Englezii au apelat la fizicianul Stephen Hawking pentru a găsi formula perfectă pe care britanicii să o urmeze ca să câștige Campionatul Mondial de fotbal
Unii tratează fotbalul superficial, ca pe un întreg și atât. Anumite rezultate surprinzătoare rămân doar surprinzătoare, iar dacă Grecia ajunge campioană european, fotbalul se transformă într-un sport unde se întâmplă și miracole.
Pentru alții, nimic nu este la voia întâmplării, matematica fiind cea care în final va explica totul. Casa de pariuri Paddy Power a realizat un material cu geniul în materie de fizică Stephen Hawking. Aceștia i-au cerut omul de știință să găsească o formulă pentru ca Anglia să reușească să câștige Campionatul Mondial din Brazilia. „Contrar a ceea ce cred tabloidele, prezența soțiilor alături de fotbaliști este irelevantă. Pentru a vedea ce șanse de reușită avem o să trebuiască să fim atenți la mediul înconjurător, factori de natură fiziologică, psihologică, politică dar și la variabilele tactice”, a fost prima idee a lui Hawking.
Stephen Hawking este un cunoscut fizician britanic și director la Centrul de Cercetare despre Teoria Universului din cadrul Universității din Cambridge
„Schimbați tactica și vă îmbrăcați în roșu”
Stephen Hawking a studiat rezultatele naționalei Angliei din 1966 până în prezent și a luat în considerare mai multe aspecte. În primul rând, jucătorii lui Roy Hodgson trebuie să își schimbe echipamentul. Apoi, tactica. „Anumite studii arată că ești mai încrezător dacă te îmbraci în roșu și devii o echipă dominantă și agresivă. În plus, trebuie să jucăm 4-3-3, pentru că această tactică îți dă o atitudine pozitivă în timpul jocului”, a spus Hawking.
Apoi, omul de știință a trecut la aspecte pe care Hodgson nu le poate controla, din păcate pentru britanici. „Putem spera că vom avea arbitri europeni. Asta pentru că europenii sunt mai blânzi cu englezii și impasibili la simulările de balerină ale lui Suarez”. Ora de disputare sau altitudinea sunt alte aspecte de luat în calcul. Aspecte, care nu pot fi schimbate în acest moment. „Ne descurcăm mai bine în zone cu un climat temperat, la o altitudine mică și cu o oră de începere a meciului de 15:00 (n.r. – ora Angliei). De exemplu, dacă temperatura crește cu 5 grade față de cum suntem noi obișnuți avem cu 59% șanse mai mari să pierdem. Dacă jucăm la 500 de metri deasupra nivelului mării, avem de două mai multe șanse să câștigăm”.
„Jucătorii blonzi și chelioși ar trebui să bată penalty-uri”
Stephen Hawking a analizat și punctul nevralgic al naționalei Angliei, și anume, loviturile de la 11 metri. „Dacă faci trei pași sau mai puțin, ai doar 58% șanse să înscrii, în timp ce în mod normal ai 87% șanse. Totodată, dacă șutezi cu exteriorul ai cu 10% mai multe șanse decât dacă ai da cu latul. Ce bine ar fi dacă aș putea să mă întorc în timp și să îi spun asta și lui Waddle înainte să trimită mingea pe orbită (n.r – Chris Waddle a ratat penalty-ul care a trimis Anglia acasă la Mondialul din 1990). Statistică este evidentă și mai spune că ai șanse mai mari dacă trimiți mingea în colțul din stânga, sus, sau în dreapta, jos. 84% din penalty-urile executate acolo sunt și goluri.”
În plus, conform teoriei lui Hawking, culoarea părului este foarte importantă atunci când execuți un penalty. „Nu are importanță dacă ești stângaci sau dreptaci, dar se pare că e mai bine să fii blond și chelios. 84% din loviturile de la 11 metri executate de cei cu părul deschis la culoare sunt goluri, în timp 71% dintre penalty-urile celor fără păr merg în plasă. Nici eu nu înțeleg de ce. Poate că e unul din misterele fotbalului”.
Dacă ne uităm cum arăta, Alan Shearer era fotbalistul preferat al lui Hawking: blond, nu cu mult păr și îmbrăcat în roșu. Curios sau nu, nici nu prea rata loviturile de la 11 metri FOTO: EPA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER