Sâmbătă, la ora 17:00, Sir Alex Ferguson se va pregăti pentru al 1.410-lea meci pe banca lui Manchester United. Iar duminică va aniversa un sfert de secol de când e antrenorul „diavolilor”! Numărul e colosal, iar proporțiile le putem înțelege comparându-le, inevitabil, cu România. Din 1986 încoace, principalele forțe din Liga I, Steaua și Dinamo, au făcut, fiecare, peste 30 de schimbări pe banca tehnică!
Steaua câștigase de câteva luni Cupa Campionilor, Tyson mai lua un titlu la grei, iar Ivan Lendl devenea primul tenismen care atingea câștiguri de 10 milioane de dolari de-a lungul carierei. Tot atunci era lansat și filmul „Highlander”, cu celebrul luptător scoțian nemuritor. Evenimente ale anului 1986, mai mult sau mai puțin importante, la fel cum urma să se dovedească și cel din 6 noiembrie, când un scoțian de 45 de ani îl înlocuia pe Roy Atkinson pe banca lui Manchester United. Un club important din Anglia, dar care nu mai câștigase titlul de aproape 20 de ani, cu o echipă care era pe locul 19 (din 22). A fost începutul poveștii Highlander-ului din lumea fotbalului, care a depășit și el destule obstacole. Și a făcut-o pe United cea mai titrată echipă din Anglia, adăugând 12 titluri în vitrina de pe „Old Trafford”. City a schimbat 18 tehnicieni Ne plac comparațiile. Câte mașini am putea cumpăra cu salariul lunar al lui Messi, câte blocuri s-ar fi făcut din transferul lui Pastore la PSG. Ca longevitate, Ferguson e însă un etalon chiar și pentru Anglia, nu doar în România, unde din 1986, Steaua a schimbat 34 de antrenori, iar Dinamo 31. De la sosirea lui Ferguson la United, 1.052 de tehnicieni din fotbalul englez au fost demiși sau și-au dat demisia. Chiar și rivala City, care i-a provocat recent lui Sir Alex cea mai aspră înfrângere de la United, a trecut prin 18 schimbări de antrenori!
Vine primul, pleacă ultimul Stabilitatea pe banca tehnică din Anglia (în Premier League un antrenor stă în medie patru ani la o echipă!) e prima și cea mai neimportantă dintre explicațiile longevității lui Sir Alex. Pe celelalte le explică Giggs, un jucător care de 21 de ani e alături de Ferguson. „Pur și simplu își adoră meseria. Adoră United, adoră să vadă jucătorii progresând. Iubește toate aspectele muncii sale. Chiar și când revenim la patru dimineața de la un meci european, el este primul la centrul de antrenament, la ora 8:00, și ultimul care pleacă. Iar apoi, în aceeași seară îl vezi la TV la o ceremonie la Londra. Este incredibil!”. „Familia Glazer nici nu mă sună” Și tot printre secretele succesului lui Sir Alex s-ar putea nominaliza șansa unor generații incredibile de jucători (de la Bryan Robson, Mark Hughes, Paul Ince la Cantona sau Rooney), banii pe care i-a avut la dispoziție (de șapte ori a doborât recordul de transferuri în Premier League) și „noroc” la patroni. Într-o declarație recentă, făcută la o conferință pe teme sportive, la Doha, Sir Alex a vorbit despre familia Glazer, patronii actuali de la United. „Avem o relație excelentă, nu mă deranjează niciodată, nici măcar la telefon. Nu interferează niciodată în munca mea. Sunt privilegiat. Am auzit de patroni din Anglia care le dau SMS-uri antrenorilor în timpul ședințelor de antrenament”. Bine că nu dictează schimbările în timpul meciurilor.
70 de ani împlinește Ferguson în ultima zi a acestui an
„Sunt antrenorul celui mai mare club din lume, dar nu sunt intimidat de amploarea jobului pe care mi l-am asumat. Mă pot descurca și o să dovedesc asta!”, Alex Ferguson, pe 6 noiembrie 1986
836 de victorii, 326 de egaluri și 247 de eșecuri a înregistrat Sir Alex Ferguson în cele 1.409 partide de până acum, în care United a înscris 2.579 de goluri și a încasat 1.262
12 titluri, cinci Cupe ale Angliei, patru Cupe ale Ligii Angliei, 10 Supercupe ale Angliei, două Ligi ale Campionilor, o Cupă a Cupelor, o Supercupă UEFA și un CM al Cluburilor a câștigat Ferguson cu United
60.000 de lire sterline era salariul anual al lui Ferguson în 1986. Acum câștigă 7 milioane de euro
Cei mai longevivi antrenori din prima ligă în România
Silviu Ploeșteanu – 9,5 sezoane la Steagul Roșu Brașov (însumează 265 de meciuri între 1957-1967) Florin Halagian – 9 sezoane + 23 etape la FC Argeș (291 între 1971-1981) Ilie Oană – 9 sezoane + 20 etape la Petrolul (239 între 1955-1965)
Ferguson a luat primul titlu abia după 7 ani!
Ianuarie 1990 – În al treilea an fără trofeu cucerit, United a jucat cu Nottingham Forest, în Cupa Angliei. Au câștigat „diavolii” cu 1-0 (Mark Robins), iar în folclorul fotbalului englez a rămas informația că Ferguson ar fi fost demis în cazul unui eșec Mai 1990 – Primul trofeu intern câștigat de United cu Ferguson (Cupa Angliei), după rejucarea unei finale cu Crystal Palace Mai 1991- Primul trofeu internațional obținut de United sub bagheta lui Ferguson, Cupa Cupelor, după un succes cu 2-1 în fața Barcelonei 1992-1993 – Primul titlu pentru United după o pauză de 26 de ani (!) și primul din cele 12 cucerite cu Ferguson 1994-1995 -Pierde campionatul la diferență de un punct, în dauna celor de la Blackburn Rovers 1998-1999 – „Triplă” (campionatul, Cupă, Liga Campionilor) confirmată de o finală legendară în Liga Campionilor, cu Bayern. Germanii conduceau cu 1-0 în minutul 90, United întoarce scorul în prelungiri (Sheringham, Solskjaer) 2001-2002 – United e la primul sezon fără trofeu, din 1998. Pentru prima dată pe 3 de la formarea Premier League (1993), dar unul dintre motive e starea de incertitudine din cadrul echipei, după ce Ferguson și-a anunțat retragerea la finalul sezonului (ulterior s-a răzgândit) 2005-2006 – Încheie pe ultimul loc într-o grupă a Ligii Campionilor cu Villarreal, Benfica și Lille. Și pe locul doi în Premier League, după Chelsea 2007-2008 – Al 10-lea titlu din mandatul Ferguson, la care s-a adăugat a treia Ligă a Campionilor, după încă o finală memorabilă (câștigată, la Moscova, la penalty-uri, în fața lui Chelsea) 2008-2009 – Încă un titlu în Anglia, dar și o finală de Ligă pierdută la Roma în fața Barcelonei 2010-2011 – Al 12-lea titlu cu Ferguson, dar unul extrem de important, după ce United reușește să o depășească la numărul total de trofee pe rivala Liverpool (19). Încă un eșec în fața „extratereștrilor” lui Guardiola, în finala Ligii 2011-2012 – Câștigă cu 8-2 în fața lui Arsenal (august), dar pierde cu 1-6, pe teren propriu, în fața rivalei Manchester City. „Cea mai neagră zi din cariera mea. Nu-mi explic ce s-a întâmplat” (Sir Alex Ferguson)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER