Ce se ascunde în spatele fondului 777 și a partenerilor acestuia printre care și A-Cap, firma americană care a atacat afacerea lui Dan Șucu la Genoa. Jurnalistul de investigații care s-a ocupat 17 luni de caz dezvăluie modul financiar de operare al gigantului din SUA, căruia i s-au cerut 600.000.000 de dolari de către Ledenhall

SURSA FOTO: FOTOMONTAJ PROSPORT
Vezi galeria foto - 4 poze

Paul Brown, un cunoscut jurnalist de investigații care lucrează la site-ul norvegian Josimar, a realizat o amplă anchetă asupra modului de operare utilizat de fondul 777 și de partenerii acestuia, printre care și Advantage Capital Holdings LLC (A-Cap), firma americană care a atacat afacerea lui Dan Șucu de la Genoa.

Gigantul din SUA a gestionat activitatea clubului Genoa și, de asemenea, a avut în portofoliu și formația braziliană Vasco da Gama. Și, nu în ultimul rând, a încercat preluarea clubului Everton, din Premier League, însă fără succes.

Se folosesc de imaginea cluburilor de fotbal pentru a atrage investitori! Paul Brown, cunoscut jurnalist de investigații, a pus lupa pe fondul 777 și pe firma A-Cap

Clubul de fotbal Genoa a anunțat, în decembrie 2024, prin intermediul unui comunicat oficial, că 77% dintre acțiunile acestuia au fost preluate de afaceristul român Dan Șucu.

Așadar, acționarul majoritar de la Rapid București a devenit vioara întâi și la cel mai vechi club de fotbal din Italia. O mutare neașteptată și impresionantă în același timp, despre care a scris presa de pe întreg continentul.

Însă, la scurt timp după semnarea actelor, Advantage Capital Holdings LLC (A-Cap), o companie americană care face parte din fondul de investiții 777, a atacat afacerea lui Dan Șucu de la Genoa și a spus că tranzacția nu s-a realizat în mod legal. Motivul? Americanii ar face în continuare parte din acționariatul clubului și nu și-au dat acordul pentru ca Dan Șucu să preia pachetul majoritar:

Genoa a emis un comunicat în care a pretins că a vândut clubul unei terțe părți. E fals! Această presupusă vânzare a fost realizată fără aprobarea sau semnătura acționarilor clubului și fără ca reprezentanții acționarilor să fie prezenți”, au transmis reprezentanții A-Cap, printre altele, pentru publicația americană Bloomberg.

Genoa a reacționat imediat și a transmis că acuzațiile lansate de A-Cap nu sunt fondate, astfel că Dan Șucu a putut răsufla liniștit și contura în continuare planul pentru a pune mâna și pe restul de acțiuni din pachetul clubului.

Între timp, Paul Brown, un celebru jurnalist de investigații care lucrează la site-ul norvegian Josimar, a publicat o anchetă foarte amplă, pe care a realizat-o în nu mai puțin de 17 luni și în urma căreia a aflat câteva dintre metodele prin care operează fondul de investiții 777 și partenerii săi.

Fondul 777 activează în mai multe sectoare, precum sportul, aviația și asigurările, iar compania A-Cap, care l-a pus la zid pe Dan Șucu, este la bază o societate de asigurări. Însă, aceasta este și principalul motor financiar din spatele întregului grup, după cum a arătat ancheta.

A-Cap s-a asociat pentru prima oară cu sportul profesionist în 2019, atunci când a preluat o formație din baschetul britanic, iar ulterior s-a axat asupra fotbalului, reușind să își treacă în portofoliu două echipe importante: Genoa, din Italia, și Vasco da Gama, din Brazilia. De asemenea, A-Cap a încercat să preia și clubul Everton, din Premier League, însă fără succes.

În ceea ce privește modul de operare al americanilor, aceștia urmăreau doar să profite de imaginea cluburilor de fotbal, pentru a atrage noi investitori. Însă, nu aveau conturat niciun plan concret pentru scoaterea din criză a echipelor pe care doreau să le preia:

Deși pretinde că folosește propriul capital, sursele de finanțare și sustenabilitatea modelului ridică – potrivit jurnalistului – îndoieli semnificative. Grupul și-a manifestat interesul pentru cluburi aflate în pierdere sau cu datorii foarte mari, precum Genoa și Everton, fără să aibă un plan concret de redresare economică”, se arată pe Calcioefinanza.it.

Fondului de investiții 777 i s-au cerut 600.000.000 de dolari într-un dosar de fraudă

În continuare, sursa citată a scos la lumină și un proces controversat din Statele Unite ale Americii, în prim-planul căruia se află tot fondul de investiții 777. Cazul, despre care a scris pe larg și prestigioasa publicație The New York Times, presupune că grupul 777 ar datora 600.000.000 de dolari într-un dosar de fraudă:

A-Cap se află în centrul unei investigații din Statele Unite ale Americii, cu acuzații de fraudă și restricții care îi limitează activitățile. Situația s-a complicat din cauza procesului intentat de Ledenhall, care pretinde peste 600.000.000 de dolari de la fondul 777 și paretenerii săi. Și astfel riscă să blocheze vânzarea activelor fondului din Miami”, se mai arată pe Calcioefinanza.it.

Englezii de la Everton și-au dat seama de „șmecherie”

Așa cum am precizat, grupul 777 a încercat să preia și clubul de fotbal Everton, însă negocierile au picat și acesta a ajuns, în cele din urmă, tot pe mâna unor americani. Este vorba despre grupul The Friedkin, care are sediul în Houston, Texas, și care deține și clubul AS Roma din Serie A.

Potrivit lui Paul Brown, cei din fondul 777 aveau nevoie de Everton mai mult decât avea nevoie clubul de ei. Au căutat să folosească această achiziție pentru a face portofoliul mai atractiv pentru potențialii investitori. Strategia, însă, nu a reușit. Operațiunile ar fi fost conduse din dorința urgentă de a atrage capital și fără a avea o viziune pe termen lung”, mai notează sursa citată.

Companii fictive, adăugate în portofoliul grupului doar pentru a atrage investitori

Și, nu în ultimul rând, un alt detaliu important care a ieșit la iveală din ancheta lui Paul Brown are legătură cu mai multe companii din portofoliul grupului.

Analizând site-ul oficial al grupului, a reieșit că multe dintre companiile din portofoliul de investiții par să nu aibă operațiuni reale. Unele link-uri erau inactive, în timp ce alte companii nu aveau niciun angajat. Însă, potrivit jurnalistului, cei mai mulți bani folosiți pentru achiziționarea de cluburi de fotbal, precum Genoa sau Vasco da Gama, au provenit chiar de la A-Cap, care se află în centrul investigațiilor de fraudă financiară din SUA”, se mai arată pe Calcioefinanza.it.

Publicat: 31 12. 2024, 13:13