Zahir Belounis (33 de ani) trăiește zile de coșmar în Qatar, la echipa la care antrenează Răzvan Lucescu, El Jaish.
Francezul nu a mai fost plătit de doi ani, iar clubul din Golf refuză să își plătească restanțele financiare. Din păcate pentru fotbalist, el nu poate pleca de la clubul unde este legitimat deoarece sistemul legislativ kafala, la care se aliniază cei din Qatar, este de partea angajatorilor. În lege se specifică că un angajat nu poate părăsi statul din Golf dacă angajatorul nu permite acest lucru. Neplătit, blocat în Doha alături de nevastă și cei doi copii, Zahir încearcă să scape de „coșmarul” care îl macină încet, încet.
Ultimul gest disperat al fotbalistului a fost redactarea unei scrisori deschise către Zinedine Zidane și Pep Guardiola, ambasadori FIFA în Qatar, stat ce va găzdui Cupa Mondială din 2022. „Sute sau chiar mii de tineri suferă ca mine, ne omoară încet. Mă adresez dumneavoastră, tați, ca și mine și foști fotbaliști, și sper că influența pe care o aveți va putea schimba ceva”, a scris Belounis în debutul scrisorii deschise.
S-a întânit cu Hollande Înalții oficiali francezi sunt la curent cu situația lui Belounis, dar intervența Ambasadei Franței din Qatar nu a schimbat nimic. „Oamenii sunt ținuți departe de casele lor din cauza vizei de ieșire din țară. Acest sistem nu ar trebui să existe”, punctează jucătorul, atacând totodată jurisprundența din Qatar. FIFPro, Federația Internațională a Fotbaliștilor Profesioniști, face la rândul său tot posibilul pentru a interveni în cazul lui Belounis și a celorlalți jucători aflați în aceeași poziție ca fotbalistul lui Al Jaish, însă toate încercările din exterior se lovesc de legile absurde din Qatar. Nici chiar președintele Franței, Francois Hollande, cu care Zahir a avut o întrevedere în timpul demersurilor de a scăpa din Doha, nu a avut mai mult succes.
Sclavagism 2.0 Cu toată atenția presei mondiale îndreptate asupra viitoare țări organizatoare a Campionatului Mondial, conducătorii Qatarului dau senzația că ar putea fi în cele din urmă îmbunați. Reportaje realizate de The Guardian și CNN au scos în evidență faptul că nu numai sportivii sunt afectați de legislația statului din Golf, ci și muncitorii veniți să lucreze în Qatar. International Trade Union Congress a analizat situația străinilor angajați în sectorul construcțiilor, care privește realizarea infrastructurii Cupei Mondiale din 2022, și a previzionat că nu mai puțin de 4.000 ar putea muri până la finalizarea lucrărilor, din cauza condițiilor cu iz sclavagist în care lucrează.
Se va evada din „închisoarea” Qatar? Trimisul CNN, James Masters, a realizat un amplu reportaj în Doha, iar Zahir a fost unul dintre personajele centrale ale poveștii jurnalistului englez. Conform reporterului, fotbalistul era într-o stare disperată în urmă cu puțin timp și i-a recunoscut lui Masters că a fost foarte aproape de suicid din cauza presiunii la care este supus zilnic. Totuși, situația pare că ar fi intrat pe un făgaș promițător, după ce fotbalistul lui El Jaish s-a întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute cu Emirul Qatarului și cu Comitetul Suprem de Organizare al Cupei Mondiale din 2022. Zahir Belounis s-a declarat mulțumit de concluziile la care s-a ajuns în urma discuțiilor și a spus că în sfârșit există speranță în ceea ce privește situația contractuală a străinilor veniți să lucreze în Qatar.
Imaginați-vă prin ce trec în fiecare zi, într-o casă pe jumătate goală. Nefiind plătit de doi și fără viză de ieșire, a trebuit să-mi vând până și mobila din apartament. Mă simt umilit, rușinat, neputincios, de fiecare dată când îmi privesc cele două fetițe în ochi Zahir Belounis, jucător Al Jaish
Din iunie 2012, Belounis nu a mai fost lăsat să părăsească Qatarul
Belounis a dat în judeactă clubul El Jais în februarie 2012. Federația de Fotbal din Qatar neagă însă că francezul este în conflict cu echipa din Doha
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER