Ce se întâmplă la AS Monaco? Clubul monegasc și-a făcut revenirea în fotbalul de top, iar acum pare să se scufunde înapoi în mediocritate

AS Monaco a investit peste 200 de milioane de euro în transferurile efectuate în perioada 2011-2013. În vara anului 2014, fără un motiv anume, conducerea clubului monegasc a decis să nu mai investească bani.

La finalul perioadei de transferuri din această vară, AS Monaco a fost unul dintre cele mai profitabile cluburi din Europa. A câștigat 94,12 milioane de euro, în principal din vânzarea vedetelor James Rodriguez, plecat la Real Madrid pe 80 de milioane, și Radamel Falcao, împrumutat pentru 7,6 milioane la Manchester United. În schimb, clubul a investit doar 24 de milioane în achiziția de jucători. Este ceva neobișnuit pentru formația care investise circa 230 de milioane de euro doar în jucătorii aduși în ultimele două sezoane.

Pretextele oficialilor

Într-un interviu oferit publicației L’Equipe din Franța, vice-președintele lui AS Monaco, Vadim Vasilyev, a explicat de ce Monaco a fost nevoit să adopte această nouă politică. „Într-adevăr, este o schimbare, dar nu este vorba de ceva brusc. Dacă veți urmări interviurile din anii precedenți, veți vedea că întotdeauna am afirmat că după mutările lui Moutinho, Falcao și James, vom investi mai puțin în transferuri. Nimeni nu ne-a ascultat. Credeau că ne vom apuca să îi cumpărăm pe Messi și Ronaldo”, a declarat oficialul clubului de pe Coasta de Azur.


Vadim Vasiliyev alături de James Rodriguez și Joao Moutinho, două dintre cele mai scumpe achiziții ale lui AS Monaco din vara lui 2013

Vasiliyev a continuat, explicând ce anume a stat la baza modificărilor ce au avut loc la nivelul viziunii clubului. „Trei elemente ne-au făcut să ne schimbăm strategia. În primul rând, Fair Play-ul Financiar. Unele sancțiuni din partea UEFA nu reprezintă amenințări foarte mari, dar altele chiar ne pot pune probleme. PSG și Manchester City au fost lovite cu sancțiuni dure: amenzi, embargou pe transferuri, limite salariale. Vorbim de pedepse serioase. Președintele (n.r. – Dmitry Rybolovlev) chiar mi-a spus: Liga Campionilor? Nu voi face așa ceva>>”.

„Al doilea element este faptul că suntem nevoiți să plătim 50 de milioane de euro pentru a juca în liga franceză. Banii aceștia vin tot de la președintele clubului”. (n.r. – În Franța, legea stipulează că pentru orice venit de peste un milion de euro, angajatorul trebuie să plătească un impozit de 75%. Însă, clubul AS Monaco, deși activ în fotbalul francez de aproape un secol, activează sub legile principatului Monaco, conform cărora străinii nu plătesc taxe pe venit. Aici au apărut problemele. În timp ce AS Monaco nu plătea taxe la stat pentru salariile jucătorilor, restul cluburilor din Ligue 1 erau nevoite să plătească, de exemplu, 1,75 milioane de euro pentru un salariu de 1 milion. Astfel s-au creat neînțelegerile dintre Monaco și cluburile din campionatul francez, ce erau dezavantajate din punct de vedere financiar. La presiunea cluburilor, Liga Profesionistă de Fotbal a luat decizia de a obliga clubul din Monaco să își mute sediul în Franța. După negocierea situației, Monaco a fost de acord să plătească 50 milioane de euro către Liga Franceză, pentru a-și putea păstra sediul în principat și pentru a evita excluderea din prima divizie a fotbalului francez.)

„Al treilea motiv este lipsa de suport din partea sponsorilor. Am crezut că Monaco va reuși să atragă venituri mult mai rapid. Am crezut că odată cu transferurile vedetelor vor apărea și sponsorii. Însă lucrurile nu au stat astfel”.

„Cel mai scump divorț din istorie”

Un alt potențial motiv care ar putea justifica schimbarea de strategie de la AS Monaco este divorțul afaceristului Dmitry Rybolovlev. „Cel mai scump divorț din istorie”, după cum l-au catalogat avocații, ar putea reprezenta ceea ce își spune cuvântul în situația financiară a clubului de pe Coasta de Azur, afaceristul rus fiind nevoit să ofere circa 3,4 miliarde de euro din avere fostei soții. Dar oficialii de la Monaco neagă influența acestei situații asupra clubului.


Dmitry Rybolovlev la un meci al clubului său, alături de fosta soție Elena

Între timp, după vânzările lui Falcao și James, fanii lui AS Monaco doresc returnarea banilor pe care i-au plătit pentru abonamentele la stadion. Ce urmează să se întâmple la AS Monaco rămâne de văzut. Poate este pur și simplu o reacție exagerată la lipsa de investiții de pe Stade Louis II, sau poate chiar există motive pentru care Rybolovlev nu mai dorește să investească în club. Doar timpul ne va spune.

  • Echipa lui AS Monaco în ultimul meci din campionat, 1-1 cu Lille: Subasic – Fabinho, Raggi, Carvalho, Kurzawa – Joao Moutinho, Toulalan, Kondogbia – Ferreira Carrasco, Berbatov, Germain. Antrenor: Leonardo Jardim.

Cum a revenit AS Monaco în fotbalul european de top

  • 16 trofee dintre care 7 titluri, 5 cupe, 4 supercupe și o cupă a ligii are în palmares AS Monaco

Aflat pe Riviera Franceză, Monaco reprezină una dintre cele mai selecte locații de pe planetă. Lipsa taxelor pe venit, condițiile excelente de trai și climatul cald fac din micuțul principat o atracție irezistibilă pentru cei mai bogați oameni din lumea sportului. Fotbalul își menține statutul de „sport rege” și pe Coasta de Azur, cu toate că aici are loc anual Grand Prix-ul de Formula Unu din Monaco, ce reprezintă un eveniment major în lumea sportului.


O seară „obișnuită” din Principatul Monaco

21 mai 2011 a fost o zi întunecată pentru principatul obișnuit cu luminile extravagante ale casinourilor și hotelelor ce îi împânzesc străzile. La acea dată, formația AS Monaco retrograda în a doua divizie a fotbalului francez. A fost un șoc pentru clubul care în urmă cu aproximativ șapte ani de la acea dată juca finala Ligii Campionilor în fața a peste 53.000 de spectatori. Declinul a continuat, și la finalul turului din sezonul 2011/12, formația se poziționa în subsolul clasamentului din divizia secundă, cu o medie de numai 4.611 de spectatori pe meci. Unul dintre cele mai decorate cluburi din istoria fotbalului francez se afla în colaps.

  • Echipa lui AS Monaco în finala Ligii Campionilor din 2004, pierdută cu scorul de 0-3 în fața unui FC Porto antrenat de Jose Mourinho: Roma – Ibarra, Rodriguez, Givet, Evra – Cisse, Bernardi, Zikos – Giuly, Morientes, Rothen. Rezerve: Sylva, Squillaci, Plasil, El Fakiri, Prso, Nonda, Adebayor. Antrenor: Didier Deschamps.

Salvarea a venit din est

Într-o vreme în care criza economică își făcea simțită prezența în lumea fotbalului din Franța, Dmitry Rybolovlev, un afacerist care și-a creat averea în timpul privatizării companiilor deținute de statul rus, a achiziționat un pachet de 66,67% din acțiunile clubului AS Monaco.  Schimbarea de conducere din decembrie 2011 a reprezentat o nouă eră pentru formația de pe marginea Mediteranei. Sau cel puțin așa a părut la început.

„Trăind pentru o perioadă destul de lungă în Monaco, am realizat că acest club nu este doar una dintre echipele de sport ale principatului, ci reprezintă unul dintre simbolurile principatului, mândria și tradiția acestuia”, a declarat Rybolovlev la scurt timp după ce a devenit acționar majoritar la club.

Noua conducere a investit peste 20 de milioane de euro în transferurile efectuate de club în primul sezon – o sumă astronomică pentru o grupare aflată într-o ligă secundă. Situația la Monaco s-a stabilizat, și formația a încheiat sezonul 2011-2012 pe poziția a opta din Ligue 2. Vara anului 2012 a fost un moment esențial în procesul de reconstrucție, primul pas important fiind aducerea lui Claudio Ranieri în poziția de antrenor. După achiziții în valoare de aproape 25 de milioane de euro în sezonul 2012-2013, clubul reușea să revină în primul eșalon al fotbalului din Hexagon.

Dar investițiile nu s-au oprit aici, iar în sezonul 2013-2014 Monaco a mai investit circa 178 de milioane de euro în transferurile unor fotbaliști precum Radamel Falcao (60 de milioane de la Atletico Madrid), James Rodriguez (45 de milioane de la FC Porto) sau Joao Moutinho (25 de milioane de la FC Porto).


Radamel Falcao (stânga) și James Rodriguez – 100 de milioane de euro la antrenamente

La finalul sezonului, clubul din Principat s-a clasat pe a doua poziție din Ligue 1, reușind astfel să își asigure un loc în Liga Campionilor. Situația era excelentă la club, sau cel puțin așa părea. Probabil existau persoane care se așteptau să vadă cum AS Monaco se va încumeta să facă o ofertă chiar pentru Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo în următoarele sezoane. Însă lucrurile au stat total diferit…

  • Cea mai bună echipă a lui AS Monaco după investițiile lui Rybolovlev: Subasic – Fabinho, Carvalho, Abidal, Kurzawa – Rodriguez, Moutinho, Toulalan, Ocampos – Falcao, Berbatov. Antrenor: Claudio Ranieri.
Publicat: 05 09. 2014, 08:37
Actualizat: 05 09. 2014, 14:21