Scleroza laterală amiotrofică este o boală incurabilă, degenerativă, care nu iartă. Nu se cunosc cauzele bolii, nici un tratament pentru aceasta. Iar, conform unor studii realizate în Italia, fotbaliștii sunt mai predispuși la SLA. Ultimul fost jucător care a decedat este chiar Stefano Borgonovo, unul dintre singurii care a avut curajul să iasă în față și să povestească chinul prin care a trecut.
*Stefano Borgonovo a murit joi seară la opt ani după ce a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică *Alți 39 de foști jucători care au suferit de SLA au decedat, conform unei investigații realizate de un judecător italian *Pe glob, un om din 100.000 este afectat de SLA
Pe 8 octombrie 2008, stadionul „Artemio Franchi” din Firenze a găzduit un meci de binefacere între fostele glorii ale Fiorentinei și ale lui Milan. Pe arena din Toscana s-au strâns peste 30.000 de spectatori, toți onorându-l pe Stefano Borgonovo, un fost atacant al ambelor echipe, care anunțase că fusese diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (SLA) cu doar o lună înainte. Pe teren s-au strâns foste glorii precum Maldini, Baggio, dar și jucători aflați încă în activitate ca Ronaldinho sau Kaka. „Voi lupta contra bolii, chiar dacă e incurabilă și degenerativă. Eu, Borgonovo, am pentru ce trăi și voi trăi în continuare”, anunța atunci fostul fotbalist. Cinci ani mai târziu însă, boala nu l-a iertat. Stefano Borgonovo s-a stins joi seară, la doar 49 de ani, organismul său fiind mult prea slăbit pentru a lupta încă o zi.
Paolo Maldini a fost unul dintre principalii susținători ai lui Borgonovo în lupta cu boala
Primele simptome au apărut în 2005
Altădată un jucător rapid, care a marcat 62 de goluri în 272 de meciuri în Serie A, Borgonovo a fost măcinat de boală. Primele simptome au apărut în 2005, când jucătorul a început să aibă probleme de comunicare. „Vorbea foarte greu și destul de ambiguu. Nu mai înțelegeam ce spune. Am mers direct la doctor”, își începe povestea Chantal, soția fostului jucător, care a stat alături de el până în ultimele momente. Tot ea continuă: „Am crezut inițial că este vorba despre un atac cerebral. Însă doctorul ne-a dat vestea groaznică. Și ne-a spus că soarta sa este deja scrisă, nu există tratament pentru SLA”. Nici Borgonovo, nici soția sa nu știau despre ce e vorba. Mai ales că diagnosticul era crunt: o boală incurabilă, degenerativă, pentru care nu exista tratament. Imediat, Borgonovo a început să se documenteze despre boala de care suferea. A aflat că în 2002 un alt fost jucător din Serie A, Gianluca Signorini, murise după ce a fost diagnosticat cu SLA. Însă nici atunci Borgonovo nu a cedat.
Ce e SLA?
Însă ce presupune boala de care a suferit jucătorul? Medical, scleroză laterală amiotrofică, cunoscută și ca boala Lou Gehrig, se caracterizează prin reducerea unor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării. Acest lucru duce la imposibilitatea controlării voluntare a mușchilor, care se atrofiază. Implicit, persoana care suferă de SLA nu se mai poate mișca, nu poate vorbi, iar din cauza acestui lucru este predispusă la complicații. Deocamdată, studiile realizate asupra bolii nu au identificat nici cauzele, nici un tratament al afecțiunii. Dar cert este că SLA devine o boală tot mai prezentă în viețile noastre. Dacă acum doar un om din 100000 este afectat, în viitor se pare că raportul va fi de un om la 400!
Van Basten și Weah l-au susținut și ei pe fostul vârf al Milanului
Soția i-a ridicat moralul
Revenind la cazul Borgonovo, diagnosticul nu l-a speriat pe jucător. Însă în timp ce starea sa fizică a continuat să se înrăutățească, mental fostul atacant al Milanului a rămas puternic. „Stefano a fost extrem de puternic. Când mă vedea că cedez, el reușea chiar să mă înjure. Mai încet, mai greu, dar reușea. Imediat, zâmbeam. Când vedeam asta, îmi zicea că mă iubește. La fel de greu, abia articulând cuvintele”, își aduce aminte Chantal. Dar aparițiile publice ale lui Borgonovo s-au rărit. Deși se mișca extrem de greu și nu mai putea vorbi, a ținut să fie prezent la meciul de binefacere organizat la Florența în octombrie 2008. Căruciorul său a fost condus la centrul terenului de Paolo Maldini și Roberto Baggio, iar întreg stadionul l-a aplaudat. Pe întreg parcursul meciului, fostul jucător a comunicat cu publicul prin intermediul unui calculator, stârnind aplauze în momentul în care a caracterizat boala drept „stronza” (n.r. – cățea, târfă). „A fost unul dintre cele mai frumoase momente ale vieții mele”, a recunoscut apoi Borgonovo în autobiografia sa, „Născut atacant”, care a apărut în 2010.
Bănuit de dopaj
Lipsa unor cauze pentru o boală atât de dură i-a făcut însă pe sceptici să considere dopajul ca fiind principalul motiv pentru afecțiunea lui Borgonovo. Asta mai ales pentru că în Italia cultura utilizării unor substanțe interzise a fost extrem de puternică în ultimii 15 ani ai secolului XX. A recunoscut-o și Massimo Orlando, unul dintre foștii colegi ai lui Borgonovo de la Fiorentina: „Am folosit medicamente și substanțe interzise. Nu am exagerat, dar nu pot infirma că nu am folosit pentru că aș minți”. Imediat, Borgonovo a ripostat în autobiografia sa: „Corpul meu este curat. Cățeaua (n.r. – boala) a intrat în mine, dar nu e din cauza dopajului. Această umbră va persista asupra mea, dar eu știu că nu am greșit. Analizând simptomele, mulți mi-au spus că Borgonovo s-a dopat. Dar nu am făcut asta!”. Pentru a-și întări poziția împotriva dopajului, italianul s-a alăturat FIFA în lupta împotrivei drogurilor și a substanțelor interzise chiar în primele luni ale lui 2013, cu câteva luni înainte să se stingă. „Când aveam doar 18 ani, un dependent de heroină mi-a spus să nu iau droguri niciodată. I-am promis că nu voi face asta. La o săptămână după acest episod i-am văzut poza în ziar la rubrica decese. Am fost șocat. Dar mi-am ținut promisiunea”, s-a justificat Borgonovo.
Actualul selecționer al Italiei, Cesare Prandelli, l-a încurajat pe Borgonovo
Fotbaliștii sunt mai predispuși la SLA
Fostul atacant al Fiorentinei, al Milanului și al naționalei Italiei s-a stins ieri în anonimat. Presa italiană a scris că nu mai putea comunica, iar starea sa se înrăutățise vizibil. Slăbise enorm și nu se mai putea mișca. Dar a luptat până în ultimul moment împotriva bolii. Una care nu poate fi încă vindecată. Și care a mai afectat încă 39 de foști fotbaliști! Conform anchetei realizate de judecătorul Raffaele Guariniello, nu doar Borgonovo și Signorini au fost victimele SLA. Deși cluburile din Serie A i-au pus bețe în roate, Guariniello a realizat un studiu ale cărui concluzii erau clare. Jucătorii de fotbal sunt de opt ori mai predispuși către scleroză laterală amiotrofică decât oamenii care practică sport doar de plăcere. Argumentele sale s-au bazat atât pe decesele înregistrate în Italia, cât și în alte campionate din Europa. Fostul mijlocaș polonez care a evoluat la Legia Varșovia, Atletico Paranaense și VfL Wolfsburg a decedat în 2005, la doar trei ani după retragerea oficială. La fel și fundașul turc Sedat Balkanli, fost la Fener și Galata, care a murit în 2009. Însă Borgonovo a fost singurul care a avut curajul să lupte public cu boala. Iar atât pentru curaj, cât și pentru performanțele sale, el a fost comemorat de naționala Italiei în semifinala pierdută cu Spania la Cupa Confederațiilor.
CV Stefano Borgonovo S-a născut pe 27 iunie 1964 Înălțime: 1.78m Post: atacant A jucat la: Como, Milan, Sambenedettese, Fiorentina, Pescara, Udinese, Brescia A bifat 62 de goluri în 272 de meciuri în Serie A și Serie B A fost selecționat de trei ori în naționala Italiei
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER