Venituri estimate de 120 milioane de lire pentru Bournemouth și Watford după ce au promovat în Premier League

Formațiile Bournemouth și Watford, care și-au asigurat promovarea în prima ligă engleză, vor avea venituri estimate de 120 de milioane de lire sterline (168 de milioane de euro) fiecare în noul sezon, informează BBC.

Pentru Bournemouth, club fondat în 1899, este prima promovare în prima ligă engleză, în timp ce Watford revine după opt sezoane de absență.

În 1997, clubul Bournemouth a fost plasat în administrare judiciară, iar în 2008 a fost aproape de faliment.

Din drepturile TV, cele două cluburi vor primi aproape o sută de milioane de lire sterline (140 de milioane de euro), la care se mai adaugă 20 de milioane de lire sterline (28 de milioane de euro) din activitățile comerciale.

De asemenea, cele două grupări vor putea primi contracte de sponsorizare mai mari, având în vedere că meciurile vor fi transmise în direct în peste 200 de țări.

Stadionul echipei Bournemouth, Goldsands, va fi cel mai mic din Premier League, cu o capacitate de doar 11.700 de locuri. De asemenea, orașul Watford, care are o populație de 90.300 de locuitori, va fi unul dintre cele mai mici așezări urbane din prima ligă engleză.

Robert Barnard, angajat al companiei de consultanță și audit BDO, susține că din cauza capacității, stadionul nu va putea aduce prea multe beneficii orașului.

„Totul este legat de capacitatea stadionului. Odată ce ajungi în Premier League, atragi mai mult interes. Dar în acest moment, Bournmouth se descurcă foarte bine ca un oraș de pe coasta de sud. Beneficiază de pe urma organizării de conferințe, dar are și o viață corporatistă destul de robustă. Cererea pentru hoteluri este destul de mare aici. Dacă ar extinde capacitatea stadionului, ar avea de beneficiat. Anul trecut, Bournemouth a avut o rată de ocupare a camerelor de 78 la sută. Asta demonstrează că orașul Bournemouth nu este dependent de suporteri pentru a ocupa camerele de hotel”, a spus Barnard.

Trevor Birch, consultantul de la BDO care a salvat pe Portsmouth de la faliment în 2013, a avertizat cele două grupări în privința pericolelor la care se expun în Premier League. „Pericolul este să crezi că poți avea un impact major în Premier League dacă transferi jucători mai buni, cu o valoare mai mare și salarii mai mari. Aceste costuri ți-ar putea afecta veniturile. Aceste cluburi ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii, a stadioanelor, a academiilor și terenurilor de antrenament”, a subliniat Birch.

BBC a arătat că în anul competițional 2012/2013, sezon în care Bournemouth a promovat în divizia secundă, „cireșele” au avut o cifră de afaceri de 5,1 milioane de lire sterline (7,13 milioane de euro), în timp ce vicecampioana Angliei din acel sezon, Manchester City, a avut încasări de 271 de milioane de lire (380 de milioane de euro).

Mediafax

Publicat: 28 04. 2015, 18:03
Actualizat: 28 04. 2015, 18:06