Southampton este clubul cu cea mai de succes academie, se arată într-un studiu făcut de CIES Football Observatory. Clubul la care este legitimat și Florin Gardoș a câștigat 90.2 milioane de euro în ultimii 3 ani, din vânzarea unor jucători formați în propria curte.
Într-un fotbal disputat din ce în ce mai mult sub amprenta banilor, cluburile mici caută resurse să țină pasul cu granzii care atrag venituri de sute de milioane de euro. Până acum, cea mai eficientă metodă s-a dovedit dezvoltarea unei academii atât de bine organizată încât să producă jucători pe care să-i vândă marilor forțe financiare pe sume considerabile.
1,072 miliarde de euro au câștigat în total cluburile din primele 5 campionate din Europa, prin vânzarea de jucători crescuți în propriile academii
Într-un studiu făcut de CIES Football Observatory, clubul care a vândut cel mai bine jucători formați în ultimii 3 ani în propria academie este Southampton. Aceasta a atras 90,2 milioane de euro din vânzările lui Calum Chambers, Adam Lallana și Luke Shaw. Cu toate acestea, în ciuda acestor pierderi la capitolul calitate, conducerea „sfinților” a dat dovadă de multă abilitate și a format o echipă care în acest sezon se bate pentru locurile care duc în cupele europene.
Surprinzător, celebra „La Masia” a fost depășită de academia lui Real Madrid. Campioana Europei a câștigat în ultimii 3 ani 43 de milioane de euro din vânzarea unor jucători crescuți la propria academia, în timp ce rivala Barcelona a vândut de 38,8 milioane de euro.
Campionatul care stă cel mai bine la instruirea și dezvoltarea propriilor jucători este cel al Franței. Ligue 1 are 4 reprezentante în top 10 cele mai productive academii și în ultimii 3 ani a obținut din această sursă venituri de 292 milioane de euro. Pe locul 2 se află campionatul Spaniei, care dă tot 4 reprezentante în top 10, dar veniturile totale au fost de 276 milioane de euro.
Sursa: football-observatory.com
Surprinde însă reprezentarea slabă a Germaniei în acest studiu. Imediat după turneul final EURO 2000 – care a fost un eșec major pentru ei – nemții au dezvoltat un program pentru dezvoltarea fotbalului german. S-a ajuns astfel la situația în care toate cluburile din primele două ligi sunt obligate să aibă academie, fiind o condiție pentru licențiere. Cu toate acestea, doar Borussia Dortmund se află în top 10, cu 43,5 milioane de euro obținuți din transferurile de jucători formați în propria academie.
37,5 milioane de euro a plătit Manchestert United pentru Luke Shaw, cel mai scump jucător pe care l-a vândut Southampton în istoria sa.
Viitorul, singurul club din Liga 1 care are academie
După cum se știe, situația în Româniala copii și juniori este sub orice critică. În acest moment, singura academie de fotbal din țară este cea înființată de Gică Hagi. Înființată în 2009, a reușit să formeze grupe de juniori care au pus stăpânire pe competițiile de profil. Însă, până acum, Hagi n-a reușit să scoate vreun jucător care să impresioneze prin calitățile sale. Vârfurile au fost Gabi Iancu, Alin Toșca și Aurelian Chițu, primii doi fiind în prezent la Steaua.
Cât despre veniturile din transferuri de jucători, din 2009 și până în prezent Academia Hagi a vândut de doar 2,3 milioane de euro. Cel mai scump a fost Aurelian Chițu, pentru care Valenciennes a plătit 700.000 de euro. Mijlocașul n-a reușit însă să se impună în campionatul Franței, iar în prezent este legitimat la Astra Giurgiu.
Un alt proiect care se anunța interesant a fost cel propus de Gigi Becali în 2008. Cu surle și trâmbițe, patronul Stelei a înființat atunci o academie, dar s-a plictisit repede și în 2010 a renunțat la ea, pe motiv că înghite prea mulți bani.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER