Sezonul 2009-2010 a transformat Premier League în campionatul cu cele mai mari venituri din fotbalul mondial. În ciuda cifrei de afaceri de 2,4 miliarde de euro, cluburile engleze au înregistrat pierderi record: 550 de milioane de euro, conform „The Guardian”! Pentru a evita astfel de situații pe viitor, UEFA a introdus o regulă care nu le va mai permite cluburilor să cheltuiască mai mult decât produc.
Premier League este campionatul în care se investesc cele mai mari sume de bani din lume, astfel că în sezonul trecut cifra de afaceri a campionatului englez s-a ridicat la 2,4 milioane de euro. Suma este exorbitantă, dar se explică, având în vedere că echipele din Anglia se plasează pe primul loc la nivel mondial din punctul de vedere al veniturilor din drepturile TV, iar fanii din Albion achiziționează cele mai scumpe bilete de intrare la meci. În plus, investitorii din Premier League se regăsesc în topul celor mai bogați oameni ai planetei.
Cu toate acestea, 16 din cele 20 de echipe care au evoluat în sezonul trecut al primei ligi din Anglia au înregistrat pierderi la finalul sezonului, care însumate au ajuns la o cifră amețitoare de 550 de milioane de euro. Acest fapt a fost posibil mai ales din cauza salariilor jucătorilor care evoluează în Insulă. Veniturile tuturor fotbaliștilor celor 20 de cluburi se ridică la o sumă imensă de 1,54 miliarde de euro, adică 68 la sută din totalul cifrei de afaceri!
City are cele mai mari pierderi
La totalul pierderilor înregistrate, cea mai mare „contribuție” au avut-o echipele clasate pe primele șapte locuri, care, cu excepția lui Arsenal, au acumulat datorii uriașe. Manchester City stă cel mai rău la acest capitol, cu un deficit de 137 de milioane de euro, provocat de costurile imense absorbite de transferurile costisitoare și de salariile plătite de către șeicul Mansour (foto mic) jucătorilor. Podiumul problemelor este completat de Manchester United și Chelsea, care au acumulat datorii de 90, respectiv 89 de milioane de euro. Principala problemă a „diavolilor” o constituie proprietarii, familia americană Glazer, care, din 2005, de când a preluat clubul, a făcut împrumuturi de la diverse bănci pe numele clubului în valoare de aproape 400 milioane de euro, dar nu au investit din aceste sume nimic în echipă. Reforma UEFA
UEFA a fost alarmată de situația financiară a fotbalului, dar în special a celui din Anglia, astfel că în acest an a lansat o lege care nu le va mai permite echipelor să cheltuiască sume mai mari decât veniturile pe care le pot obține în mod cert. În acest sens, pierderile maxime cumulate pe care le pot înregistra echipele dintr-o ligă europeană, pe parcursul a trei sezoane (2011-2014), nu vor mai depăși 45 de milioane de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER