Revoluție pe piața europeană a drepturilor TV!** Reacțiile Premier League și UEFA
Football Association Premier League a anunțat, marți, că „are nevoie de timp pentru a studia și înțelege implicările răspunsurilor date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în ceea ce privește retransmisia meciurilor de fotbal”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al FAPL.
„Este clar că este vorba despre o problemă complexă, pe care Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a analizat-o o perioadă lungă de timp. CJUE a răspuns, marți, unui număr de 18 întrebări specifice adresate de Curtea Supremă de Justiție din Marea Britanie. Ei au notificat părțile interesate cum se aplică normele europene problemelor în cauză. Curtea Supremă trebuie să decidă cum trebuie aplicate aceste norme în cazul de față. Ținând cont de faptul că normele sunt complicate, ne rezervăm dreptul de a ne lua timpul necesar pentru a analiza și înțelege aceste răspunsuri și modul în care acestea ar putea influența viitorul politicii de vânzare a drepturilor audio-vizuale în aria economică europeană”, se arată în comunicatul Premier League.
Pe de altă parte, UEFA a anunțat, marți, că a luat act de deciziile Curții Europene de Justiție privind contractele de exclusivitate teritorială privind retransmisia meciurilor de fotbal și a apreciat că acestea nu vor „schimba radical” modul în care sunt distribuite drepturile de difuzare, informează AFP.
„UEFA nu crede că decizia CJUE va schimba radical modul în care va distribui drepturile mediatice ale competițiilor pe care le organizează, în măsura în care contractele legate de aceste drepturi nu sunt strict bazate pe o exclusivitate teritorială, ci prevăd deja posibilitatea unei extinderi limitate la alte teritorii”, se arată într-un comunicat al UEFA.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, marți, că toate contractele de exclusivitate teritorială privind retransmisia meciurilor de fotbal încalcă dreptul Uniunii, fiind contrară reglementării privind libera circulație a serviciilor.
Potrivit CJUE de la Luxemburg, refuzarea dreptului telespectatorilor Premier League din Anglia de a urmări meciurile cu ajutorul unor echipamente de recepție prin satelit provenite din străinătate este contrară dreptului european.
Curtea de Justiție a UE a fost solicitată să se exprime într-un caz ce opunea proprietarii unor localuri din Marea Britanie deținătorului drepturilor TV, Football Association Premier League (FAPL).
Proprietarii unor localuri foloseau cartele de decodor din Grecia, achiziționate la un preț mai mic decât cel de pe piața britanică, pentru a le oferi clienților lor transmisiile TV ale meciurile din Premier League. Considerând că astfel de activități aduc atingere exclusivității drepturilor de difuzare televizată și valorii acestor drepturi, FALP a încercat să obțină interzicerea acestora pe cale judiciară.
Însă Curtea a constatat „că o legislație națională care interzice importul, vânzarea și utilizarea de cartele de decodor străine încalcă libera prestare a serviciilor și nu poate fi justificată nici în raport cu obiectivul protecției drepturilor de proprietate intelectuală, nici prin obiectivul încurajării prezenței publicului pe stadioanele de fotbal”.
Potrivit AFP, patroana unui pub din Portsmouth, Karen Murphy, care se judeca de șase ani cu Football Association Premier League în acest caz, a declarat, marți, că este extrem de mulțumită de răspunsurile CJUE. „A fost Karen contra Goliat. Sunt ușurată după anunțul Curții Europene de Justiție. Cred că în această după-amiază vom bea pentru a sărbători. Chiar dacă acest proces a monopolizat o bună parte din viața mea, sunt mulțumită că am procedat astfel”, a spus Karen Murphy.
AFP menționează că pub-ul acesteia, „The Red White & Blue”, a fost punctul de plecare în acest caz. În 2004, când a preluat pub-ul respectiv, Karen Murphy a pus capăt unui contract cu grupul britanic media BSkyB, căruia Premier League i-a vândut drepturile de transmite a meciurilor din campionatul englez. În schimb, ea a semnat un contract cu distribuitorul elen Nova.
„Cu Nova, plăteam 800 de lire sterline (930 de euro) pe an pentru un abonament, față de 700 de lire sterline pe lună la Sky”, a provestit proprietara barului din Portsmouth.
Simțându-se lezată, Football Association Premier League (FAPL), care deține monopolul drepturilor TV asupra meciurilor din Premier League în Marea Britanie și care decide cine poate să le transmită, în ce condiții și la ce preț, a dat-o în judecată pe Karen Murphy și a obținut câștig de cauză în fața unui tribunal englez.
Afacerea a ajuns apoi la Curtea Supremă de Justiție, care a cerut lămuriri de la CJUE pentru a putea rezolva acest caz.
AFP menționează că, în situația în care, instanța supremă din Anglia va aplica legislația europeană, această decizie va însemna o lovitură dură pentru monopolul deținut de BSkyB.
Potrivit TVSportsMarkets, BSkyB câștigă 350 de milioane de lire sterline (415 milioane de euro) pe an grație pub-urilor și altor cluburi care transmit meciurile din Premier League.
Reacționând la decizia CJUE, postul de televiziune Sky a indicat că „aceasta va avea implicații asupra modului în care drepturile TV vor fi vândute în Europa în viitor”.
Football Association Premier League, care vinde drepturile TV în fiecare țară în parte, multiplicându-și astfel veniturile, este cea mai bogată ligă profesionistă de fotbal din lume. Ultimul contract pe trei ani cu posturile de televiziune i-a adus FAPL 3,5 miliarde de lire sterline (4,1 miliarde de euro), dintre care 1,4 miliarde de lire sterline provin din străinătate.
Cazul ar putea avea repercursiuni și asupra modului în care sunt vândute drepturile de televizare în întreaga lume, notează AFP.
CITEȘTE UN EDITORIAL AL LUI LUCIAN LIPOVAN PE ACEASTĂ‚ TEMĂ‚
Sursa: Mediafax