Ziariștii spanioli au dezvăluit ce este cartonașul roșu rotund din fotbal și de ce îl arată arbitrii. Metoda respectivă de a-i avertiza pe jucători reprezintă un fenomen rar și are o explicație specială.
Un astfel de cartonaș a fost acordat chiar vineri, 5 ianuarie 2024, în debutul partidei Brentford – Wolves 1-1, din 32-imile Cupei Angliei.
Vineri, 5 ianuarie, Brentford și Wolverhampton s-au întâlnit în 32-imile Cupei Angliei și au încheiat partida la egalitate, scor 1-1, motiv pentru care cele două formații se vor mai duela o dată, de data aceasta pe terenul „lupilor”, pentru a se decide cine merge în faza următoare a competiției.
Pentru Brentford a deschis scorul Neal Maupay, în minutul 9, în timp ce Wolves a restabilit egalitatea, în minutul 64, prin Thomas Doyle. Rezultatul poate fi considerat unul bun pentru Wolves, având în vedere că „lupii” au jucat în inferioritate numerică încă din minutul 9.
Atunci, Joao Gomes l-a faultat pe Christian Norgaard undeva în apropiere de mijlocul terenului, iar „centralul” Tony Harrington a considerat că pentru intervenția respectivă, jucătorul lui Wolves merită direct cartonașul roșu.
Însă, în momentul în care l-a penalizat pe jucător și l-a trimis în afara terenului, arbitrul a surprins audiența prezentă pe stadionul Brentford Community. Cartonașul roșu scos din buzunar de Tony Harrington a fost unul rotund și nu dreptunghiular, așa cum sunt de obicei avertismentele respective.
Why a circle red card was used to send off Joao Gomes during Brentford vs Wolves game ? pic.twitter.com/TSytgGo99q — Arsenal bingwa 2024 (@TriciaAbou) January 6, 2024
Why a circle red card was used to send off Joao Gomes during Brentford vs Wolves game ? pic.twitter.com/TSytgGo99q
— Arsenal bingwa 2024 (@TriciaAbou) January 6, 2024
Momentul, surprins de camerele de filmat, s-a împrăștiat în presa internațională, iar ziariștii spanioli de la Marca au prezentat și motivele pentru care Harrington a apelat la un cartonaș roșu rotund.
Potrivit sursei citate, unii arbitri aleg să apleze la astfel de cartonașe roșii pentru a ajuta persoanele care au probleme în perceperea culorilor să distingă tipul de sancțiune dictată de „central”. Astfel, cartonașul galben păstrează forma tradițională, dreptunghiulară, în timp ce cel roșu este rotund.
Aceeași sursă susține că metoda mai puțin întâlnită le este de ajutor și arbitrilor, deoarece pot să găsească mai ușor în buzunar cartonașul pe care vor să îl acorde, iar în acest context potențialele confuzii sunt evitate.
În același timp, gestul la care a recurs arbitrul Tony Harrington în timpul partidei de vineri, din Cupa Angliei, nu a reprezentat o premieră. În ianuarie 2023, tot în timpul unui duel din Cupa Angliei, Wrexham – Sheffield United 3-3, „centralul” Dean Whitestone i-a acordat un cartonaș roșu rotund lui Daniel Jebbison, mijlocaș la formația oaspete.
#FACup #Wrexham Fans were left bemused as referee Dean Whitestone handed out a red card to Daniel David Jebbison in the 71st minute. Not so much by the color but the shape of the card.https://t.co/bf3KYTFxBc — Express Sports (@IExpressSports) January 30, 2023
#FACup #Wrexham
Fans were left bemused as referee Dean Whitestone handed out a red card to Daniel David Jebbison in the 71st minute. Not so much by the color but the shape of the card.https://t.co/bf3KYTFxBc
— Express Sports (@IExpressSports) January 30, 2023
De asemenea, arbitrul Uriah Rennie este cunoscut pentru faptul că s-a folosit neîncetat de cartonașul roșu rotund timp de 12 ani.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER