Românii au avut probleme în Arabia Saudită. Doar Balaci a fost răsfățat de șeici: „Mi-au dat un ceas de 104.000 de dolari, dar l-am refuzat”. Neaga putea intra la pușcărie
Laurențiu Reghecampf, noul antrenor al formației Al Hilal, din Arabia Saudită, va trebui să respecte regulile stricte care există în fotbalul din acest colț de lume. În trecut, Adrian Neaga și Cosmin Olăroiu au avut mari probleme pentru că au trecut peste anumite reguli elementare pentru Arabia Saudită, dar bizare pentru europeni.
Pentru un om petrecăreț și ușor dezinhibat, viața în Arabia Saudită poate fi mai dificilă decât te-ai aștepta. Asta pentru că regulile stricte ale zonei nu își permit anumite plăceri pe care le-ai obține fără nicio problemă în România.
Neaga, pasibil de pușcărie în Arabia Saudită
Adrian Neaga este unul dintre fotbaliștii români care au jucat în Arabia Saudită. Fiind ieșit din formă, Neaga a acceptat să meargă cu Mircea Rednic la Al Nassr, dar a rezistat doar 20 de zile. Motivul despărțirii dintre fostul atacant român și gruparea saudită a fost un gest făcut de Neaga, care a fost considerat o lipsă de respect la adresa șeicului. „Trebuia să aplec capul în zona umărului în fața lui, dar eu am bătut palma cu el. Nu mi-am dat seama ce făcusem. După acest gest, șefii mi-au zis că trebuie să plec, că dacă un fotbalist de-al lor ar fi făcut acest gest, s-ar fi dus la pușcărie pe viață.” Despărțirea de Al Nassr a fost o cumpănă în cariera lui Adrian Neaga, care după 10 ani vede părțile bune ale perioadei petrecute acolo: „Probabil lucrurile s-au mai schimbat între timp, dar experiența din Arabia Saudită m-a pus cu picioarele pe pământ. Mi-am dat seama că trebuie să joc fotbal și să fiu serios. Mă gândeam să nu ajung să joc fotbal doar acolo…„.
Plictiseala este un alt adversar al celor care sunt obișnuiți cu un stil de viață mai activ. „Tot ce puteam să fac acolo era să ies să beau o cafea. Altceva nu poți face. Se roagă toată ziua! Eu am prins și trei zile de Ramadan. Se rugau și la 5 dimineață, de nu puteam să dorm„, a mai spus Adrian Neaga.
Doar 20 de zile a rezistat Adrian Neaga în Arabia Saudită
Olăroiu, demis pentru că a aruncat un tricou imprimat cu chipul prințului
Ajuns la Al Hilal în 2007, Cosmin Olăroiu a avut reale probleme în a se adapta vieții din Arabia Saudită. După ce reușise să câștige un titlu și două Cupe ale Prințului, fostul antrenor al Stelei a avut reale probleme la cucerirea celei de-a doua cupe. La finalul meciului, Oli a încercat să permită accesul în stadion și al jucătorilor pe care i-a lăsat în afara lotului, pentru a se bucura împreună cu titularii. Doar că inițiativa antrenorului român a fost blocată de forțele de ordine, la adresa cărora Olăroiu a avut o reacție necontrolată. Nervos, românul a aruncat pe jos un tricou pe care era imprimat chipul prințului. „Vreau să plec de aici. Am multe oferte din zonă și mi-ar fi mai bine să plec„, spunea Olăroiu la acea vreme. Din cauza acestor evenimente, Olăroiu a fost demis de Federația Saudită de Fotbal, dar și-a continuat cariera în zona arabă la Al Sadd (Qatar), Al Ain și Al Ahli (ambele din Emiratele Arabe Unite).
Aici nu există reguli, iar cele care sunt stabilite sunt schimbate de la o zi la alta în funcție de interesele unora sau ale altora. E exact ca pe vremea lui Ceaușescu
Cosmin Olăroiu, în 2008, după primul sezon la Al Hilal
Cosmin Olăroiu a antrenat Al Ain (foto), în Emiratele Arabe Unite, între 2011 și 2013, unde l-a avut elev pe Mirel Rădoi
Balaci, prințul deșertului
Poate cel mai obișnuit om al zonei arabe este Ilie Balaci. „Minunea blondă” a luat contactul cu fotbalul din aceste zone la începutul anilor ’90. În 1991 a ajuns la Club Africain din Tunisia, unde experiența nu a fost tocmai plăcută: „După ce ne-am dat acordul pentru 2.000 de dolari pe lună, președintele clubului a băgat mâna în buzunar și ne-a dat 20 de dinari, echivalentul a 20 de dolari, să avem de o cafea. Mi-am zis că dacă de la primul contact se poartă așa cum noi, nu e bine. A doua zi căutam o agenție TAROM să plec înapoi în țară. Până la urmă am rămas și a fost norocul vieții mele că nu aveam bani să mă întorc atunci„, a povestit Balaci pentru revista „Kamikaze” în 2011.
Ulterior a trecut pe la Olympique Casablanca, din Maroc, Al Shabab, Al Ahli, din Emiratele Arabe Unite, și Al Nassr și Al Hilal, din Arabia Saudită. Balaci nu a avut probleme de comportament și, mai mult, s-a bucurat de generozitatea arabilor. „În Emirate, la Al Hilal, am luat tot ce putea. După câștigarea Cupei a venit managerul clubului cu o tavă mare pe care era o cutie Versace. În ea era un ceas ediție limitată. Erau doar zece în lume. Costa 104.000 dolari și era cu 300 de grame de platină și diamante. I-am transmis șeicului că nu pot să port așa ceva, că nu mă învârt în cercurile lui. Șeicul mi-a transmis să păstrez ceasul și că, dacă iau campionatul în sezonul viitor, îmi dă și un Mercedes decapotabil, unul pe care îl cerusem eu cu ceva timp în urmă. Am câștigat campionatul fluierând și, cu cinci zile înainte de final, mă cheamă la el în birou. După vreo șase ore de discuții ies pe ușa palatului și văd un Mercedes S600 alb cu geamuri negre. I-am spus că e foarte frumoasă limuzina, dar că am și eu una acasă. A plecat. Am încercat eu să o dau la întors, dar nu am mai făcut nimic. Am pierdut-o„.
Ilie Balaci a ajuns în țările arabe în 1994, la Al Shabab
Rafael Bastos: „Sunt ostatic aici!”
La finalul anului 2013, un mesaj pe Twitter al fostului fotbalist de la CFR Cluj, Rafael Bastos, a ridicat multe semne de întrebare cu privire la libertățile din Arabia Saudită. „Soția și copiii mei plâng lângă mine, familia mea din Brazilia este disperată, iar eu nu știu ce să fac. La Al Nassr mi-am dat sufletul, am dat 11 goluri și am jucat finala Cupei. Și ce primesc în schimb? Sunt ținut aici cu forța! Ostatic!”, a scris Bastos pe contul său de Twitter. Ulterior, problema fotbalistului brazilian s-a rezolvat. În prezent, este liber de contract după ce a trecut în returul acesta de campionat pe la Levski Sofia.