Serbia, generația de „fenomene”
Deși a trecut prin momente grele, Serbia dă semne că are resursele pentru a reveni în topul fotbalului european și mondial.
În timp ce generații întregi de tineri fotbaliști români ratează calificari după calificări la turneele finale, pentru ca apoi să ajungă rezerve la cluburile din Liga 1 și din Europa, fotbalul din țara vecină produce valori, valori care au început să apară din ce în ce mai des în lotul naționalei mari, adversara României din grupa de calificare pentru cupa mondială din 2010.
Â
Iată o trecere în revistă a celor mai reprezentativi jucători tineri ai Serbiei:
Â
1.Zdravko Kuzmanovic( mijlocaș) – Fiorentina, 21 de ani
Coechipierul lui Adrian Mutu este deja o parte importantă a echipei lui Cesare Prandelli. Deja la 19 ani era titular la campioana Elveției, FC Basel, iar la 20 de ani a semnat un contract cu ACF Fiorentina. Deși era la o vârstă fragedă, jucătorul l-a impresionat pe antrenorul echipei din Florența, care l-a titularizat imediat. Puștiul născut în Elveția a jucat nu mai puțin de 38 de meciuri pentru Fiorentina, în primul său sezon, iar la naționala "plavă" are deja 13 meciuri și 2 goluri marcate. Poate juca pe orice post la mijlocul terenului și asemeni lui Steven Gerrard, se simte cel mai bine la centrul terenului și este posesorul unui șut foarte puternic.
2.Slobodan Rajkovic( fundaș ) – Chelsea, împrumutat la FC Twente, 19 ani
Puternicul apărător sărb a fost descoperit de Jose Mourinho, pe vremea când portughezul antrena pe Chelsea și echipa londoneză a plătit 5,2 milioane de euro pentru Rajkovic, care atunci avea 16 ani. Suma de transfer a fost un record pentru un jucător Under-18 la acea vreme. Deși n-are nici măcar 20 de ani, are 3 selecții pentru naționala Serbiei și este campion al Olandei cu PSV Eindhoven. Chelsea l-a împrumutat în acest sezon la echipa lui Steve McClaren, FC Twente, pentru a se asigura că va juca titular meci de meci, fiind privit ca o mare speranță a echipei conduse de Luis Filipe Scolari. Poate juca atât ca fundaș central, cât și ca fundaș lateral.
3.Aleksandar Kolarov( fundaș ) – Lazio, 22 de ani
Fundaș stânga de meserie, Kolarov este supranumit "Roberto Carlos", datorită faptului că execută foarte bine loviturile libere. Transferul său de la OFK Belgrad la Lazio a fost unul cu scandal în Serbia, deoarece președintele clubului belgrădean a fost suspectat că a deturnat o mare parte din suma de transfer plătită de italieni, acesta declarând federației sârbe că s-au plătit "doar" 800.000 de euro, pentru apărătorul de 21 de ani, de la acea vreme. În primul său sezon la Lazio, a jucat 31 de meciuri și a marcat un gol. Este coechipier cu Ștefan Radu.
4.Branislav Ivanovic( fundaș ) – Chelsea, 24 de ani
Căpitanul echipei de tineret a Serbiei care a ajuns în două finale consecutive de campionat european, Ivanovic a semnat cu echipa lui Abramovic pentru aproximativ 11,5 milioane de euro. Deja un "veteran" la cei 24 de ani ai săi, fundașul central a jucat doi ani la Lokomotiv Moscova, înainte să ajungă în capitala Angliei. Asemeni lui Rajkovic, poate juca pe mai multe posturi în defensivă, de la fundaș dreapta, la libero, putând juca inclusiv mijlocaș la închidere. A fost dorit de AC Milan și Juventus în această vară, dorind să plece de la Chelsea pentru a juca mai mult, dar Felipe Scolari s-a opus, spunând că jucătorul este o parte importantă din planurile sale de viitor. Face un cuplu defensiv excelent alături de căpitanul Serbiei, Nemanja Vidic(26 de ani).
5. Miralem Sulejmani( atacant ) – Ajax Amsterdam, 19 ani
Atacantul cumpărat în această vară de Ajax este cel mai scump jucător din istoria primei ligi olandeze, echipa lui Van Basten plătind pentru el 16,25 de milioane de euro lui FC Heerenveen. Nu este de mirare că "lăncierii" au plătit această sumă pentru puștiul din Belgrad, acesta marcând 15 goluri în 34 de meciuri pentru Heerenveen, la o vârstă când alți jucători nici nu se gândesc să debuteze în prima divizie. Atacantul și-a dovedit deja clasa, el marcând de 2 ori în cele 3 meciuri jucate pentru Ajax. Poate juca atât al doilea vărf, cât și atacant central, având deja 3 selecții la naționala lui Radomir Antic.
6.Milan Smiljanic( mijlocaș ) – Espanyol Barcelona, 21 de ani
La 19 ani era deja căpitanul lui Partizan, iar la 20 de ani a plecat în Primera Division. Milan Smiljanic a jucat deja 24 de meciuri sezonul trecut pentru echipa din Catalunya și a fost convocat de 5 ori pentru naționala de seniori. Asemeni lui Kuzmanovic, poate juca pe toate posturile în linia de mijloc și a fost deja dorit mai multe cluburi din Serie A, dar Espanyol nici nu a vrut să audă de o despărțire de fotbalistul său.
7.Milos Krasic( mijlocaș ) – ȚSKA Moscova, 23 de ani
Coordonatorul de joc născut în Kosovo este privit ca înlocuitorul natural al lui Dejan Stankovic, odată ce mijlocașul lui Inter se va retrage din națională. La doar 19 ani a plecat în Rusia de la Vojvodina Novi Sad, unde a câștigat Cupa UEFA și titlul de campion al țării. A făcut și el parte din echipa de tineret a Serbiei care a ajuns în finala campionatului european de tineret. A marcat 13 goluri în 94 de meciuri pentru ȚSKA și a fost convocat de 13 ori la echipa Serbiei. Este "numărul 10" clasic.
8.Gojko Kacar ( fundaș/mijlocaș ) – Hertha Berlin, 21 de ani
Cel mai scump jucător din istoria lui Vojvodina Novi Sad pentru care nemții de la Hertha au plătit 3 milioane de euro, Kacar este un jucător care poate juca pe toate posturile, mai puțin cel de portar. La început mijlocaș dreapta, apoi a fost trecut în centru, pentru ca apoi să joace atât fundaș lateral și fundaș central. Singurele poziții în care nu a fost încercat au fost cele de atacant și de portar. La 1.83 m și cu o viteză și tehnică de inividiat, Kacar este unul din marile talente ale Serbiei, pentru care are deja 5 selecții.
9.Daniel Aleksic ( mijlocaș/atacant ) – Vojvodina Novi Sad, 17 ani
La 16 ani și 5 zile este cel mai tânăr jucător care a jucat vreodată în prima divizie sârbă. A marcat deja golul victoriei echipe sale împotriva Stelei Roșii Belgrad. Este căpitanul echipei Serbiei, Under 17. Are 1.81 m și este viitorul lider la fotbalului plav. Pe lângă tehnică, acesta are și caracteristicile unui adevărat luptător: se bate pentru fiecare balon, face recuperări, aleargă în defensivă. Deja marile cluburi italiene au ochii ațintiți asupra mijlocașului central sârb, estimându-se că va deveni cel mai scump jucător din istoria Vojvodinei, depășindu-l pe fostul său coechipier, Gojko Kacar. De curând a semnat un contract pe 4 ani cu echipa din Novi Sad, cota sa fiind deja de 5 milioane de euro.
10. Zoran Tosic ( mijlocaș ) – Partizan Belgrad, 21 de ani
Mai cunoscut celor de la FC Timișoara, Tosic este un mijlocaș stânga, care poate juca și în centru. Oarecum ironic, el este născut în Banatul sărbesc, la Zrenjanin. Din 2007 este la Partizan, pentru care a marcat 16 goluri în 49 de meciuri, iar de curând a marcat în poarta Timișoarei, la victoria echipei sale de pe stadionul Dan Păltinișan. Are deja 8 selecții în naționala lui Antic și se anunță următorul mare "export" pentru Partizan Belgrad.
Nici nu-l mai punem la socoteală pe un anume jucător al echipei FC Barcelona, "spaniolul", Bojan Krkic…
Â
Articol scris de Mihai Șomănescu