„Ei vor să arate că totul este bine, dar realitatea este alta”. Mesajul care nu s-a văzut la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial
Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal, care a avut loc joia trecută, a rezervat și un moment prin care s-a dorit promovarea unui mesaj de pace într-o țară măcinată de tensiuni. Trei copii, reprezentanți ai populațiilor albilor, negrilor și indienilor din Brazilia, au pătruns pe gazon chiar înainte de fluierul de start al meciului inaugural dintre Brazilia și Croația (3-1), având în mâini câte un porumbel alb, simbolul internațional al armoniei dintre popoare.
După ce le-au dat drumul în văzduh păsărilor, puștii au părăsit suprafața de joc, dar misiunea unui dintre ei nu era completă. Wera Jeguaka Mirim, copilul indian în vârstă de 13 ani, a scos din buzunar o eșarfă pe care scria mare „demarcação” („demarcare”), aluzie clară la situația cu care se confruntă minoritatea din care face parte.
Puștiul a dorit să atragă atenția lumii întregi asupra tratamentului ostil la care sunt supuși în ultimele luni indigenii din Brazilia, care și-au pierdut teritorii vaste din cauza intereselor economice din zonele în care locuiau. Mii de familii au fost strămutate cu forța de pe terenuri bogate în resurse naturale, iar condițiile în care trăiesc aceștia în prezent sunt dintre cele mai precare.
În consecință, indienii din Brazilia s-au răsculat și au luat atitudine. Mai multe clădiri administrative și drumuri au fost blocate de aceștia, iar confruntările cu forțele de ordine s-au soldat cu mai mulți răniți. Cu numai o săptămână înainte de startul Campionatului Mondial, aproximativ 500 de șefi de trib indieni s-au adunat în capitala Brasilia pentru un nou protest, pictați în culori de luptă și înarmați cu arcuri și săgeți. În timpul unei alte încleștări, un polițist a fost nimerit în picior de o săgeată. Mulțimea a fost apoi dispersată cu gaze lacrimogene.
Tânărul Wera Jeguaka Mirim vine din satul Krukutu, aflat la sud de Sao Paulo, localitate în care populația indiană trăiește în condiții mizere. Aceștia așteaptă decizia Departamentului de Justiție pentru recuperarea mai multor terenuri. „Autoritățile nu vor ca lumea să vadă aceste lucruri. Ei doresc doar să arate că este pace între popoare și că totul merge bine. Dar realitatea nu este deloc așa”, a spus pentru Carta Capital șeful comunității din Krukutu.