul „Didier Drogba Legend”.

Chelsea putea primi gol în minutul 89, când incursiunea excelentă a lui Amalfitano a deranjat bara stângă a porții lui Courtois, dar tabela a rămas intactă până la finalul jocului. Un Boxing Day fericit pentru fanii echipei de pe Stamford Bridge, care au părăsit cântând stadionul unde „albaștrii” au un palmares perfect în ediția 2014/2015 a Premier League. Crăciunul i-a prins pe elevii lui Mourinho pe primul loc, morișca de pase funcționează la parametri excelenți, iar asta te face să uiți că ai foarte mult de mers până acasă.

Metroul este închis, străzile sunt arhipopulate, iar taxiurile nu sunt de găsit. A început și ploaia, iar seara începe să se lase peste marele Ben. Dar englezii se bucură, pentru că au un spectacol ce le oferă satisfacții week-end de week-end, un veritabil show cu entertaineri de cel mai înalt rang. În România, fotbalul hibernează. Din păcate, nu doar în cele două luni de pauză. Albionul trăiește 24/7, 365 de zile pe an prin sportul pe care ei l-au inventat și care le umple casa de bucurie chiar și în ziua de Crăciun.

Corespondență de la CĂ‚TĂ‚LIN RUSU (Londra)

Publicat: 01 01. 2015, 18:49
Actualizat: 01 01. 2015, 19:23