Victorie! Fotbalul a învins soccerul:* America a fost cucerită de europeni! Liverpool – Roma 1-2, cu Lobonț titular în poarta italienilor
Tricourile lui Liverpool, vândute cu 100 de dolari bucata
Cum se face o afacere cu două beri pe stadion
Cu America a început globalizarea, atunci când europenii au colonizat lumea nouă. Cu America zilelor noastre se incheie globalizarea fotbalului. Singurul mare teritoriu unde fotbalul era un sport exotic botezat soccer s-a predat total mirajului religiei secolului 21, jocul care a cucerit planeta.
Am trăit pe viu un episod monumental al acestei noi colonizări a Americii. La Boston, pe miticul stadion Fenway, toate cele 37.000 de bilete s-au vândut cu săptămâni bune înainte de amicalul Liverpool – Roma (scor final: 1-2). A fost metafora supremă: în anul în care cel mai bătrân stadion de baseball din liga americană a împlinit un secol, arena s-a cutremurat la un meci de fotbal, iar în tribune s-a scandat „spuneți-i fotbal” după ce crainicul arenei de baseball a folosit termenul „soccer”.
O companie americană dă 22 de milioane pentru Liverpool!
A fost un amical la care Liverpool a venit cu rezervele, absentând cei 6 jucători dați naționalei Angliei la EURO, Reina, campion european cu Spania, Bellamy, Suarez și Coates selecționați pentru Jocurile Olimpice. Și cu toate acestea, orașul s-a umplut de tricourile lui Liverpool vândute la 100 de dolari bucata. Businessul are loc la cote amețitoare, noul sponsor de echipament al lui Liverpool, o companie americană din Boston intrată în premieră în fotbal, virându-i clubului englez 22 de milioane de lire pe sezon.
Faptul că porți un tricou cu insemnele lui Liverpool te transformă într-un personaj foarte popular în Boston. O mulțime de bostonieni merg pe stradă în ziua meciului cu faimoasele tricouri roșii și te salută de parcă ai fi un vechi amic atunci când te văd îmbrăcat în tricoul lui Liverpool. Faptul că am pe tricou semnăturile lui Gerrard, Carragher, Mascherano și Xabi Alonso determină reacții precum cele avute de amerindienii de prin partea locului atunci când, în secolul 17, l-au văzut pe primul colonist stabilit aici.
S-a cântat imnul lui Liverpool, nu și al Romei!
Este uluitor cum fotbalul poate răsturna istoria. Britanicii au fost autorii masacrului de la Boston în secolul 18. În acel incident au ucis șase coloniști, dar în istoria americană evenimentul este numit „masacru”. A fost unul dintre fitilele care au aprins Războiul de Independență. La Boston au avut loc evenimente cheie în lupta americanilor de a-și obține independența în raport cu Imperiul britanic. Trei sute de ani mai târziu, o echipă engleză de fotbal are parte la Boston de susținerea pe care o au aici brandurile locale legendare în sportul american, Celtics în baschet, Red Sox în baseball.
Înaintea partidei, s-au auzit pe stadion imnurile lui Liverpool și al Statelor Unite, în această ordine. Însă fotbalul răstoarnă istoria, cum spuneam, imnul lui Liverpool, o entitate britanică, fiind intonat cu mai multă intensitate de americanii din tribune decât imnul național. Cântecul Romei nu a fost difuzat, deși erau și fani cu tricouri ale echipei italiene în tribune. Pentru Boston există numai Liverpool.
Două beri, 40 de dolari!!!
Sigur, a trebuit să traversez Atlanticul pentru a auzi prima oară la un meci de fotbal un astfel de dialog: o doamnă trece cu doua pahare de bere în mâini pe lângă o altă doamnă din tribune, pe care nu o cunoaște, dar căreia îi mărturisește admirația pentru sandalele purtate de aceasta. Tot în tribune, văd încă o dovadă a faptului că în America afacerile se fac ca nicăieri în altă parte: o doamnă urcă treptele în timpul meciului cu nelipsitele pahare de bere în mână. Un tânăr o abordează și o întreabă cât vrea pe cele două pahare. Doamna spune 40 de dolari. Tânărul scoate banii, doamna cedează berile și, cu un profit neașteptat, se duce să-și ia alte beri. Când se intersectează din nou, doamna și tânărul ciocnesc berile zâmbind. Însă, dincolo de unele exotisme pentru tribunele fotbalului, publicul e avizat, îi știe pe toți juniorii cu care Liverpool a venit să joace și știe să aprecieze fiecare subtilitate a jocului.
În aceeași seară, într-un alt colț al Americii, selecționata campionatului american o învingea pe deținătoarea Ligii Campionilor din Europa, Chelsea. Nu se știe niciodată când fostele colonii pot deveni și în fotbal forța dominantă. Până atunci, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Aston Villa și, să nu uităm, chiar Roma, sunt patronate de americani. Soccerul moare, trăiască fotbalul universal.