Premier League este o adevărată industrie, care generează anual venituri mai mari decât PIB-urile adunate la un loc a 50 de țări de pe planetă.
Conform celor de la Goal.com, Premier League este regina campionatelor din întreaga lume atunci când vine vorba despre banii produși de către divizia de elită a fotbalului din Marea Britanie.
Din acest motiv salariile și sumele care se învârt în materie de transferuri sunt incomparabile față de celelalte campionate din TOP 5.
Oricât de mult ar prefera fanii să creadă contrariul, fotbalul de azi este o afacere. Aceasta este realitatea rece, iar în cadrul industriei construite în jurul fenomenului numit fotbal, Premier League este liderul incontestabil.
Cei de la Goal.com au încercat să afle impactul economic real al Premier League atât pe plan intern în Marea Britanie, cât și la nivel global.
Conform unei analize efectuate de către reputata firmă de servicii financiare Ernst & Young, Premier League a avut o contribuție de 9 miliarde de euro la PIB-ul Marii Britanii în sezonul 2019-2020!
Campania respectivă este prima care a fost afectată într-un mod semnificativ de izbucnirea pandemiei globale de COVID-19, deci veniturile înregistrate de Premier League puteau fi cu siguranță mult mai mari.
Din cele 9 miliarde de euro, mai mult de jumătate au fost generate în urma „contribuțiilor directe” venite din partea Premier League și a cluburilor care au luat parte la sezonul 2019/2020 al competiției de elită, cum ar fi veniturile realizate în ziua meciului, cele primite din drepturile comerciale, din partea sponsorilor și din drepturile de transmisie TV.
Nu mai puțin de 2 miliarde de euro au venit din „contribuțiile indirecte”, mai exact din activitățile economice derulate ca urmare a contribuțiilor directe, cum ar fi industria construcțiilor sau sectorul ospitalității.
Ultimele 2,5 miliarde de euro au fost strânse din contribuțiile „induse”, acele activități apărute de pe urma consumului de bunuri și servicii, cum ar fi licențele TV sau „inginerii” TV.
Premier League generează atât de mulți bani încât, dacă ar fi o țară de sine stătătoare, ar ocupa locul 150, peste state precum Andorra, San Marino sau Maldive, în clasamentul Fondului Monetar Internațional bazat pe PIB-ul fiecărei națiuni a planetei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER