Se schimbă polii de putere. Miliarde de euro investite, harta fotbalului se transformă total
*În ultimii zece ani, în lumea fotbalului au apărut personaje cu averi impresionante, care au investit la cluburi din Europa. Unii au avut rezultate, alții nu. Cert este că, dacă granzii Barcelona și Real Madrid își calculează datoriile, alte echipe sunt pregătite să preia puterea
*ProSport vă prezintă cluburile din Europa care au investit masiv în fotbal în ultimul deceniu
În urmă cu nouă ani, Roman Abramovic a pus ochii pe Chelsea. Cunoscutul om de afaceri rus a venit cu o ofertă concretă să cumpere clubul londonez de la Ken Bates. Nimeni nu l-a luat în serios până nu a scos 200 de milioane de euro din buzunar pentru pachetul majoritar, plus 200 pentru o campanie de achiziții puternică. A fost momentul în care banul a început să dicteze în fotbal. După nouă ani, calculele arată că Abramovic a cheltuit un miliard de euro pe jucători. Ca rezultate, se poate mândri cu o Ligă a Campionilor, trei titluri, patru Cupe, două Cupe ale Ligii, două Supercupe interne și un trofeu Europa League.
Proiectul rusului a fost repede un model pentru alți oameni de afaceri care aveau nevoie de notorietate. În 2008, Mansour bin Zayed a cumpărat Manchester City, cu același scop ca Abramovic. În cei cinci ani de când a preluat clubul, șeicul a alocat 660 de milioane de euro pentru aducerea unor jucători de top. Roadele proiectului au început să se vadă, echipa reușind să câștige campionatul în fața lui United, după o pauză de 44 de ani. Investițiile nu se vor opri aici, mai ales că pe lista lui City s-au aflat Neymar, Cavani sau Falcao, jucători de zeci de milioane de euro.
Franța preia ștafeta
Proiectele din Premier League au traversat imediat și Canalul Mânecii. Astfel, în vara lui 2011, Nasser Al-Khelaifi a cumpărat PSG și a dorit să pună capăt anilor în care Lyon și Marseille au dominat campionatul Franței. În doi ani de când a pus mâna pe club, Nasser a cheltuit 260 de milioane de euro și a reușit să câștige titlul în Hexagon după o pauză de 19 ani în care parizienii nu au contat.
Totuși, supremația lui PSG este amenințată. Echipa omului de afaceri Dmitri Ribolovlev, AS Monaco, a promovat în Ligue 1, iar rusul este gata să investească în această vară aproximativ 200 de milioane de euro în transferuri. A început prin aducerile lui James Rodriguez și Joao Moutinho, de la Porto, pentru 70 de milioane de euro, iar zilele acestea îl va transfera pe Falcao, de la Atletico Madrid, pentru încă 50 de milioane. Monaco nu se va opri aici, Ivanovic, de la Chelsea, Di Maria și Coentrao, de la Real Madrid, fiind pe lista clubului monegasc.
Granzii țin greu pasul
Nu doar țările din vestul Europei atrag mari investitori. Exemplul concret este campionatul Rusiei, acolo unde sunt foarte mulți oameni de afaceri potenți. Suleyman Kerimov, patronul lui Anji Makhachkala, și Valeri Golubev, șeful lui Zenit, au preferat să investească în echipe locale, iar în ultimii trei ani au băgat aproximativ 300 de milioane de euro în echipele lor. Asta în timp ce grupări precum Real Madrid sau Barcelona nu găsesc o soluție să scape de datorii, campionatul Italiei este măcinat de scandaluri, iar singura soluție sănătoasă se află în mâinile lui Bayern München, un club care a investit moderat și a cunoscut succesul treptat.
94 de milioane de euro a plătit Real Madrid pentru a-l cumpăra pe Cristiano Ronaldo de la Manchester United
55 de milioane de euro a plătit Zenit Sankt Petersburg pentru a-l cumpăra pe Hulk de la Porto
45 de milioane de euro i-a costat pe cei de la Manchester City transferul lui Aguero
42 de milioane de euro a încasat AC Milan când l-a cedat pe Thiago Silva la Paris Saint Germain
51 de milioane de euro este prețul pe care AS Monaco îl va plăti pentru serviciile lui Falcao