Sfârșitul stilului „tiki-taka”? Eliminarea lui Bayern ridică semne de întrebare cu privire la tactica aleasă de Guardiola

Sfârșitul stilului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Real Madrid s-a calificat în finala Ligii Campionilor după un 4-0 pe terenul lui Bayern. Golurile madrilenilor au fost înscrise de Ramos (2) și Cristiano Ronaldo (2).

  • În presa internațională se vorbește despre sfârșitul stilului de joc „tiki-taka”

A murit sau nu tiki-taka? Aceasta este problema multor specialiști din fotbalul mondial în aceset moment. Stilul promovat de Pep Guardiola în 2008 la Barcelona a fost învins de organizarea tactică a lui Ancelotti. Nu este prima dată, iar din acest motiv unii specialiști sunt de părere că cei care adoptă jocul de posesie ar trebui să se gândească la o altă soluție.

Concret, Real Madrid a învins cu 5-0, la general, după 180 de minute în semifinalele Ligii Campionilor. Două goluri au venit în urma unor contraatacuri rapide, iar celelalte trei s-au concretizat în urma unor faze fixe. În tot acest timp, Guardiola și-a îndemnat elevii la pase repetate, fără sorți de izbândă în fața unei apărări supraaglomerate.


FOTO: EPA Jucătorii lui Real Madrid pot câștiga al 10-lea trofeu în cea mai importantă competiție intercluburi europeană

Pentru Real Madrid urmează să joace finala Ligii Campionilor după o pauză de 12 ani. O oportunitate să adauge în vitrina clubului al 10-lea trofeu de acest gen. Interesant este că în ultimul act al competiției, madrilenii vor da peste Chelsea sau Atletico Madrid, alte două formații care au mizat în primul rând organizarea defensivă. Ar fi pentru prima dată când Jose Mourinho s-ar putea întâlni cu formația pe care a pregătit-o în ultimii trei ani.

Sau ar fi încă un episod dintr-un derby madrilen. Pentru prima dată în istorie, în finala Ligii Campionilor s-ar putea întâlni două echipe din același oraș. La capitolul întâlniri directe, Real Madrid are două victorii, ambele în Cupa Spaniei (2-0, 3-0), un egal (2-2) și o victorie pentru Atletico (1-0).


Părerile ProSport

Totuși, rămâne întrebarea de la început. A murit sau nu tiki-taka? O echipă care practică jocul de pase și mizează pe posesia balonului mai poate pune probleme unei formații organizate în defensivă?

„Da, a murit!”

Un fan al Barcelonei simte cel mai bine că jocul din urmă cu cinci ani nu mai funcționează. Tiki-taka a venit în fotbalul mondial atunci când nu se mai aștepta nimeni. Unii spun că jocul de pase a mai fost văzut la „Portocala Mecanică” sau Ajaxul lui Johan Cruyff. Că susțineau sau nu echipa catalană, specialiștii se înclinau în fața lui Guardiola. Posesia de 70% sau cele peste 800 de pase reușite într-un meci atrăgeau atenția statisticienilor. Era ceva ce nu mai fusese văzut în fotbalul modern. Ușor-ușor, lumea s-a împărțit. Unii încă erau îndrăgostiți de joc, în timp ce alții îl catalogau drept plictisitor. Faptele concrete spun că tot mai mulți antrenori au găsit antidotul.

Pe scurt, tiki-taka este un joc care necesită fotbaliști cu o calitate tehnică ieșită din comun și o precizie a paselor aproape de perfecțiune. Inconvenientul acestui stil de joc este că nu mereu se găsesc soluții. La Barcelona, Guardiola se vedea nevoit să forțeze aceeași echipă tocmai din motivul că rezervele nu puteau îndeplini sarcinile pe care le aveau titularii. Ulterior, catalanii aveau mereu probleme pe finalul sezonului din cauza oboselii acumulate.

În momentul în care stilul de joc s-a dezvoltat, la începutul „erei Guardiola” la Barcelona, echipele nu erau pregătite pentru stilul ofensiv care, la pachet, vine cu un joc de pase istovitor pentru adversar. Astfel, multe formații rămâneau descoperite în fața unei ofensive care își propunea să intre cu mingea în poartă. Ancelotti, Simeone și Mourinho sunt trei antrenori care au reușit să găsească o soluție de contracarare. Împotriva unei echipe care are pe fază ofensivă șapte sau opt jucători, răspunzi cu opt sau nouă apărători.

Tocmai din acest motiv, au fost multe momente când Real Madrid a făcut faza defensivă împotriva lui Bayern cu aproape toată echipa, printre care și Ronaldo sau Bale. Supraaglomerarea jocului duce la multe pase greșite și la foarte puține spații. În plus, creează oportunități de contraatac pentru echipa organizată defensiv. Tocmai din acest motiv, rezultatele Barcelonei din Liga Campionilor, cu Atletico, 1-2 la general în 2014, cu Inter, 2-3 în 2009, și finala Cupei Spaniei pierdută în acest an cu Real Madrid, dar și eliminarea lui Bayern de marți seară nu sunt surprize, ci semnale că tot mai mulți antrenori au găsit antidotul perfect împotriva stilului numit „tiki-taka”. 

„N-a murit!”

Într-adevăr, Guardiola a părut că nu a avut un plan B pentru a surprinde Madridul lui Ancelotti, care a avut un singur scop: blocarea jocului de pase al catalanilor. Rezultatul nu lasă loc de dubiu, Bayern a fost dominată clar și a meritat să piardă atât de dur. Însă nu tiki-taka lui Guardiola, o filosofie pe care tehnicianul spaniol a îmbrățișat-o încă de când era junior la academia Barcei, este principala vinovată pentru eșecul surprinzător de dur al bavarezilor.

Până la urmă, bavarezii au câștigat titlul în Germania cu șapte etape înainte de final, sunt în finala Cupei Germaniei și au ajuns în careul de ași al Ligii Campionilor. Doar că impotența ofensivă transformată într-un șir nesfârșit de pase tinde să enerveze și să sublinieze și mai mult, măcar vizual, raportul de forțe din teren. Iar efectul vizual de chin rămâne întipărit pe retina microbistului mult timp după finalul partidei și tinde să maximizeze problemele pe care le are, cu adevărat, Bayern.

În primul rând, eșecul a venit ca urmare a așezării defectuoase în teren la fazele fixe ale madrilenilor. „Dubla” lui Ramos a venit după un corner și o lovitură liberă în care fundașul spaniol, unul dintre principalele pericole la astfel de faze, a fost nemarcat. Bilă neagră pentru Dante și Mandzukic, oamenii care ar fi trebuit să prevină un astfel de scenariu. Psihic, Bayern era căzută la 0-3 la general, având nevoie de patru goluri pentru a remonta handicapul, lucru imposibil în fața unei echipe cu un contraatac letal ca al Realului. Mai ales că jucătorii care puteau decide partida pentru bavarezi, Ribery și Robben, au fost total ieșiți din formă după ce Bayern a câștigat titlul, pe 25 martie, argument care poate justifica și scăderea remarcabilă de formă a lui Bayern în ultimele 10 partide, din care a câștigat doar patru, reușind alte două remize.



FOTO: EPA Ronaldo a reușit o „dublă” contra lui Bayern și a ajuns la borna „16” în acest sezon de Ligă, fiind cel mai bun marcator într-un singur an competițional în cupele europene

Reacția jurnaliștilor europeni

Michael Cox, colaborator al cotidianului „The Guardian” și proprietarul blogului de analiză tactică „zonalmarking.net”:

„Pe cât de vulnerabilă a părut Bayern la contraatacurile Realului, marea problemă a bavarezilor a fost defensiva groaznică la fazele fixe. Ambele goluri ale lui Sergio Ramos au venit în urma unor astfel de faze, într-un moment în care acesta nu era marcat de niciun adversar. Să spui că victoria Realului este triumful unui sistem de joc față de un altul este nedrept pentru madrileni. Mijlocul nu a inovat absolut nimic, iar Robben și Ribery au fost singurii jucători care au îndrăznit să își asume riscuri”.

Henry Winter, jurnalist „The Telegraph”:

„Bayern a avut posesia de 71%, dar Realul a marcat 100% din goluri. Tactica și succesul Realului vor pune la îndoială inteligența lui Guardiola. Defensiva lui Bayern a fost atât de slab așezată, atât de dezorganizată, încât Neuer a trebuit să opereze de multe ori ca libero. Marcajul a fost pur și simplu șocant. Cât lucrează Guardiola defensiv cu echipa sa?”


FOTO: EPA Guardiola a părut depășit de situație în fața lui Ancelotti, lucru ce s-a întâmplat în 2009, când a fost eliminat de Interul lui Jose Mourinho, 2-3, la general

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Ciolacu şi Lasconi sunt umăr la umăr!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Ciolacu şi Lasconi sunt umăr la umăr!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×