The Chosen Gone. Motivele pentru care Moyes și-a pus vestiarul în cap la United și de ce a fost scoțianul concediat de șefii „diavolilor”
Lipsa încrederii vestiarului, rezultatele slabe și reforma totală instaurată pe „Old Trafford” sunt doar câteva dintre motivele pentru care David Moyes a fost concediat marți dimineață după doar zece luni petrecute pe banca lui Manchester United.
- Manager interimar la Manchester United pentru ultimele patru etape ale sezonului va fi Ryan Giggs, care făcea parte din staff-ul lui Moyes
- Scoțianul a devenit primul manager din istoria lui United care a fost numit la începutul sezonului și care a fost demis în timpul aceluiași an competițional
- Spre deosebire de Moyes, care a fost ales chiar de Sir Alex Ferguson, următorul manager al „diavolilor” nu va avea nevoie de binecuvântarea celui care a adus 38 de trofee în 26 de sezoane pe banca lui United
Presa engleză a anunțat in corpore marți după-amiază că David Moyes va fi concediat de la Manchester United. Informația s-a propagat cu viteza sunetului, iar ziarele din Insulă începuseră deja să scrie necrologul perioadei petrecute de scoțianul de 50 de ani la cârma lui United, deși purtătorul de cuvânt al clubului de pe „Old Trafford” refuzase să confirme informația care ținea prim-planul pe toate site-urile de sport britanice. Până la oficializarea demiterii n-a trecut mult timp însă. Marți, la ora 10:00, site-ul oficial al „diavolilor” anunța că „Moyes pleacă de la United, iar clubul îi mulțumește pentru munca depusă, onestitate și integritate”.
Bannerul „The Chosen One” de pe „Old Trafford” s-a transformat pe internet în „The Chosen Gone”
Primul manager pus la începutul unui sezon, demis în același sezon la United
A fost un nou record negativ pentru managerul scoțian, într-un sezon pichetat cu astfel de premiere. Scoțianul a devenit primul antrenor din istoria „diavolilor” care e concediat în timpul unui sezon, după ce a preluat echipa în respectivul an competițional. Și al treilea în topul tehnicienilor cu cea mai scurtă perioadă petrecută pe banca lui Manchester United, cu zece luni, după Lal Hidritch (7 luni) și Walter Crickner (9 luni). Însă decizia, oricât de criticată ar fi de unii fani ai lui United, care consideră tratamentul aplicat de conducere lui Moyes unul lipsit de onoare, era necesară. Mai ales în condițiile în care scoțianul nu a demonstrat că poate să inoveze din punct de vedere tactic, jocul „diavolilor” din acest an fiind unul lipsit de nerv, de pasiune și de viteză. Practic, șefii lui United nu au avut încredere în Moyes să administreze un buget de transferuri de 250 de milioane de euro, promis viitorului manager în această vară, pentru a schimba din temelii echipa.
Spectatorul îmbrăcat în „moarte” la meciul cu Everton de duminică, pierdut cu 2-0 de United, i-a prevestit soarta managerului scoțian
A greșit încă de la început
Care au fost motivele pentru care Moyes a fost concediat după doar zece luni? Mandatul scoțianului de 50 de ani a început cu stângul încă din primele zile. Una dintre primele decizii ale noului antrenor a fost să concedieze întreg staff-ul lui Sir Alex Ferguson, format din oameni experimentați precum Mike Phelan, Rene Meulensteen și Eric Steele, și să îi înlocuiască cu oameni apropriați, cu care a lucrat la Everton. „Noii antrenori nu au avut puterea și prestanța de a-i spune lui Moyes când greșește. Foștii membri ai staff-ului lui Ferguson puteau face asta”, au explicat surse apropiate de Manchester United pentru „Daily Mail”. N-a fost singura greșeală făcută de scoțian. Un alt episod din primele zile ale mandatului de manager al lui Moyes este povestit de cotidianul „The Telegraph”. Aflat cu echipa în cantonament în Thailanda, scoțianul a decis să-și scoată echipa la plimbare pe plaja Bondi, una dintre cele mai frumoase din lume. „O sesiune de teambuilding perfectă, pe care o realizase și la Everton„, cum a descris-o cotidianul englez s-a transformat într-un eșec total. Sute de fani au sărit pe jucători să le ceară autografe, iar aceștia s-au refugiat într-un bar până când poliția a intervenit și i-a dispersat pe suporteri. „Moyes nu și-a dat seama că acum nu mai antrenează un club precum Everton, ci pe unul dintre cele mai mari din lume, cu sute de milioane de fani”, scriau atunci jurnaliștii englezi.
Înainte de episodul petrecut în Thailanda, Moyes a demonstrat că nu a fost capabil să gestioneze trecerea la un club atât de mare la un dineu care a avut loc la Sydney, când a părut uimit de filmulețul de prezentare pe care gazdele l-au făcut pentru „diavoli”. „Nimeni nu ar putea spune că preluarea lui Manchester United poate fi ușoară. Trebuie să fie un element de frică pe care îl simți într-un astfel de moment”, a spus atunci Moyes, spre surprinderea jurnaliștilor.
Relația dintre Giggs și Moyes a fost una deloc cordială, Giggs fiind nemulțumit de metodele managerului scoțian
Giggs, Vidic, van Persie și Ferdinand s-au plâns de Moyes
Lanțul erorilor a continuat cu gestionarea perioadei de transferuri din vară, când singurul transfer făcut de United a fost belgianul Marouane Fellaini, sosit pe „Old Trafford” chiar de la Everton, contra sumei de 33,5 milioane de euro. Surpriză însă, United a plătit cu 5 milioane de euro mai mult decât clauza de reziliere a mijlocașului, după ce Moyes nu a fost capabil să îl aducă pe Fellaini înainte de sfârșitul lunii iulie, atunci când clauza a expirat. Belgianul, golgheter pe „Goodison Park” în sezonul precedent, nu a marcat decât un gol și nu a dat decât o pasă decisivă în 24 de jocuri pentru „diavoli” în acest sezon. Aici, Moyes poate fi disculpat și prin schimbarea care a avut loc în fruntea clubului de pe „Old Trafford”, unde Ed Woodward, și el lipsit de experiența unei campanii de transferuri, a fost numit vicepreședinte executiv la începutul actualului sezon.
52,94% a fost procentajul de victorie reușit de Moyes pe banca lui United în 51 de meciuri (27 de victorii, 9 egaluri și 15 eșecuri)
Evident, toate aceste decizii au avut repercursiuni asupra percepției pe care vestiarul a avut-o cu privire la noul manager. Chiar dacă a fost ales de Sir Alex Ferguson, iar scoțianul a avut, cu siguranță, discuții cu foștii lideri ai vestiarului cu privire la tratamentul lui Moyes, acesta nu a fost văzut niciodată ca un bun motivator și un lider, așa cum era privit Ferguson. Primele fricțiuni au apărut încă din toamnă, când Robin van Persie a criticat antrenamentele lui Moyes, spunând că se simte sleit de puteri. În cele din urmă, olandezul, care a recunoscut că a venit la United doar la insistențele lui Ferguson, a marcat 17 goluri în acest sezon, față de cele 30 înscrise în primul sezon la United.
Giggs o va prelua pe United pentru ultimele patru meciuri din acest sezon
În scurt timp, presa engleză a scris că nu numai van Persie este nemulțumit de metodele lui Moyes, ci aproape întreaga echipă, printre care și lideri ai vestiarului precum Giggs, Ferdinand, sau Vidic, dar și tinerii Welbeck, Cleverley și Kagawa. De fapt, „The Telegraph” susține că demiterea lui Moyes se datorează și conflictului mocnit cu Giggs, pe care l-ar fi marginalizat în acest sezon, introducându-l pe teren în doar 21 de partide, față de cele 33, respectiv 32 în care managerul interimar al „diavolilor” a apărut în ultimele două sezoane ale lui Ferguson. „Jucătorii de elită pot simți când un manager nu se află într-o stare bună. În ultimele meciuri ale lui Moyes, era clar că unii dintre jucătorii loiali lui Ferguson erau gata să își sacrifice propriile cariere pentru a îi da o lecție unui manager pe care ei îl considerau subcalificat pentru un astfel de post”, scrie cotidianul englez.
De fapt, ședințele de pregătire scurte, care concentrau numeroase exerciții, din mandatul lui Ferguson au fost înlocuite cu exerciții lungi, care au adus-o pe United cu un stil mult mai „bătrânesc”, un stil englezesc, bazat foarte mult pe centrări, dovadă că „diavolii” au centrat de 81 de ori în meciul cu Fulham, încheiat la egalitate, scor 2-2, doborând recordul de centrări din ultimele cinci sezoane din primele cinci ligi europene. Practic, Moyes a pierdut mentalitatea de învingător, care l-a transformat în idol pe Ferguson și care i-a făcut pe șefii lui United să numească o tribună în onoarea scoțianului și să îi facă lui Fergie o statuie în fața stadionului.
Un grup de fani ai lui United au închiriat un avion, căruia i-au atașat mesajul „Wrong One, Moyes Out”. Avionul a survolat „Old Trafford” la începutul partidei cu Aston Villa, din urmă cu o lună
Moyes și recordurile sale negative
Marea problemă, însă, au fost rezultatele catastrofale înregistrate de United. Lipsa acestora l-au transformat pe Moyes într-un personaj irascibil, o transformare incredibilă față de personajul din debutul sezonului. Pentru prima oară în ultimii 18 ani, United a ratat calificarea în Liga Campionilor, fiind doar pe locul 7 în Anglia, cu doar 57 de puncte, la 13 puncte de locul 4, Arsenal, cu trei etape înainte de finalul sezonului. Iar recordul scoțianului contra echipelor din top 6 din Premier League e catastrofal în acest sezon: 1 victorie, 3 egaluri și 9 eșecuri în 12 meciuri, doar șase puncte câștigate și un golaveraj dezastruos: 6-21. Adăugând aici primul eșec pe teren propriu în fața lui Newcastle din ultimii 42 de ani, primul eșec pe teren propriu din istorie în fața lui Swansea, dar și prima înfrângere pe „Old Trafford” împotriva lui WBA în ultimii 34 de ani, lucrurile au fost clare. Că United a pierdut cele șase meciuri cu Everton, City și Liverpool pentru prima oară în ultimii 22 de ani sau că „diavolii” au cedat 6 puncte în „dubla” cu Everton, fosta echipă a lui Moyes, în premieră pentru ultimele 44 de sezoane, deja n-a mai contat.
22 de manageri a avut Manchester United în istoria de 136 de ani a echipei. De 82 de ani nu mai fusese schimbat un manager atât de repede
Până la urmă însă, decizia a avut și un puternic iz economic. Se pare că șefii „diavolilor” sunt gata să ofere 250 de milioane de euro pentru transferuri în actuala vară, fiind conștienți că este necesară o remaniere totală a lotului. Iar managerii echipei de pe „Old Trafford” au luat în considerare faptul că Moyes nu are experiența unei astfel de remanieri, cheltuind doar 11 milioane de euro pe an pe transferuri în mandatul său la Everton. Scoțianul rămâne doar cu primul trofeu câștigat în carieră – Supercupa Angliei – și cu o pată destul de importantă pe CV, care va fi cu greu scoasă. În timp ce United, care va rata Europa pentru prima dată în 24 de ani, caută să-și echilibreze prețul acțiunilor la Bursa din New York, care au ajuns marți după-masă la 17,72 dolari, valoare la care au gravitat în ultimii 5 ani, specialiștii susținând că prețul actual a luat deja în calcul demiterea lui Moyes, cu câteva zile înainte de anunțul oficial.