Un plan diabolic, care și-a întins brațele până la UEFA și FIFA.** Bugetul? Un MILIARD de dolari. Mircea Lucescu e în culmea fericirii

Anul trecut, Gazprom își extindea implicarea în fotbal prin semnarea unui contract de sponsorizare pentru Liga Campionilor și Supercupa Europei.

Cel mai mare exportator de gaze naturale din lume își justifica atunci pasul prin faptul că asocierea cu Champions League înseamnă o expunere uriașă pentru Gazprom. Site-ul sfunion.net are însă altă variantă. Într-un amplu material postat marți sunt dezăvluite adevăratele intenții pe care le au cei de la Gazprom. Sponsorizarea celei mai importante competiții dedicate cluburilor este însă doar o mică piesă dintr-un plan sofisticat pus la punct în Estul Europei.

Domm Norris, autorul materialului, susține că, prin acest contract de sponsorizare, colosul rus are acum influență în sferele înalte ale fotbalului. Mai exact, la UEFA și FIFA, două foruri care funcționează mână în mână.

Dar pentru ce toată această agitație? Totul ține de intențiile rușilor și ucrainenilor de a-și uni campionatele într-o singură ligă, care ar atrage sume mult mai importante din drepturi tv, marketing, etc. Până acum, planul celor două țări a fost blocat de poziția FIFA, care interzice astfel de acțiuni. Esticii n-au renunțat însă la luptă, iar principala armă este Gazprom, o companie cu o forță incredibilă la nivel global.

Această inițiativă s-a născut odată cu decizia lui Platini de a introduce Legea Fair-Play-ului Financiar până în 2015. Așa cum am mai scris, această regulă interzice cluburilor din Europa să consume mai mulți bani decât produc. Ori forțele apărute în fotbalul din Est nu produc mare lucru și sunt dependente de buzunarele miliardarilor sub controlul cărora se află.

În ultimii ani, sume importante au fost aruncate pe transferuri și salarii care le depășesc uneori pe cele oferite de granzii din Occident. Tot mai mulți jucători cunoscuți au luat drumul Estului. Toate aceste investiții au însemnat o creșetere serioasă a fotbalului din Rusia și Ucraina, investiții care nu mai pot fi susținute însă în noile condiții impuse de Fair-Play-ul Financiar. Fotbalul din cele două țări nu produce, iar pentru problema drepturilor TV nu sunt semne unei soluții pentru bani mai mulți pe viitor. Deci fotbalul din Rusia și Ucraina s-ar întoarce înainte de aceste investiții, după aplicarea Legii Fair-Play-ului Financiar. Adică jos.

Vârf de lance în această luptă cu organismele internaționale este Gazprom, așa cum am scris și mai sus, care este direct interesată de acest proiect din poziția de proprietar al clubului Zenit Sankt Petersburg.

Cum arată proiectul propus de ruși și ucraineni pentru noua ligă:

-Vor fi trei divizii, alcătuite din 18 echipe fiecare, câte 9 din fiecare dintre cele două țări

-ligile a doua și a treia vor fi alcătuite din 4 serii în Rusia și 4 în Ucraina, împărțite pe regiuni, iar la finalul fiecărui sezon câștigătoarele vor juca între el pentru stabilirea celor care promovează. Vor exista două cluburi care vor promova și două care vor retrograda.

-liga va avea un biget inițial de un miliard de dolari

-estimări pentru drepturile TV: 120 de milioane de dolari, dar suma ar urma să crească

-fiecare echipă din prima ligă are garantate 22 de milioane de dolari

-o victorie va fi recompensantă cu 370.000 de dolari

-campioana va primi 92 de milioane de dolari

-locul 2 va fi recompensat cu 74 de milioane de dolari

-locul 3 – 61 de milioane de dolari

Mircea Lucescu este unul dintre susținătorii proiectului
În ultimele luni, antrenorul lui Șahtior Donețk a declarat în mai multe rânduri că această idee este cea mai la îndemână pentru salvarea fotbalului, într-o perioadă în care criza economică produce mari pagube. În plus, Mircea Lucescu este de părere că valoarea competiției va crește semnificativ, iar echipele din Est s-ar putea bate din nou cu granzii din Vest. „Il Luce” s-a plâns în Ucraina de lipsa unor adversari tari, care să-i pună probleme Șahtiorului, astfel încât jucătorii săi să fie obișnuiți cu jocurile intense când evoluează în cupele europene.

Publicat: 20 02. 2013, 18:49
Actualizat: 20 02. 2013, 18:53