Noul sezon din Argentina debutează vineri seară, cu un proiect grandios, dar criticat dur de către fani. De la 20 de echipe, liga a crescut la 30 de formații, iar noile reguli sunt incredibile și pot genera situații caraghioase. Spre exemplu, locul 3 poate rata calificarea în Copa Sud-Americana în dauna locului 18 la finalul sezonului regulat. Echipele retrogradate sunt, în continuare, decise după unui sistem de coeficienți bazat pe rezultatele din ultimele trei sezoane, doar campioana urmând să fie echipa cu cele mai multe puncte
27 iunie 2011. După 110 ani consecutivi petrecuți în prima ligă, River Plate, una dintre echipele de tradiție ale fotbalului argentinian, retrograda, la finele unui sezon catastrofal. De fapt, echipa care a cucerit 36 de titluri în istorie, era victima unui sistem ciudat, instituit încă din 1983. Practic, doar ultima clasată a fiecărui sezon retrograda direct, celelalte două echipe care „cădeau” în liga secundă fiind decise pe baza unui sistem bizar, care realiza un coeficient pe baza performanțelor din ultimii trei ani. Evident, cele mai slabe echipe – cu cei mai mari coeficienți – erau cele care retrogradează. Evident, retrogradarea lui River a agitat serios apele în birourile Federației argentiniene, iar evenimentul de acum aproape patru ani a catalizat o revoluție în fotbalul din țara care i-a dat pe Maradona și Messi.
Ambițiile lui Julio Grondona au fost cele care au declanșat revoluția sistemului competițional. Fostul președinte al Federației argentiniene nu a trăit, însă, să vadă îndeplinit acest proiect
Grondona, arhitectul schimbării
Schimbările s-au petrecut chiar din sezonul următor, când Apertura și Clausura – cele două turnee tradiționale, care aveau, fiecare, câte o campioană – au fost înlocuite de Torneo Inicial și Torneo Final, echipa care câștigă titlul fiind una singură, după un baraj între câștigătoarele turului și returului. Doar că acest sistem n-a durat prea mult! Ambițiile lui Julio Grondona, unul dintre cei mai influenți oameni din fotbalul mondial, au fost și mai mari. Iar una dintre ultimele decizii importante luate de fostul președinte al Federației argentiniene, care a decedat în iulie 2014, a fost o nouă schimbare de regulament. Una care a transformat Primera Division în campionatul cu cele mai multe echipe din istoria fotbalului. Pentru că la startul sezonului, care are loc vineri, se vor alinia 30 de echipe, cu zece mai multe decât în ultimii ani! Cele mai bune cinci echipe din fiecare serie a ligii secunde au fost invitate să participe în prima ligă. Și nimeni n-a spus nu!
Scenariu SF: Locul 18, în Copa Sud-Americana, în dauna locului 3
Iar ciudățeniile nu se opresc aici. Pentru a promova și mai mult fotbalul din Argentina, dar mai ales derby-urile de tradiție, campionatul nu va avea 29 de etape, ci 30, ultima fiind rezervată unor meciuri alese pe sprânceană de Federație, precum Boca Juniors – River Plate, ceea ce ar putea condimenta finalul de sezon! De fapt, singurul puseu de normalitate este modul în care se alege campioana. Echipa cu cele mai multe puncte câștigă titlul. Pare simplu, nu?
Derby-ul River – Boca atrage pasiuni nebănuite în Argentina
Dar de aici, lucrurile se complică serios. Singura echipă care câștigă dreptul de a evolua în Cupa Libertadores, alături de campioană, este vicecampioana. Pentru al treilea loc rezervat Argentinei în Cupa Libertadores, va exista un baraj, numit Liguilla Pre-Libertadores. Locul 3 joacă împotriva locului 6, în timp ce locul 4 joacă împotriva locului 5, într-o singură manșă, pentru dreptul de a evolua în finala acestui mini-turneu, ultimul act fiind disputat în două manșe. Câștigătoarea merge în Libertadores, învinsă va juca în Copa Sudamericana.
Vă gândeați că totul se oprește aici? Nici gând! Pentru că Argentina mai are încă patru locuri asigurate în Copa Sudamericana. Iar pentru ele, echipele situate între locurile 7-18 vor da șase baraje, într-o singură manșă, repartizarea fiind identică cu cea din barajul pentru Liguilla Pre-Libertadores. Câștigătoarele vor intra într-o nouă rundă – a finalei – căreia i se adaugă și cele două echipe care au pierdut prima rundă din Liguilla Pre-Libertadores și în care vor juca între ele pentru un loc în Cupa sud-americană. Este un sistem bizar, care poate permite echipei de pe locul 18 să meargă într-o cupă internațională, în timp ce clasata pe locul 3 să „rămână acasă”. Practic, o imagine în oglindă a ceea ce s-a întâmplat în Belgia în urmă cu două sezoane, când Standard Liege, locul 4 la finalul sezonului regulat, a dat baraj de calificare în Europa League cu Gent, echipă care terminase pe locul 13!
De la 20 de echipe la 24, via o ligă de 30
Doar nu vă gândeați că totul se termină aici! Mai avem de discutat despre retrogradare. Pentru că Grondona s-a gândit și la asta. Anunțul venit în noiembrie 2014 n-a fost deloc o surpriză. Iar experimentul cu 30 de echipe într-un singur campionat nu va dura decât un singur an! La finalul actualului sezon, două echipe vor fi retrogradate (cu cel mai mare coeficient al ultimilor trei ani), în timp ce două vor promova. Sezonul 2016 e și mai ciudat! Se va porni la drum cu 30 de echipe, iar la jumătate, trei echipe vor retrograda, în timp ce una va promova. Rezultatul? Un „retur” cu 28 de echipe. Din august 2016 până în iunie 2017, liga va avea 28 de echipe, urmând ca din sezonul următor, să rămână doar 26 de formații. Cum? Patru retrogradate și două promovate! Un algoritm care se păstrează și în următoarele două sezoane, liga ajungând la 24 de echipe. Practic, o revenire la punctul de pornire. Și o nebunie care, probabil, își va demonstra inutilitatea pe termen lung.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER