Ce este cartonașul albastru care revoluționează fotbalul mondial, inclusiv Superliga României. Cine îl primește, de ce și ce se întâmplă apoi cu jucătorul penalizat
Schimbarea radicală care poate revoluționa jocul de fotbal. Apare cartonașul albastru! O regulă inspirată din hochei și rugby.
International Board anunță vineri debutul testelor eliminării temporare pentru faluturile tactice și protestele la deciziilor arbitrilor.
Ce este cartonașul albastru și cum va revoluționa el fotbalul mondial, inclusiv Superliga României
După cartonașul galben și cel roșu, apărute în anul 1970, acum fotbalul mondial se pregătește de cartonașul albatru, care a fost deja testat cu succes la competițiile juvenile din Țara Galilor. Acei jucători care vor primi noul cartonaș vor fi trecuți pe banca de rezerve timp de 10 minute.
Jucătorii care vor opri contraatacurile adversarilor cu faulturi tactice sau vor protesta vehement la adresa brigăzilor de arbitri vor fi penalizați cu cartonaș albastru și vor fi trecuți pe bancă pentru 10 minute. După cele 10 minute, jucătorul respectiv va putea reveni în teren. În cazul în care jucătorul va încasa al doilea cartonaș albastru în același meci, el va primi automat cartonaș roșu și va fi eliminat defintiv.
Inițial, culoarea noului cartonaș trebuia să fie portocalie, însă International Board s-a răzgândit, deoarece s-a ajuns la concluzia că această culoare ar fi putut duce la o confuzie între cartonașul galben și cel roșu.
Decizia e criticată dur de șeful UEFA, Aleksander Ceferin. „Nu mai este fotbal”
Deocamdată este vorba de lansarea testelor pentru cartonașul albastru, însă aceasta nu va intra în vigoare în viitorul apropiat la nivel de fotbal seniori. Introducerea cartonașului albastru nu este privită cu ochi buni de președintele UEFA, Aleksander Ceferin, cel care nu crede că eliminările temporare ale jucătorilor ar putea avea vreun efect pozitiv. „Nu mai este fotbal”, a fost reacția vehementă a șefului UEFA.
International Board gândește alte patru reguli noi în fotbal
Prima regulă prevede că toate hențurile intenționate, comise în propriul careu, vor fi sancționate cu cartonaș roșu. A doua prevede că arbitrul va suspenda temporar meciul în cazul în care între fotbaliștii celor două echipe izbucnește un conflict major. Cea de-a treia regulă îi are în vedere pe portarii care trag de timp intenționat. Dacă până acum aceștia erau avertizați cu cartonaș galben, și nu totdeauna, ci mai mult la reacția vehementă a fanilor din tribună, acum noua regulă va presupune ca echipa adversă să primească o lovitură de colț. Ultima regulă vizată de International Board face referire la discuțiile dintre jucători și arbitri, pe viitor urmând ca doar căpitanii de echipă aoi celor două echipe să mai poată discuta cu arbitrii.