Zenitul lui Hulk! Rușii au șocat Europa cu cele mai tari transferuri ale verii! Cum va arăta primul „11” al echipei care atacă trofeul UCL

În spatele echipei ruse stă compania Gazprom, care a avut un profit de 35 de miliarde de euro în 2011.
Gazpromul are propria armată, o bancă, dar și câțiva sateliți în spațiu.

Deși perioada de transferuri s-a închis oficial în Spania, Italia, Anglia sau Franța, mutările spectaculoase continuă. Principala „vinovată” este Zenit Sankt-Petersburg, campioana Rusiei, care a plătit luni seară 95 de milioane de euro pentru doi jucători din campionatul Portugaliei. Mai întâi, rușii au doborât cea mai mare sumă platită pentru un jucător în această vară, reușind cel mai important transfer al perioadei de mercato: l-au cumpărat de la Porto cu 55 de milioane de euro pe atacantul brazilian Hulk (26 de ani). La mai puțin de o oră de la acest transfer, l-au luat și pe Axel Witsel (23 de ani), prețul fostului mijlocaș belgian al Benficăi atingând 40 de milioane de euro.

Proprietara Zenitului are armată privată!
Prin aceste două transferuri, Zenit, cea mai bogată echipă din Rusia, a devenit un pol de atenție în fotbalul european, presa străină considerând campioana Rusiei drept „o echipă periculoasă în Liga Campionilor în acest sezon”. Motivul este simplu: în această vară, doar PSG (147 de milioane de euro) și Chelsea (100 de milioane de euro) au cheltuit mai mult decât campioana Rusiei.

Însă cine este Zenit și care este secretul financiar al formației ruse? Fondată în 1925, echipa din Sankt-Petersburg nu a cucerit decât un titlu de campioană în primii 80 de ani de existență (1984). Situația s-a schimbat din 2005 când a fost achiziționată de Gazprom, companie rusă cu afaceri în domeniul petrolului și al gazelor naturale, în care statul este acționar majoritar. Pentru a înțelege forța financiară a proprietarilor lui Zenit, trebuie menționat că în 2010 Gazprom a produs 17% din volumul total de gaze naturale din lume. Iar profitul companiei pe anul 2011 a fost de 35,3 miliarde de euro! În plus, Gazprom deține o bancă proprie (a treia ca mărime din Rusia), o televiziune, câteva hoteluri, dar și o armată privată de circa 5.000 de persoane!

Buget de 150 de milioane de euro
Din 2005, de când a fost preluată de Gazprom, Zenit a devenit principala forță a campionatului rus. Pe plan intern a cucerit trei titluri de campioană (2007, 2010 și 2012), iar în Europa și-a trecut în palmares ultima ediție a Cupei UEFA (2008) și Supercupa Europei (2008). La un singur an de la succesul european, Zenit a uimit Rusia, după ce i-a plătit 30 de milioane de euro lui Dinamo Moscova pentru portughezul Danny, record absolut la acea vreme în Rusia. Acum, după alte câteva transferuri scumpe precum cel al lui Bruno Alves sau al lui Domenico Criscito, următorul obiectiv este câștigarea Ligii Campionilor. „Pentru a fi o echipă de succes, trebuie să avem un buget anual de cel puțin 150 de milioane de euro. Astfel, ne putem asigura că vom fi puternici în fiecare sezon”, a spus președintele clubului, Alexander Dyukov, același care considera în 2010 că „un buget de 100 de milioane de euro este mare, dar nu suficient”.


Conform unor acuzații lansate de presa spaniolă în 2008, Mafia rusă i-ar fi plătit 50 de milioane de euro lui Bayern München pentru a trânti partida cu Zenit din semifinalele Cupei UEFA, sezonul 2007-2008. Atunci, Zenit a câștigat cu 4-0 în retur, după ce remizase la München, 1-1

Zenit mi-a oferit un salariu mult mai bun decât Benfica. Dar am venit aici și pentru proiectul extraordinar care mi-a fost prezentat
Axel Witsel, mijlocaș Zenit


Rusia, al doilea campionat la transferuri, după cel englez
În această vară, cluburile din Rusia au cheltuit 223 de milioane de euro pe transferuri, aproape dublu decât toate formațiile din Primera Division și cu doar două milioane mai puțin decât Ligue 1. Cele mai active cluburi din Rusia pe piața transferurilor au fost Zenit și Anji Mahacikala, care au cheltuit împreună 123 de milioane de euro. Prima ligă rusă s-a clasat pe poziția secundă în topul transferurilor din această vară, după Anglia (630 de milioane de euro).

Gazprom, o companie controversată
Numele companiei ruse a stârnit mereu controverse. Pe lângă faptul că este controlată după bunul plac al lui Putin, care a angajat în funcții importante numeroși ex-ofițeri ai KGB-ului, Gazpromul a fost folosită și în plan politic. În 2001, Putin a ordonat ca televiziunea NTV, care difuza un program satiric la adresa președintelui rus, să fie cumpărată de Gazprom. Reticent la prima ofertă, proprietarul Vladimir Gusinki a fost convins după ce Poliția i-a pus sechestru pe avere și l-a arestat.


78 de goluri în 169 de meciuri a marcat Hulk pentru Porto în perioada 2008-2012

187 de milioane de euro a cheltuit Zenit pe transferuri în ultimele cinci sezoane

47 de miliarde de euro a fost cifra de afaceri a Gazpromului în 2010


Publicat: 05 09. 2012, 08:32
Actualizat: 05 09. 2012, 08:53