Știați că… Fotbaliștii „pitici” șutează mai puternic? ** Sau că un jucător se află în posesia mingii doar 2% din timpul efectiv de joc? Cele mai TARI cifre
De-a lungul timpului, momentele istorice din fotbal au depins uneori de micile detalii care au înclinat balanța într-una din părți. Unii sportivi superstițioși cred că partea de teren pe care încep meciul este determinantă pentru rezultatul final, la fel cum unii antrenori consideră că menținerea jucătorilor în cantonamente nu face altceva decât să mărească „presiunea rezultatului” pe umerii fotbaliștilor. Evident, în timp s-au creat numeroase teorii care au menirea de a „prevesti” finalitatea unui eveniment sportiv, mergând doar pe baza calculelor. De exemplu, există multe voci care susțin că echipa care bate primul penalty la loviturile de departajare are un avantaj psihologic asupra adversarului. Cât de adevărată este această afirmație? Spaniolii cred că 100%!
Află de mai jos cele mai interesante cifre din jocul de fotbal pe care nici măcar nu le bănuiai!
ȘTIAȚI CĂ‚…
*efectele unei înfrângeri importante lasă urme adânci în viața unei echipe?
Președintele lui Bayern Munchen, Uli Hoeness (60 de ani), a explicat startul greu de sezon pe care l-au avut bavarezii în 2011: „Oboseala mentală de după finala Ligii cu Inter (n.r. 0-2) și-a pus amprenta. Acel eșec ne-a afectat abilitățile psihice, dar și fizice, iar băieții au avut nevoie de luni întregi pentru a-și recăpăta încrederea în forțele proprii”.
*bați primul la penaltyuri, ai avantaj?
Gorka Bravo, un cunoscut artist spaniol, susține că echipele care încep loviturile de deparatajare au cu 20% mai multe șanse să se impună la final, pentru că au ocazia de a lua avantajul pe tabelă, fie el și de scurtă durată.
*jucătorii scunzi șutează mai puternic?
Chiar dacă sunt dezavantajați în duelurile aeriene, atacanții scunzi au o putere mai mare în șut decât cei longilini, după cum arată studiile Univeristății din Salonic. Aici este vorba de viteza mișcării, iar un picior mai mic are o mișcare mai rapidă, care îmbunătățește puterea execuției.
*un fotbalist își pierde 3,7% din masa corporala după un meci?
Hidratarea este vitală în fotbal, iar studiile lui Francis Holway arată că un jucător de fotbal pierde cam 4% din greutate după un singur meci! De aceea lichidele sunt absolut necesare, pentru a contrabalansa transpirația eliberată de corp în momentul efortului fizic.
*un portar aleargă 4 km pe meci?
Chiar dacă par că stau mai mult degeaba, portarii nu sunt deloc scutiți de efortul fizic în timpul unui meci! Dacă un jucător de câmp aleargă în medie cam 10 km pe meci, portarii se apropie cam la 50% din această cifră, cu 4 km alergați.
*genunchiul este cea mai afectată parte a corpului?
Cele mai comune accidentări în fotbalul feminin sunt întâlnite la genunchi (31,8%), capul fiind următoarea parte anatomică cel mai des avariată la jucătoarele profesioniste: 10,9%.
*un jucător are mingea în posesie doar 2% din meci?
Atât are parte de balon un jucător profesionist, indiferent de postul pe care îl ocupă. Asta înseamnă mai puțin de două minute pe meci! Cam puțin timp pentru a aduce un impact decisiv asupra partidei. Cel mai probabil, aici se face diferența între „jucătorii de fotbal” și „fotbaliști”.