Accidentarea gravă a lui Dan Roman este ultima dintr-un șir lung văzute pe terenurile de fotbal. Cele mai grave au avut loc în Premier League, fiind suferite de David Busst, Djibril Cisse sau Eduardo
Accidentarea gravă suferită de Dan Roman în meciul de azi dintre FC Botoșani și Gaz Metan Mediaș, încheiat 2-2, a readus în prim-plan fața urâtă a fotbalului. Nefiind sport de contact, fotbalul nu oferă multe momente critice din acest punct de vedere. Însă, de-a lungul anilor, au existat faze soldate cu accidentări grave: fracturi deschise, tăieturi groaznice și mult sânge pierdut pe teren. Din păcate, sunt foarte puține cazurile în care fotbaliștii accidentați și-au mai revenit la forma care i-a consacrat. Sau, mai grav, o parte din ei nici măcar nu au mai revenit pe teren, fracturile suferite nefiind compatibile cu continuarea activității de performanță. Care sunt însă unele dintre cele mai grave accidentări suferite vreodată pe un teren de fotbal?
10. Marcin Wasilewski – fractură de tibie și peroneu (Anderlecht – 30 august 2009)
Polonezul Wasilewski era unul dintre cei mai buni jucători ai lui Anderelecht, însă progresul său la campioana Belgiei a fost oprit de o accidentare gravă, suferită pe 30 august 2009, în derby-ul cu Standard Liege. Atunci, fundașul lui Anderlecht a suferit o dublă fractură deschisă de tibie și peroneu după o intrare criminală a lui Axel Witsel. Wasilewski a revenit pe teren după nouă luni de pauză, dar nu a mai putut să se impună în „11”-le de start al belgienilor. Cei doi s-au reîntâlnit în 2012, la un meci Zenit – Anderlecht, însă Wasilewski nu a vrut să dea mâna cu Witsel. Belgianul a fost suspendat opt etape de Federație după tacklingul criminal
9. Niels Kokmeijer – fractură de tibie și peroneu (Go Ahead Eagles – 17 decembrie 2004)
Avea 27 de ani și tocmai venise la Go Ahead Eagles, fiind transferat de la echipa olandeză Haarlem. Atacantul marcase deja patru goluri pentru noua sa echipă și spera să revină în Eredivisie. Doar că un meci cu Sparta Rotterdam a însemnat sfârșitul carierei pentru olandez. La o fază banală de joc, Kokmeijer plecase pe un contraatac, dar a fost blocat de Rachid Bouaouzan. Cu un tackling extrem de dur, care i-a rupt piciorul atacantului lui Go Ahead! Atacul a fost considerat atât de dur, încât Bouaouzan a fost suspendat tot sezonul de echipa sa, ba chiar a primit o pedeapsă de închisoare de șase luni cu suspendare, fiind considerat vinovat de vătămare corporală extrem de gravă!
8. Luc Nilis – dublă fractură de tibie și peroneu (Aston Villa – 9 septembrie 2000)
Luc Nilis a fost unul dintre cele mai bune transferuri reușite de Aston Villa în ultimii zece ani, fiind considerat de Ronaldo drept „unul dintre cei mai buni atacanți alături de care jucase vreodată”. Belgianul care venise de la PSV Eindhoven începuse perfect pentru echipa din Birmingham, marcând un gol în primele trei meciuri în care evoluase. Doar că o accidentare gravă suferită în meciul cu Ipswich, când s-a ciocnit de portarul Richard Wright, i-a oprit cariera belgianului la 33 de ani! Chiar dacă a mai încercat să revină pe teren, Nilis n-a mai reușit, iar acum e antrenor secund la echipa lui Bogdan Stancu, Genclerbirligi.
7. Inigo Diaz de Cerio – fractură de tibie și peroneu (8 noiembrie 2008)
Joacă la Mirandes, în liga secundă spaniolă, dar a trecut prin momente critice în 2008, atunci când evolua pentru Real Sociedad. Într-un derby basc contra lui Eibar, Diaz de Cerio s-a ciocnit de portarul advers și a suferit o fractură de tibie și peroneu. A stat aproape un an pe tușă, nu și-a mai revenit la forma inițială și în ultimii patru ani nu a mai strâns decât 83 de meciuri.
6. Ewald Lienen – tăietură de 30 de cm pe gambă (14 august 1981 – Arminia Bielefeld)
„Cu un minut înainte de accidentare, l-am văzut pe cel care avea să mă lovească la marginea terenului. Era lângă antrenor care îi făcea semne către mine și îi spunea să intre să mă rupă. Cum a intrat înapoi pe teren, s-a pus pe mine, iar la o minge pe care am recuperat-o, (demonstrează cu propriul picior) s-a aruncat cu ghetele direct pe piciorul meu, foarte violent. Am avut mare noroc de faptul că nu m-a prins la genunchi pentru că m-ar fi distrus pe viață, îmi nenorocea cariera”, a povestit Lienen într-un interviu exclusiv pentru ProSport. Germanul a surprins atunci pentru că nu s-a tăvălit pe jos, ba chiar a fugit către banca tehnică, unde s-a așezat pentru a primi îngrijiri medicale. Acum, Lienen e antrenor la Oțelul Galați.
5. Patrick Battiston – comoție cerebrală, dinți rupți, vertebre tasate (8 iulie 1982 – Franța)
Timp de mulți ani, accidentarea francezului Patrick Battiston, din semifinala Mondialului din 1982, a fost considerată una dintre cele mai dure din istorie. Alergând spre balon, Battiston a fost lovit dur de portarul RFG-ului, Harald Schumacher. Imediat, Battiston a căzut la pământ. „Am crezut că a murit, nu mișca și avea fața vânătă”, a dezvăluit, mai târziu, coechipierul Michel Platini. Din fericire, Battiston a scăpat, deși a intrat în comă. Fundașul francez a mai jucat până în 1991, când s-a retras. Ulterior, Schumacher și-a cerut scuze în persoană pentru faultul dur comis.
4. Henrik Larsson – fractură de tibie și peroneu (Celtic – 22 octombrie 1999)
Larsson era golgheterul lui Celtic și unul dintre cei mai iubiți jucători din Scoția în momentul accidentării. Într-un duel cu fundașul lui Lyon, Serge Blanc, Larsson a fost atins din spate de adversar, iar piciorul său s-a rupt în două locuri. După radiografiile inițiale, medicii s-au temut că suedezul își va încheia cariera din cauza accidentării. Dar Larsson le-a demonstrat că se poate reveni după o accidentare atât de gravă! După opt luni, în chiar ultima zi a sezonului 1999-2000, suedezul a jucat pentru Celtic. Și-a continuat cariera pe „Celtic Park” până în 2006, după care a mai evoluat pentru Barcelona, Helsingborgs și Manchester United. Actualmente, e antrenorul echipei de primă ligă Falkenbergs.
3. Djibril Cisse – fracturi de tibie și peroneu (Liverpool – 30 octombrie 2004, Franța – 7 iunie 2006)
În doar doi ani, progresul unui atacant care părea că poate deveni cel mai bun din Europa a fost blocat de două accidentări care i-au pus în pericol cariera. Mai întâi, Cisse și-a rupt piciorul stâng într-un meci disputat de echipa sa, Liverpool, la Blackburn, fiind lovit din spate de fundașul Jan McEveley. A stat opt luni pe tușă, revenind pe 13 aprilie 2005. Un an mai târziu, Cisse și-a rupt piciorul drept într-un amical al Franței cu China, ratând Mondialul din Geramnia. Videoclipurile cu fracturile suferite de Cisse la ambele picioare au făcut înconjurul planetei, iar vârful francez nu a mai revenit niciodată la forma care l-a consacrat, deși a marcat destule goluri pentru Lazio sau Panathinaikos. Acum, francezul de 32 de ani joacă la Kuban Krasnodar și așteaptă oferte din Franța, neadaptându-se în Rusia.
2. Eduardo – fractură de peroneu și gleznă (23 februarie 2008 – Arsenal)
A fost, probabil, una dintre cele mai dure accidentări din istorie! Transferat pe 3 iulie 2007, croato-brazilianul Eduardo devenise deja titular la Arsenal, marcând 4 goluri în 17 meciuri pentru „tunari”. Dar într-un meci cu Birmingham, cariera sa a fost aproape să fie încheiată, după un fault dur al lui Martin Taylor. Un tackling care l-a făcut pe Arsene Wenger să ceară o suspendare pe viață pentru Taylor. Pedeapsa a fost însă mult mai blândă: doar trei etape suspendare, conform regulilor Premier League. Șocul a fost însă dur pentru Eduardo: actualul atacant al lui Șahtior Donețk a declarat că nu și-a adus aminte de fața „agresorului” său.
1. David Busst – fractură de tibie și peroneu (8 aprilie 1996 – Coventry)
E accidentarea care i-a pus capăt carierei fundașului englez care a jucat la Coventry. Încercând să marcheze după un corner din banda dreaptă, Busst s-a ciocnit cu Denis Irwin și Brian McClair, suferind o fractură de tibie și peroneu. Accidentarea a fost atât de gravă, încât meciul a fost întrerupt zece minute pentru ca Busst să fie scos de pe teren pe targă, iar sângele scurs pe teren să fie șters. Portarul Peter Schmeichel a fost traumatizat și a trebuit să participe la câteva ședinte cu un psiholog pentru a trece peste probleme. Busst nu a mai revenit niciodată pe teren în urma accidentării, suferind 26 (!) de operații pentru ca piciorul său să fie reconstruit.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER