A fi arbitru în fotbalul mare nu este tocmai cea mai ușoară meserie. Timpul de reacție pentru a lua deciziile este extrem de scurt, aceasta având loc în timp ce mii de oameni strigă din tribune iar 22 de fotbaliști pun presiune pe tine în orice mod posibil. Un exemplu de situație complicată pentru un arbitru a avut loc în partida Montpellier – Guingamp, în etapa cu numărul 8 din Ligue 1.
Mamadou Samassa, portarul oaspeților a fost eliminat în minutul 89. În timp ce arbitrul Philippe Kalt se pregătea să arate cartonașul roșu, fundașul Benjamin Angoua a recurs la un gest bizar în încercarea sa de a-și salva coechipierul de la eliminare.
Jucătorul s-a poziționat în fața centralului și a încercat să îi ia cartonașul din mână în momentul în care acesta l-a scos din buzunar. Însă, în ciuda eforturilor sale, Angoua nu a reușit decât să întârzie inevitabilul, după cum se poate vedea și din imaginile de mai jos. Fundașul nu a fost atenționat de arbitru deși pentru gestul său ar fi meritat să fie avertizat cel puțin cu cartonaș galben.
Alte cinci conflicte memorabile între fotbaliști și arbitrii:
Zequinha – suspendat pentru un an din fotbalul internațional
Un alt incident în care un jucător a încercat să îl lase pe arbitru fără cartonașul roșu a avut loc în urmă cu aproximativ șapte ani. Diferența a fost că la acel incident, gestul de hoție a fost sancționat. Conflictul cu pricina a avut loc în anul 2007, în cadrul optimilor Campionatului Mondial de sub 20 de ani din Canada. Portughezul Zequinha a luat cartonașul roșu din mâna arbitrului Subkhiddin Mohd Salleh, când acesta încerca să îi elimine unul dintre coechipieri pentru un gest nesportiv.
Raul Meireles – suspendat pentru 11 etape
Un alt incident a avut loc în anul 2012, într-un derby dintre Fenerbahce și Galatasaray. Raul Meireles a fost tras de tricou de către Yekta Kurtulus, însă arbitrul Halis Ozkahya nu a dictat fault. Portughezul a decis să își facă singur dreptate, astfel că la următoarea fază a avut loc același incident între Kurtuluș și Meireles, doar că cel agresat mai devreme a devenit agresor. Arbitrul l-a penalizat pe Meireles cu al doilea cartonaș galben pentru gest, iar fostul jucător de la Porto, Liverpool sau Chelsea nu și-a putut stăpâni frustrarea față de nedreptatea suferită, astfel că l-a luat la țintă pe „central”. La propriu.
Ionel Ganea – suspendat pentru 22 de etape
În anul 2007, în minutul 70 al partidei Poli Timișoara – Rapid București, Ganea a primit al doilea cartonaș galben pentru un fault semnalizat de asistentul Dorin Mudura. După ce arbitrul Ștefan Erdei i-a arătat cartonașul roșu, Ganea s-a îndreptat către Mudura și l-a bruscat, apucându-l de față și lovindu-l cu genunchiul în încercarea de a-l trânti la pământ. Mai mulți coechipieri, între care Dan Alexa, Artavazd Karamyan și Gigel Bucur au încercat să-l împiedice să-l lovească pe arbitru și l-au convins în cele din urmă să părăsească suprafața de joc.
Paolo Di Canio – suspendat pentru 11 etape
Di Canio este cunoscut pentru temperamentul său vulcanic. Atât în perioada în care a evoluat ca jucător, cât și în perioada de antrenorat, italianul a recurs de multe ori la gesturi violente pentru a se exprima. O situație similară a avut loc în anul 1998, într-o confruntare dintre Sheffield United și Arsenal. Di Canio nu a avut nevoie de prea multe motive pentru a-l brusca pe „centralul” Paul Alcock, gest pentru care atacantul a fost suspendat 11 etape (8 sancțiune + 3 de la cartonașul roșu) și a fost amendat cu 10.000 de lire sterline.
Arbitrul lovește jucătorii și apoi îi elimină
Al-Nasar conducea cu scorul de 1-0 în prelungirile confruntării cu al-Arabi din campionatul Kuwaitului. Meciul se afla în prelungiri, iar arbitrul Saad al-Fadhi a dictat o lovitură de pedeapsă pentru oaspeți. Gazdele au început să protesteze decizia „centralului”, care nu a stat prea mult pe gânduri și a început să împartă pumni și picioare, ulterior însoțite de eliminări. Oficial, partida s-a încheiat cu scorul de 1-4 pentru al-Arabi deși au fost înscrise doar două goluri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER