Selecționerul Greciei, Otto Rehhagel, în vârstă de 71 de ani, este cel mai în vârstă antrenor prezent la Cupa Mondială din Africa de Sud, în timp ce slovenul Vladimir Weiss, în vârstă de 43 de ani, este cel mai tânăr.
Otto Rehhagel, miticul selecționer german care a condus Grecia la titlul miraculos de campioană a Europei în 2004, este cel mai vârstnic selecționer în Africa de Sud. El va împlini 72 de ani la 9 august, fiind urmat de Carlos Alberto Parreira, brazilianul de la naționala Africii de Sud, în vârstă de 67 de ani, și de selecționerul Serbiei, Radomir Antici, care are 65 de ani.
Slovenul Vladimir Weiss, 43 de ani, este cel mai tânăr selecționer de la CM. El îl devansează cu câteva luni pe Paul Le Guen, 44 de ani de la 1 martie, antrenorul francez al Camerunului, și pe argentinianul Gerardo Martino, 47 de ani, care conduce echipa Paraguayului.
Marcello Lippi și Raymond Domenech, selecționerii de la finala Italia-Franța din 2006, sunt singurii care revin la Cupa Mondială în fruntea echipelor lor. Însă francezul nu a părăsit de atunci acest post, în timp ce Lippi nu a revenit decât după Euro-2008 și trecerea lui Roberto Donadoni în fruntea Squadrei Azzurra. Joachim Löw, selecționerul german, era adjunctul lui Jurgen Klinsmann în 2006, suedezul Lars Lägerback (acum la Nigeria) conducea atunci Suedia, compatriotul său Sven Goran Eriksson era la Anglia, iar Carlos Alberto Parreira, selecționerul Africii de Sud, conducea Brazilia.
Parreira, selecționerul țării gazdă, dispută pentru a patra oară Cupa Mondială, după ce a condus Emiratele Arabe Unite în 1990, a devenit campion mondial cu Brazilia în 1994 și a fost sfertfinalist în 2006, tot cu Brazilia. Suedezii Sven Goran Eriksson (Coasta de Fildeș) și Lars Lägerback (Nigeria) participă pentru a treia oară la Cupa Mondială, după ce au condus Anglia, respectiv Suedia, la precedentele două ediții, în 2002 și 2006. Raymond Domenech (Franța) și Marcello Lippi (Italia) dispută a doua Cupă Mondială consecutivă, iar Oscar Tabarez, care a condus Uruguay în 1990, revine la naționala Celeste, la fel ca și argentinianul Marcelo Biesla, selecționerul Chile, care conducea Argentina în 2002, mexicanul Javier Aguirre, revenit la mexicani pe care i-a dus și la CM-2002, și japonezul Takeshi Okada, revenit după o primă ediție la conducerea niponilor în 1998.
Doisprezece naționale sunt conduce de un selecționer străin. Anglia este condusă de un italian, Fabio Capello, iar Africa de Sud de brazilianul Carlos Alberto Parreira. Argentinienii sunt cel mai bine reprezentați, cu trei selecționeri. Pe lângă Diego Maradona, Marcelo Bielsa la Chile și Gerardo Martino la Paraguay. La germani, Low este acompaniat de Otto Rehhagel (Grecia) și Ottmar Hitzfeld (Elveția). Suedezii sunt doi (Eriksson și Lägerback), un sârb la Ghana (Milovan Rajevac), un olandez la Australia (Pim Verbeek), un francez la Camerun (Paul Le Guen) și un columbian la Honduras (Reinaldo Rueda).
Eriksson, în vârstă de 62 de ani, este ultimul selecționer numit în funcție. El a fost numit în fruntea naționalei la 28 martie, adică cu 80 de zile înainte de intrarea Coastei de Fildeș în competiție. Vahid Halilhodzic, care condusese ivorienii din 2008 până în februarie 2010, a fost demis după eliminarea în sferturile de finală ale CAN. De asemenea, Nigeria i-a încredințat conducerea lui Lägerback doar la 27 februarie, cu misiunea de a ajunge în semifinale. La polul opus al acestui clasament se află Otto Rehhagel, care conduce Grecia din 2001.
MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER