Ce sume de bani vor primi cluburile pentru prezența în Superliga europeană! Real Madrid, FC Barcelona și Manchester United iau potul cel mare și scapă de datorii
Marile cluburi au negociat sume de bani exorbitante pentru accederea în Superliga europeană la fotbal, competiție care ar putea debuta în această toamnă.
Grupările fondatoare ale Superligii europene vor primi, împreună, o plată unică de 3,5 miliarde de euro, dedicată exclusiv pentru planuri de investiții în infrastructură și pentru compensarea impactului pandemiei Covid-19.
Deși există doar 12 cluburi fondatoare, în cele din urmă se va ajunge la 15. Această sumă va fi distribuită tuturor echipelor, dar, după cum s-a vehiculat ieri în presa internațională, nu va exista o distribuție echitabilă între grupările menționate.
Ce sume vor primi cluburile pentru prezența în Superliga europeană! Real Madrid, FC Barcelona și Manchester United iau potul cel mare și scapă de datorii
Vor exista patru niveluri, în funcție de potențialul economic și de audiența generată în ultimii ani, conform celor El Mundo Deportivo. Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.
Preşedintele acestui grup este Florentino Perez, conducătorul celor de la Real Madrid.
Real Madrid, FC Barcelona și Manchester United, cu datorii foarte mari în ultima perioadă, apar în acest prim nivel și vor fi recompensate cu câte 350 de milioane de euro la startul acestui sezon. Există alte trei niveluri: 225, 112 și 100 de milioane de euro, atribuite în acest prim calup de investiții.
Valoarea mărcii este esențială pentru eșalonarea cluburilor pe niveluri, o clasificare care s-a stabiit deja recunoscându-se poziția cluburilor în fotbalul mondial. FC Barcelona este anunțat drept cel mai valoros club din lume pe lista Forbes, articol apărut săptămâna trecută, înaintea unor nume grele precum Real Madrid și Manchester United.
Cum arată pachetul de plăți și cum se împart banii în Superliga europeană?
Pachetul de plăți vine de la fonduri de investiții, plus banca JP Morgan, companii care acționează puternic în piață și caută, printre alții, investitori americani și chinezi. Prin urmare, nu va fi o singură companie care va gestiona banii între cluburile participante pentru că sumele sunt prevăzute să crească de la un sezon la altul.
Nivel 1: 350 de milioane de euro (Real Madrid, FC Barcelona și Manchester United)
Nivel 2: 225 de milioane de euro
Nivel 3: 112,5 milioane de euro
Nivel 4: 100 de milioane de euro
TOTAL: 3,5 miliarde euro de euro
Când începe competiția? Superliga europeană s-ar putea lansa fără acordul UEFA
Superliga europeană ar putea începe în septembrie 2021, a declarat secretarul general al noii competiţii, Anas Laghrari, pentru Le Parisien.
„Totul ar putea începe peste cinci luni”, chiar şi în cazul neajungerii la un acord cu UEFA, a precizat secretarul general.
El a dat asigurări că Superliga este o competiţie „pe care toată lumea vrea să o vadă, care va face oamenii să viseze, care poate aduce tinerii la un fotbal intrat în nebunia transferurilor şi a banilor”.
Preşedintele federaţiei daneze de fotbal, Jesper Moller, se aşteaptă ca Real Madrid, Chelsea şi Manchester City să fie excluse din Liga Campionilor, după ce au devenit fondatoare ale superligii europene. Moller este şi membru în Comitetul Executiv al UEFA.