SPECIAL – Povestea incredibilă care l-a dus pe Guardiola la Bayern! Pep i-a făcut o ofertă de nerefuzat lui Rummenigge când încă era antrenorul Barcelonei: „Devenise obsedat!”

„Barcelona lui Guardiola” părea o poveste care nu se va sfârși. Echipa catalană era croită să doboare record după record, iar imaginea cu Pep îmbrățișându-i pe Messi, Xavi și Iniesta arăta ca un tablou neprețuit. Dar adevăratele povești din fotbal apar doar atunci când se fac lucruri incredibile. Iar antrenorul carismatic, îmbrăcat mereu la patru ace, a știut că idila dintre el și clubul azulgrana se va sfârși la un moment.

Autopropunerea


Este o onoare că Bayern s-a gândit la mine, un cadou pentru care vreau să le mulțumesc oamenilor de aici

Pep Guardiola, la conferința de prezentare la Bayern

E 26 iulie 2011. În restaurantul stadionului Allianz Arena, Karl Heinz Rummenigge și Uli Hoeness iau cina. Discută despre viitorul Bayernului și pun la punct planul prin care să contracareze evoluția lui Dortmund, o echipă cu un stil entuziast, care reușise să câștige titlul destul de lejer. Dintr-o dată, în incinta localului intră un tip slabuț, chelios și se așează retras, singur la masă. La o privire mai atentă, cei doi realizează că e vorba de Pep Guardiola și se grăbesc să îl salute. „Pot vorbi cu voi?”, întreabă catalanul, moment în care curiozitate șefilor lui Bayern crește, dar habar nu aveau ce îi aștepta. După o ceașcă de cafea, antrenorul Barcelonei preia inițiativa în discuție. „Aveți o filozofie interesantă aici”, spune acesta, continuând să le povestească acestora ce impresionat a rămas de stadion și de facilitățile clubului german. Apoi, le concluzionează brusc: „M-aș vedea antrenând într-o zi aici”. 

A fost momentul când Rummenigge și Hoeness au înțeles despre ce e vorba. Pep se propunea să antreneze Bayern Munchen. Azi, mâine, peste un an sau doi, nu mai contează. „Nu știu nici acum dacă aș fi îndrăznit să îi propun așa ceva. Ar fi fost ciudat”, își amintește Rummenigge. La plecare, Guardiola a scris numărul de telefon pe un șervețel și le-a înmânat hârtia, care pentru ei era ca o comoară. 

Povestea este continuată dintr-un birou de la etajul 14 al unui zgârie-nori din Barcelona. Pere Guardiola, fratele antrenorului spaniol care este și agentul acestuia își aduce aminte și acum detaliile care au dat startul negocierilor dintre Bayern și Pep. „Am primit un telefon de la Pep și mi-a zis: Â«I-am dat numărul meu de telefon lui Karl Heinz Rummenigge. Cred că o să mă sune». Eram șocat!„. Ulterior, Pere avea să negocieze contractul dintre cele două părți: „O înțelegere corectă și avantajoasă făcută într-un stil nemțesc”.

La întoarcerea de la Munchen, Pep avea să îi împărtășească fratelui ce l-a impresionat: „Nu era vorba doar de stadion și condiții. Mi-a spus că echipa are un potențial incredibil dacă face 2-3 ajustări. Fratele meu a fost mereu atras de echipele cu tradiție gen Ajax, Bayern, Manchester United. Pentru el lucrurile astea sunt mai importante decât banii. În anul în care a fost în concediu, au venit oferte de la PSG, Milan, Manchester City sau Chelsea. Toate echipele astea îl voiau, dar nu i-a păsat„. 

Negociere la distanță

Revenim la poveste. Pere i-a transmis lui Giovanni Branchini, unul dintre cei mai cunoscuți impresari italieni, să se ocupe de Rummenigge, între cei doi fiind o legătură creată de mai mult timp. „Deși ne propuneam cu forța la Bayern, trebuia să fim siguri că au înțeles intențiile lui Pep”. La câteva luni distanță, Guardiola l-a înștiințat pe Rosell că este posibil să nu își prelungească înțelegerea cu Barcelona, scadentă la finalul sezonului 2011-2012. 

14 trofee a câștigat Guardiola din postura de antrenor al lui FC Barcelona

2012, 13 ianuarie. Uli Hoeness își serbează ziua de naștere. Face 60 de ani. Printre cei 475 de invitați este și Giovanni Branchini, intermediarul. Acesta a profitat de ocazia și i-a subliniat lui Rummenigge că are „verde” la negocieri. După acea zi, între Guardiola și șeful lui Bayern au avut loc zeci de convorbiri telefonice, iar la finalul lui aprilie, Pep anunța că va părăsi Barcelona la finalul sezonului. Telefoanele lui Pere au început să sune, iar antrenorul momentului era brusc „most wanted” pentru perioada de transferuri. Dar gândul lui Pep rămăsese la întâlnirea din restaurant. Nici oferta bunului său prieten, Txiki Begiristain, director sportiv la Manchester City nu l-a distras. „Txiki știa că nu îl poate ademeni cu bani și i-a pus pe masă un proiect pe termen lung, cu peste 150 de milioane de euro pentru investiții, dar n-a reușit”, mai spune Pere. Guardiola era hotărât. Drept urmare, l-a sunat pe Branchini și l-a rugat să îi transmită lui Rummenigge că după un an de concediu pe care îl va petrece la New York, este gata să se întoarcă în fotbal.


Pep Guardiola, împreună cu soția și cei trei copii în timpul concediului la New York

Oferta de nerefuzat


Vă rog să îmi scuzați limba germană. În ultimul an am stat la New York, iar acest oraș nu e un mediu tocmai bun pentru a învăța limba dumneavoastră

Pep Guardiola, la conferința de prezentare la Bayern

2012, 12 iulie. Șeful lui Bayern zboară la Barcelona după ce primește mesajul de la Branchini, iar între el și Guardiola are loc prima negociere față în față. S-au întâlnit în casa unui prieten al lui Guardiola, la marginea orașului, și au discutat aproximativ 6 ore. Pep i-a explicat cum vede el fotbalul, în timp ce Rummenigge i-a subliniat ce înseamnă Bayern Munchen. I-a zis că antrenamentele sunt deschise publicului și că presa este bine primită. Catalanul a cerut să vorbească doar în conferințe, fără interviuri individuale. Rummenigge l-a întrebat dacă are de gând să aducă un staff întreg sau poate lucra cu oamenii care sunt deja în club. Pep i-a zis că vrea doar doi-trei oameni atâta timp cât angajații clubului sunt profesioniști. Lucrurile păreau lămurite, iar la începutul lui noiembrie, Karl Heinz Rummenigge primește un telefon. Un număr de Statele Unite. „Accept să antrenez Bayern”, i-a spus vocea de la celălalt capăt. 

Pentru Guardiola au urmat câteva luni printre uriașele clădiri din New York în care făcea meditații la limba germană câte patru ore pe zi. „Ca orice lucru pe care îl făcea, Pep devenise obsedat de limba germană. Voia să o învețe cât mai repede. Țin minte că venise în Barcelona în preajma Paștelui și am luat prânzul împreună. A venit cu profesorul de germană după el și în șase ore a vorbit mai mult cu el decât cu mine”, povestește Pere.  

Cum între Guardiola și Bayern nu era încheiat niciun contract, la finalul anului, Hoeness a călătorit la New York pentru a-l cunoaște mai bine pe viitorul antrenor. Pep l-a trimis pe fratele său într-o mașină cu geamuri fumurii să îl ridice pe acesta de la aeroport. După ce au străbătut Manhattanul, automobilul a intrat într-o parcare subterană, la adresa 320 Central Park West. Apartamentul lui Guardiola avea patru dormitoare, aparținea unui bancher german, iar chiria era 31 de mii de dolari pe lună. După ce au discutat vreme de patru ore, Pep a semnat hârtiile aduse de Hoeness, iar viitorul lui Bayern era hotărât. 

2013, 24 iunie. Uli Hoeness și Karl Heinz Rummenigge discuta în sala destinată conferințelor de presă. La un moment dat își face apariția un bărbat chelios, îmbrăcat elegant, iar cei trei se așează la masă. În fața lor se declanșează blitzurile aparatelor foto.  „Guten Tag, grüß Gott, meine Damen und Herren…”

Publicat: 19 12. 2013, 08:08
Actualizat: 19 12. 2013, 12:59