„Africa de Sud găzduiește Cupa Mondială, este un triumf pentru umanitate. Este un moment în care visele devin realitate”, spunea Ban Ki-moon, secretar general ONU. Deci omenirea a triumfat că a dus Cupa Mondială în Africa de Sud, o țară în care jumătate din populație trăiește două zile cu salariul anual al celui mai bine plătit fotbalist al momentului, David Beckham. O țară cu un număr de locuitori variabil, întrucât zilnic au loc 50 de crime. Și ăsta e un triumf al umanității. Păi atunci, să visăm că turneul ar fi organizat în Ferentari, unde cetățenii păstoriți de Vanghelie viețuiesc cheltuind zilnic o sumă mai mare decât pragul minim.
S-ar fi spus că fumul grătarelor din Ferentari de pe marginea drumului ar fi deranjat delegațiile străine, dar și în Africa fotbaliștii își întrerup antrenamentele din cauza focului făcut de localnici pentru a se încălzi. Poate că șuții din autobuze i-ar fi controlat la buzunare pe turiști, dar și grecii au fost ușurați în Africa de 3.000 de euro. Bătăile dintre clanuri poate ar fi perturbat activitatea sportivă, dar și la Tembisa au fost rănite 16 persoane. Prostituatele din Ferentari n-ar fi făcut față hoardelor de turiști, dat fiind că numărul lor nu ar ajunge niciodată la 100.000, câte a importat Africa de Sud din țările din jur. S-ar fi spus că Ferentariul n-are lei, dar s-ar fi pierdut din vedere faptul că Nuțu Cămătaru, deținătorul unei adevărate grădini zoologice, a fost eliberat.
Aud din ce în ce mai des refrenul „vuvuzela ține de cultura africană, blablabla”. Dacă Blatter decidea ca această ediție a Cupei Mondiale să se desfășoare în Austria, venea cineva cu pianina și vioara la stadion? Dar în Ferentari? Veneau cu țambalul și pianul dă piept? Nu cred că întoarcerea la origini, la tradiții, la complexitatea sapei de lemn și la focul aprins cu cremene poate însemna triumf pentru umanitate, fie el și spiritual.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER