Din ce în ce mai frig în Africa. Minus 5 grade Celsius în noaptea de joi spre vineri. Dimineața, pe jos erau porțiuni înghețate, care contrastau cu palmierii verzi. Cu cât ne îndreptăm mai mult spre vară acasă, cu atât mai frig e aici. „Luna lui Cuptor”. Ha! Ce glumă bună!
Statul afară devine imprudență și din acest punct de vedere. Mallurile sunt din ce în ce mai pline de turiști. Malluri. Să vorbim și despre ceea ce poți face și ceea ce poți cumpăra dintr-un astfel de centru comercial. Trebuie spus că prețurile produselor legate de Cupa Mondială scad odată cu trecerea timpului și cu înaintarea în competiție. În mod normal, iunie și iulie ar trebui să fie luni de reduceri pentru sud-africani, dar nu se prea aplică acum. În magazinele cu articole sportive, tricourile Bafana Bafana se devalorizează. Echipa nu mai are decât șanse teoretice de calificare, și asta se simte. Vânzătorii nu mai poartă cu atâta mândrie tricourile galbene. Sunt scoase în față produsele cu însemnele Braziliei, mai ales ale Argentinei. Pe o căciulă poți plăti 10 euro, iar o replică originală a tricoului de joc poate ajunge la 70 de euro. La bursa prețurilor, vuvuzelele stagnează. 5, 10, 15 euro, până la 50. Depinde de mărime, de model și de cât de colorată e.
La stadion, prețurile sunt indecente
În convorbirile pe care le am în țară, una dintre întrebările care apar des este „Ce mănânci pe acolo?”, cu sensul de ce se mănâncă în Africa de Sud. Ceva cu specific local ar fi o friptură de struț, de exemplu. Eu unul nu am încercat-o, deoarece sunt conservator din acest punct de vedere. Tânjesc după „lăptucile” comandate la birou. Dar, oricum, la Johannesburg găsești de toate pentru toți. Mai ales în această perioadă. Există restaurante cu specific italian, grecesc, brazilian, argentinian. Chiar ai ce să mănânci! Pentru o masă normală, fără excese, poți ajunge să plătești în jur de 30-40 de euro. Lucrurile se schimbă în zona stadionului, acolo unde prețurile își pierd orice urmă a decenței. 200-300 de mii, tradus în bani românești vechi, un hot-dog aproape înghețat! Peste 100.000 o Cola mică și tot așa. Chipsuri nu am luat.
Stewarzii au făcut grevă și au primit de mâncare
Acesta este și unul dintre motivele pentru care au existat probleme cu stewarzii la stadioane. Între timp a fost schimbată firma care asigura ordinea la stadioane și celor de acum li se dau și casolete cu mâncare bonus. Îi tot vedem pe la meciuri cu hrana la ei. Totuși, greva stewarzilor nu a afectat cu nimic bunul mers al lucrurilor la arene. Nu se simte nicio diferență. Controalele sunt la fel de stricte, cu sau fără ghilimelele de rigoare. Mai degrabă cu. Oricum, repet impresia avută în prima zi: toți localnicii întâlniți în mediul competiției, să spunem, sunt volubili, deschiși, dornici să te ajute. Un soi de reticență, ostilitate e mult spus, am resimțit atunci când am ieșit din perimetrul a ceea ce înseamnă Mondial.
Și jucătorii au de suferit! Pe banca de rezerve se tremură la greu. Iată-i pe francezi purtând toate păturile din dotare
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER