Mașini arse, geamuri sparte și blițurile fotoreporterilor. Acesta a fost cadrul principal al unei zile în care ar fi trebuit să conteze doar Lazio – Roma. „La amiază începi să simți că e zi de meci. Deocamdată vrem să fie liniște și sperăm să nu avem parte și la meci de incidente.
Se știe că din nenorocitul ăla de Black Bloc fac parte și tifossi de la Roma și Lazio…”, explică un domn în vârstă, care așteaptă autobuzul într-o stație pustie. Black Bloc e grupul extremist care sâmbătă a dat peste cap un oraș întreg și din cauza căruia, la un moment dat, s-a pus problema ca Derby della Capitale să nu se mai joace. Totul în cadrul revoltei indignaților, care de câteva zile întoarce globul pe dos, din Chile până în Italia. „Poliția ne-a asigurat că acest meci se poate disputa în condiții normale”, risipeau oficialii federației italiene orice zvon chiar și în ziua partidei.
Împreună, indiferent de culori Mijloacele de transport în comun care au capătul în Piazza Mancinni sunt pline de tineri cu fularul la gât, chiar dacă mai sunt în jur de patru ore până la startul meciului. Fie că sunt laziali, fie că sunt romaniști, fanii celor două mari rivale împart liniștiți același autobuz. Fără priviri tăioase aruncate, fără înjurături sau amenințări. Tifossi se ignoră. Pentru ei e normal, pentru noi e surprinzător.
Bișniță cu bombe, nu cu bilete Nocturna de pe „Olimpico” strălucește. Podul de peste Tibru, care te duce în fața porților de la Curva Sud, e plin de steaguri, dar nimeni nu intră în stadion fără o scurtă oprire la panineriile mobile de pe ambele părți ale podului. La câțiva metri de porți apar tipii aceia pe care i-ai mai văzut de atâtea ori în jurul caselor de bilete de la stadioanele noastre. Tunși scurt, cu geaca de piele lucind și cu mâinile în buzunar, te abordează în șoaptă când treci pe lângă ei. De la București la Roma metoda e identică. Diferența e că bișnițarii italieni nu vând bilete – aici accesul pe stadion se face cu buletinul în mână -, ci petarde! Pe care, aparent, e destul de facil să le strecori în interiorul arenei. Controlul de la porți e aproximativ, iar controlul corporal lipsește cu desăvârșire. Fără cozi la intrare și fără să fii călcat pe picioare de nenumărate ori, reușești în aproape cinci minute să îți ocupi locul la derby.
Duelul Sud versus Nord Până să vezi suprafața verde de pe „Olimpico”, urcând gâfâind pe scări simți cum îți crește pulsul. Se aud cele două galerii și ai tendința, fără nicio explicație, să o rupi la fugă, crezând că întârzii. Abia când vezi miile de scaune albastre în fața ochilor și privești cadranul ceasului observi că mai ai mai bine de două ore și că pe „Olimpico” sunt pline doar peluzele. Ceea ce e mai mult decât suficient, pentru că farmecul unui Derby della Capitale vine din peluze! De undeva de la mijlocul stadionului, din tribuna Monte Mario, privești mecanic când în stânga, când în dreapta la duelul fascinant al celor două tifosserii: Curva Sud – cea a lui Roma – și Curva Nord – cea a lui Lazio. Mesajele ironice schimbate între peluze fac referire la originile rivalului. Lazialii sunt văzuți drept provinciali, în timp ce fanii echipei lui Lobonț se consideră romani pursânge.
„Piu bello!” Momentul mult așteptat, cel al coregrafiilor, e aproape. Echipele intră pe teren în aplauze și toată lumea își întoarce privirea către Nord. Mii de steaguri și o pânză uriașă în centrul peluzei lui Lazio cu un mesaj sugestiv: „Noi ducem mai departe o tradiție nepătată!”. Replica de la Sud e una pirotehnică și în câteva secunde steagurile uriașe din peluza Romei sunt acoperite de fum. „E piu bello!”, spun entuziasmați fanii de la tribune. Zona Monte Mario e împărțită în mod egal între suporterii celor două formații. Aici, de regulă, au loc și cele mai multe incidente, și derby-ul de aseară nu a făcut excepție. Câteva altercații între suporteri cu reacție aproape imediată din partea carabinierilor îmbrăcați în civil. Nimeni nu poate să strice spectacolul din peluze și de pe teren. Sloganul rebelilor din Black Bloc, care au făcut ca tot weekend-ul să se vorbească doar despre incidentele din capitala Italiei, se potrivește mai bine unui derby pe „Olimpico”. „Și pe timp de criză, lumea e tot a noastră!”, e fraza care descrie perfect un Lazio – Roma. Pentru că, timp de 90 de minute, lumea e a lor, a celor din Curva Sud și Nord!
3.000 de carabiÂnieri au asigurat paza în afara stadionului la meciul Lazio – Roma. Numărul lor a fost suplimentat după incidentele de sâmbătă, din centrul orașului
12 minute dureaza ca toți spectatorii de pe „Olimpico” sa paraseasca stadionul la finalul unui meci
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER