Pompiliu Popescu, medicul echipei naționale, a acceptat să explice pentru ProSport care este, în opinia sa, cauza seriei nesfârșite de accidentări de dinaintea Mondialului.
Concluzia celui mai experimentat doctor din sportul românesc este că, pe de o parte, greșesc managerii federațiilor care stabilesc un program de jocuri total nepotrivit și, pe altă parte, concentrarea scăzută a fotbaliștilor favorizează apariția accidentărilor grave.
– Parcă niciodată nu au fost atât de mulți accidentați înaintea unui eveniment așa de important. Care ar fi cauza, din punctul dumneavoastră de vedere? – Culmea, chiar acum, în timp ce îmi despachetam geanta, ascultam știrile și mă gândeam la asta, așa că m-ați prins cum nu se poate mai pregătit. În primul rând e o greșeală mare de management. Nu sunt bine aleși adversarii pentru meciurile de pregătire. În această perioadă exersezi scheme tactice și relații de joc. Nu ai ce să acumulezi acum. Ca echipă, forța o ai sau nu o ai. Nu mai adaugi nimic.
– Așadar, Brazilia de care râdea toată lumea că joacă împotriva celor din Zimbabwe ori Tanzania face bine. – Brazilia și-a arătat clasa și acum din acest punct de vedere. Ce nevoie să ai de adversari care vor să demonstreze foarte mult, care pun în joc un angajament ieșit din comun, care vor să învingă cu orice preț o formație de Mondial? Nu de asta au nevoie acum echipele calificate. Mai rău le fac astfel de întâlniri. Le trebuie Tanzania, da. Adversari care sunt foarte slabi, care nu pun probleme. Să le tremure chiloții, să fie jaloane!
– România a zdrobit o echipă calificată… – Mă uitam și la amărâții ăia de hondurieni ieri (n.r. – sâmbătă). Abia după ce și-au pierdut doi jucători și-au dat și ei seama că forțează aiurea.
– Se adaugă la asta faptul că fotbaliștii vin după un sezon epuizant? – Categoric. Dar, dincolo de cauzele fizice, acolo unde metodele de recuperare evoluează în permanență, vorbim și de psihic. Metabolismul fotbalistului e setat în această perioadă pe planuri de vacanță, pe relaxare. Hipermotivația creată de un astfel de turneu final duce la o luptă în mintea lor. Unii își planifică nunți, botezuri… Concentrarea din octombrie sau noiembrie e cea mai ridicată. Iar lipsa concentrării e principala cauză a acestor accidentări grave. Cine reușește să se capaciteze acum în iulie poate face diferența, dar nu e ușor. Chiar dacă neexprimate stări precum saturația, lehamitea, plictiseala, blocajul sunt specifice acestui anotimp.
– Pare destul de logic ce spuneți… – V-am spus. M-ați prins la fix. M-am gândit mult la asta acum. Dar sunt convins că eu nu fac decât să certific unele lucruri deja conturate de dumneavoastră, jurnaliștii.
– Vorbeați de o luptă interioară, eu mă mai gândeam și la concurența din cadrul lotului, și la fotbaliștii care la ultimele meciuri de pregătire încearcă să își depășească limitele pentru a-și convinge antrenorii să-i titularizeze în oficiale. – E și asta o cauză și ține tot de management să gestioneze toate aceste stări. Nu e simplu, dar de asta un staff bine pregătit face diferența în condiții teoretice de egalizare a valorilor.
– România cum e? Cum i-ați simțit pe jucători în acest cantonament? – Suntem pe drumul cel bun. E bine că am stat împreună. Era foarte important. Mai departe, sunt convins că Răzvan a tras concluziile cele mai bune în această fază și că la toamnă vom fi bine. Eu sunt optimist.
Ce se întâmplă, doctore?
Accidentările din ultimele zile au dat peste cap planurile selecționerilor pentru Cupa Mondială din Africa de Sud. După un sezon extenuant cu echipele de club, mulți dintre jucătorii importanți au început să cadă pe capete.
Robben (Olanda) Finalist al Ligii Campionilor în 2010 cu Bayern, Robben (foto) s-a accidentat sâmbătă în timpul unui amical cu Ungaria, în care a marcat de două ori. Mijlocașul olandez nu a zburat ieri cu restul lotului în Africa de Sud.
Ferdinand (Anglia) Căpitanul Angliei, Rio Ferdinand, s-a accidentat la genunchiul stâng în timpul unui antrenament de vineri și a fost deja înlocuit cu Dawson.
Obi Mikel (Nigeria) și Essien (Ghana) Nigerianul Obi Mikel este accidentat din ianuarie și nu a putut fi recuperat, la fel ca și coechipierul său de la Chelsea, ghanezul Michael Essien.
Drogba (Coasta de Fildeș) Didier Drogba, care a jucat 44 de meciuri în acest sezon la Chelsea, și-a fracturat cotul în amicalul cu Japonia de vineri. A fost operat ieri, dar nu se va recupera la timp.
Ballack (Germania) Accidentarea la gleznă a căpitanului Germaniei a fost bomboana de pe colivă. Ballack a completat lunga listă a absenților din lotul germanilor: Adler, Rolfes, Trasch și Westermann.
Beckham (Anglia) Starul naționalei Angliei a călătorit cu echipa în Africa de Sud doar pentru „a le ține companie celorlalți jucători”, după cum a spus selecționerul Capello. Beckham s-a accidentat în martie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER