Spray-ul minune de la Mondial, în pericol de a fi interzis
- Spray-ul cu spumă este utilizat de arbitrii pentru a delimita poziția mingii și a jucătorilor din zid în cazul loviturilor libere
- În fotbalul mare, sprayul a fost utilizat pentru prima dată în anul 2000, în prima ligă braziliană
- Sprayul a căpătat notorietate după ce a fost folosit la Campionatul Mondial din Brazilia
Una din cele mai reușite invenții ale FIFA, celebrul spray folosit de arbitrii la fazele fixe, este pe cale de a fi interzis pe stadioanele din Europa. Organizația germană pentru inspecția tehnică a produselor a descoperit că acesta ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea jucătorilor, în urma unui control comandat de un ziar intern.
Conform agenției, produsul ar conține parabeni ce sunt „activi hormonal”, ceea ce nu respectă legislația Germaniei sau a Uniunii Europene. De asemenea, spray-ul ar fi foarte inflamabil, fapt ce nu a fost menționat anterior de producătorul său argentinian. Federația Germană de Fotbal (DFB) urma să introducă produsul la meciurile din Bundesliga începând cu mijlocul lunii octombrie, dar acum susține că va acorda o atenție sporită rezultatelor investigației și va căuta o alternativă. Antreprenorul Pablo Silva, inventatorul produsului folosit actualmente în fotbalul mondial, a amenințat că va da în judecată federația germană dacă aceștia vor utiliza altă versiune la meciurile interne. „Nu există niciun risc în utlizarea sprayului, altfel nu s-ar fi oficiat 300 de mii de meciuri cu ajutorul său„, a declarat Silva.
- Parabenii sunt utilizați ca și conservanți în produsele cosmetice și farmaceutice
Inovația este utilizată în fotbalul din America de Sud de peste 10 ani și a fost adoptată din această vară și de primele ligi de fotbal din Anglia, Spania, Italia și Franța. Și UEFA a început să îl folosească din acest sezon, la competițiile pe care le organizează. Arbitrul folosește acest accesoriu în momentul în care este nevoit să poziționeze balonul și zidul pentru o lovitură liberă. Spray-ul cu spumă se evaporă după aproximativ un minut de la utilizare.
Articol scris de Cristian Bălan