Valentin Cojocaru s-a transferat în această vară la Dnipro. Încet, dar sigur fostul goalkeeper al celor de la FCSB și Viitorul Constanța a reușit să se impună ca titular în Ucraina.
Evoluțiile sale din ultima perioadă au fost foarte bune, fapt care a făcut să intre și în vederile lui Mirel Rădoi pentru echipa națională.
ProSport a stat de vorbă cu golkeeperul român, cel care peste câteva zile va împlini 26 de ani.
În iulie, Cojocaru a semnat cu Dnipro-1 un contract pentru două sezoane. Portarul evolua la FC Viitorul (actuala Farul Constanța) din ianuarie 2018 și în intervalul ianuarie 2020 – august 2020 a fost împrumutat la FC Voluntari.
Echipa lui Gică Hagi a obținut 100.000 de euro în urma transferului lui Cojocaru în Ucraina.
ProSport: Pe 1 octombrie faci 26 de ani, iar în urmă cu zece ani te-ai aflat pentru o scurtă perioadă și în curtea academiei celor de la Liverpool, ți-a părut rău că nu ai rămas acolo?
Valentin Cojocaru: Pentru mine a fost o experiență frumoasă. Am avut ocazia să văd o academie de top a Europei, să iau contact cu o altă cultură și un stil diferit de fotbal. Nu regret că nu am rămas. M-am bucurat foarte mult de experiență și consider că toate s-au întâmplat cu un scop.
Te-ai întors apoi la Steaua, actuala FCSB. Ai făcut parte de tânăr din lotul mare al acestei echipe, ai fost coleg cu Tătărușanu, dar și cu alți foști mari portari ai roș-albaștrilor. Ce a însemnat acest lucru pentru tine?
La FCSB a fost practic inițierea mea în fotbalul profesionist, iar debutul la o vârstă foarte fragedă a fost o bucurie și o confirmare a muncii depuse de-a lungul timpului. Întotdeaua m-am înțeles bine cu ceilalți colegi de post și consider că am avut de învățat de la fiecare, în special de la Ciprian Tătărușanu care a ajuns la cel mai înalt nivel.
După o perioadă de timp ai început să aperi și ca titular, dar te-au afectat criticile lui Gigi Becali de la TV?
În general nu m-am lăsat afectat de critici, indiferent din partea cui au venit. Am încercat mereu să îmi văd de treaba mea și să mă focusez pe lucrurile cu adevărat importante pentru mine: familia si fotbalul.
Valentin Cojocaru, portarul formației Dnipro, avertisment față de pericolul impresarilor din fotbal. „Am învățat să fiu mai precaut!” | EXCLUSIV
De ce ai ales să pleci de la FCSB și de ce nu ai reușit să te impui în Italia, acolo unde ai evoluat pentru Crotone și Frosinone?
Am considerat la vârsta respectivă ca Serie A nu este de refuzat, având oprtunitatea de a evolua într-un campionat puternic al Europei. Postul de portar este singular și necesită răbdare pentru a avea șansa de a juca. În ceea ce mă privește, sunt împăcat, fiindcă la ambele echipe am făcut tot ce ține de mine pentru a prinde postul de titular, dar fiecare antrenor are propria viziune.
După o scurtă experiență în Cipru ai revenit în România și ai semnat cu Viitorul, cum a fost prima parte de contract pentru tine sub comanda lui Gică Hagi?
Întoarcerea în România a fost un restart de care avem nevoie. Am avut norocul să ajung la un club care mi-a dat încredere și a urmat o perioadă de muncă intensă, cu rezultate pe măsură.
Apoi ai fost împrumutat pentru o perioadă la Voluntari, dar după ce ai revenit din nou la Viitorul ai avut un sezon fantastic și erai titular. De ce crezi totuși că nu ai reușit să intri în vederile lui Rădoi și să ajungi și la echipa națională? Ai discutat vreodată cu selecționerul?
Vreau să știți că după întoarcerea de la Voluntari am fost convocat la echipa națională, dar nu am putut onora convocarea deoarece s-a suprapus cu îmbolnăvirea mea de Covid 19. Cu domnul Mirel Radoi nu am discutat niciodată nimic legat de convocările de la lotul național și nici nu consider că sunt în măsură sa analizez motivele pentru care n-am fost convocat.
I-ai avut ca patroni în cariera ta pe Gigi Becali și Gică Hagi, cum îi caracterizezi?
Sunt două persoane importante în fotbalul românesc și trebuie respectate pentru ce oferă. În ceea ce îl privește pe domnul Gheorghe Hagi, avându-l și ca antrenor, am avut mai multe de învățat de la dânsul si i-am admirat întodeauna dăruirea și pasiunea pentru fotbal.
Să vorbim acum despre noua ta echipă. Ai început să ai din nou evoluții foarte bune și am văzut că ești foarte apreciat la Dnipro, cum ai reușit să ajungi la această formație și de ce ai ales să pleci de la Viitorul?
Fiind și în ultimele luni de contract, o nouă provocare mi s-a părut cea mai buna decizie. Înainte de a începe negocierile transferului, am aflat că eram de ceva vreme în atenția celor de la Dnipro-1 iar când negocierile s-au concretizat, mi-am dat seama ca este echipa potrivită pentru mine.
Ce condiții ai găsit la noua ta echipă și cum este campionatul Ucrainei?
Am rămas surprins plăcut de condițiile clubului, de profesionalismul tuturor, de modul cum am fost primit în echipă și de faptul ca relația club-antrenor-jucatori este foarte solidă. Campionatul Ucrainei este foarte puternic, cu caracteristici diferite față de campionatul românesc.
Ușor, ușor ai reușit să te impui în primul „11″ la Dnipro, în ce limbă te înțelegi cu colegii tăi?
În ultimele meciuri antrenorul a decis să fiu în formula de start a echipei, lucru care m-a bucurat foarte mult si mi-a dat încredere. De două luni am început să fac lecții de limba rusă, dar momentan comunicăm în limba engleză.
Tu colaborezi cu vreun impresar? Ce părere ai despre agenții de jucători? Consideri că sunt utili pentru fotbaliști?
De câteva luni colaborez cu un agent pe care îl apreciez atât ca persoană cât și ca impresar. Sunt de părere ca agenții te pot ajuta foarte mult dacă văd interesul comun, nu doar pe cel personal.
Ți s-a întâmplat vreodată să ratezi un transfer din cauza vreunui agent de jucători? Sau mai bine zis, dacă semnai cu un agent anume poate că alta era situația ta la echipa unde jucai atunci?
Pot spune că au fost de-a lungul anilor și situații mai puțin plăcute care m-au făcut să fiu mai precaut în alegerea unui impresar, dar consider ca fiecare experință sau alegere m-a adus exact în locul unde trebuia sa fiu.
Vei lupta în continuare din Ucraina pentru o convocare la echipa națională a României?
La fel ca și până acum. Voi încerca să dau tot ce am mai bun, să muncesc, să cresc de la meci la meci să îmi ajut echipa, iar o viitoare convocare la echipa națională nu poate decât sa mă bucure.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER