Este cel mai de succes antrenor britanic din toate timpurile. S-a născut în 1941, în Scoția. Are un palmares de-o bogăție uimitoare. 49 de trofee, dintre care două Champions League. Alexander Chapman Ferguson sau Sir Alex, așa cum a fost înnobilat în 1999, și-a lansat în anul retragerii, 2013, cea de-a doua carte autobiografică, intitulată discret „Autobiografia mea”. Pe prima, „Managing My Life: My Autobiography”, a prezentat-o publicului larg în urmă cu vreo 17 ani. Dar poveștile surprinzătoare care ne lasă cu gura căscată le-a trăit în ultimii paisprezece ani ai carierei. Probabil că și din această cauză paginile primei cărți nu au fost îndeajuns de apreciate.
Cât despre ce anume ne uimește din „Autobiografia mea”,de pildă, Ferguson a vrut să se retragă mult mai devreme decât avea să o facă în cele din urmă. Mai exact,la doi ani după ce a cucerit pentru prima dată Liga Campionilor, în ’99. Le-a împărtășit intenția șefilor, care imediat i-au găsit și înlocuitor, pe Sven-Goran Eriksson. Dar familia intervine și-l convinge să nu plece. „Rămăsesem cu senzația, după noaptea magică de la Barcelona, că ajunsesem la apogeu. Până atunci, echipele mele fuseseră eliminate din Cupa Campionilor Europeni, iar eu țintisem mereu spre acel vârf al curcubeului. Odată ce ți-ai realizat ambiția vieții, te întrebi cum mai poți egala vreodată acel sentiment”. Și avea să-l egaleze. În 2008.
Din cariera lui Ferguson fac parte oameni mari, despre care aproape întreaga planetă vorbește, citește și scrie. Britanicul le-a acordat capitole întregi foștilor rivali Arsene Wenger și Jose Mourinho, dar și jucătorilor Roy Keane, David Beckham, Rio Ferdinand, Ruud Van Nistelrooy, Wayne Rooney și Cristiano Ronaldo.De portughez, pe care îl consideră cel mai talentat jucător, i-a fost cel mai greu să se despartă, în 2009. Cu un an înainte de transferul la Real, Ramon Calderon, predecesorul președintelui Florentino Perez, anunțase că Ronaldo va ajunge pe Santiago Bernabeu. Ferguson i-a spus atunci lui Ronaldo: „Mai bine te împușc decât să te vând!”. Dar nu l-a împușcat și l-a vândut. „Nu puteam să ne împotrivim dorinței sale fierbinți de-a purta celebrul tricou alb al lui Di Stefano sau Zidane. Realitatea antrenării lui Ronaldo, ca a multor alte talente care au venit la Manchester United în adolescență, este că puteai să supraveghezi destul de ușor primii lor ani de carieră, pentru că nu erau încă idoli globali. Când deveneau megastaruri, așa cum s-a întâmplat cu Ronaldo, îți puneai o întrebare: «Cât timp voi fi capabil să îl păstrez?». În cei șase ani în care l-am avut, am cucerit o dată Liga Campionilor și trei titluri în campionat. Cred că am ieșit în câștig”.
În clipa în care a decis că trebuie să se retragă definitiv de pe marginea terenului, britanicul a primit cadou de la jucătorii săi un ceas din 1941, potrivit la ora 03:03, anul, ora și minutul în care a venit pe lume. Momentul, pe scurt aici, pe larg, în „Autobiografia mea – de Alex Ferguson”, care se găsește în aproape orice librărie, la aproximativ 40 de lei, sau online, în format PDF.
Articol scris de Denis ȘCHIOPU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER